Mākslīgais intelekts vada helikopterus (video)

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas Mākslīgais intelekts vada helikopterus (video)

Tiek skatīts 5 ierakstu – 1 līdz 5 (no 5 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
  • #147263
    samurajs
    Participant

    [imgl]https://notepad.lv/bildes/atteli/20080903180807810.jpg[/imgl]Stenfordas universitātes inženieri izgudrojuši pilnīgi automatizētu sistēmu helikopteru vadīšanai un demonstrēja to uz modeļiem-robotiem. Pie tam modelis spēja ne tikai pacelties un nolaisties, bet arī izpildīt augstākās pilotāžas figūras.

    Sistēma mācās pati, tāpēc tai arī dots nosaukums “mākslīgais intelekts”. Principā šis izgudrojums spēj vadīt jebkuru lidaparātu, bet pagaidām to testē uz helikopteru modeļiem.

    Lai mākslīgais intelekts sāktu “apgūt” objektu, vispirms ievada konkrētajam modelim uzrakstītu īpašu programmu ar datiem – svars, maksimālais ātrums, aerodinamiskās īpašības. Tālāko informāciju ierīce saņem no aparātiem – akselerometriem, žiroskopiem, magnetometriem (pēdējais koordinē objekta stāvokli attiecībā pret Zemes magnētisko lauku).

    5 minūšu ilgā demonstrācijā ar mākslīgo intelektu aprīkotie modeļi spēja izpildīt ne tikai klasiskās augstākās pilotāžas figūras, bet arī tādus trikus, kurus ar parasto distances vadību vispār nevar paveikt: lidošana “kājām gaisā”, piezemēšanos ar asti pa priekšu un pēkšņu uzrāvienu gaisā, kad līdz zemei palikuši vien daži centimetri.

    Jauno sistēmu jau plānots lietot bezpilota kaujas helikopteros, kas tiem palīdzēs izvairīties no zenītartilērijas uguns.

    [img]https://notepad.lv/bildes/atteli/20080903180839445.jpg[/img]

    [img]https://notepad.lv/bildes/atteli/20080903180900812.jpg[/img]

    [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=VCdxqn0fcnE[/youtube]

    [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=kN6ifrqwIMY[/youtube]

    Avots

    #182916
    izredzētais
    Participant

    ļoti interesanti. diez vai iroboti darbojas pēc līdzīga principa?

    #182917
    Foxsk8
    Participant

    Bet kāds taču tos verķus vada, kā lai tad pats aparāts zin, kad viņam nosēsties, kur nosēsties, kā arī kurš ir ienaidnieks un kurš savējais. Ir ļoti dadz mīnusi, kas liedz šādam izstrādājumam pilnvērtīgi piedalīties kaujas apstākļos bez cilvēku palīdzības. Vienīgais, šo varētu vadīt attālināti ar iebūvētiem sensoriem, utt.. Sanāktu reāla video kaujas aina, tikai bez liekiem upuriem.

    #182918
    msh
    Participant

    Pareizi, šitādiem bombardējot pilsētas, lieku upuru nebūs 🙂

    #182919
    Foxsk8
    Participant

    Nu kā uz to skatās, atkarīgs pret ko karo.

Tiek skatīts 5 ierakstu – 1 līdz 5 (no 5 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā