Sisadmins-atriebējs atlaišanas dienā slēdz veselu uzņēmumu

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas Sisadmins-atriebējs atlaišanas dienā slēdz veselu uzņēmumu

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 10 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
  • #162794
    samurajs
    Participant

    Kāds IT administrators Joe Vito Venzor tiesā atzinies, ka savā atlaišanas dienā apturējis uzņēmuma Lucchese Bootmaker serveri un līdz ar to visu uzņēmumu. Minētā firma atrodas Teksasas štata El Paso pilsētā un kopš 1883. gada šuj tradicionālos kovboju zābakus. Kad 2016. gada 1. septembrī Venzors saņēma darba uzteikumu, apsardze nelīdzsvaroto vīrieti veselu stundu nevarēja izdabūt no uzņēmuma teritorijas. Bet stundu vēlāk apstājās Lucchese Bootmaker mailserveris, ražošanas līnija, noliktavas datubāze un visa pārējā IT saimniecība.

    Izrādījās, ka Venzors jau laicīgi bija uztaisījis sev rezerves admina pieejas profilu. Caur šo pieeju viņš nomainīja visu darbinieku paroles, līdz ar to liedzot jebkuram piekļuvi serverim. Pēc tam sisadmins iznīcināja visus nozīmīgos failus un rezerves kopijas. Tas viss prasīja nieka 45 minūtes. Kad pēc 3 stundām nevienam neizdevās serveri palaist, 300 firmas darbinieki tika aizsūtīti mājās. Beigu beigās “no malas” nolīgtai firmai izdevās savest kārtībā IT saimniecību, bet kopā ar ražošanas atjaunošanu tas prasīja vairākas nedēļas.

    Iekrita Venzors savas neuzmanības dēļ. Pirmkārt, uz viņu jau sākumā krita aizdomu ēna. Izmeklētājiem sisadmina korporatīvajā e-pastā izdevās atrast vēstuli ar darbinieku parolēm, kuru Venzors bija pārsūtījis uz savu privāto adresi. Darbinieku paroļu nomaiņa sekoja tieši tādā kārtībā, kāda bija šai vēstulē. ASV ar tādām lietām nejoko, tāpēc nelaimīgajam “Teksasas Zorro” nu draud līdz 10 gadiem kroņa maizē plus vēl 250,000 $ naudassods.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_491941114_1.jpg[/img]

    #329253
    MeistarsUnVergs
    Participant

    Pareizi, es būtu rīkojies tieši tā pat!

    #329254
    Andron MacBeton
    Participant

    Un, protams, nav nekāda soda tam pajolam, kas to lameru pieņēma darbā.

    Es pa retam palasu reddit/sysadmin un redzu ka viņi visi ir slinki lameri.

    #329255
    usins
    Participant

    Beton, ja tu nedzertu un būtu kaut niecīgākā uzvedības un attieksmes norma ievērota, būtu normāls cilvēks, bet tā izskatās, ka esi palasījis pāris grāmatas, daudz no pieredzes un forumiem ieguvis un gluži gudri dirs par neko un visi ir lameri. Nu ir kantori, kuri ciena tādus cilvēkus kā tevi (profesionālās zināšanas) bet nu neņem tevi, tu knapinies, haltūrē un neesi nostabilizējies dzīvē, visi ir mudaki, neiznēsāti un pabiras un nekompetenti, bet nu ok, ja visi ir sūdi un smird, paskaties, vai smakas avots neesi tu pats. Neliela attieksmes maiņa un Tu varētu normāli pacelt IT līmeni kādā nopietnā kantorī, kuri vērtē zināšanas, un kuri netaupa uz resursiem… Izskatās, ka tu esi tas nejēga, kurš ir izkritis no sabiedrības normām… nevajag salīdzināt ar aitām.

    #329256
    Andron MacBeton
    Participant

    Tā mūžīgā vervelēšana par “dzeršanu” parāda vervelētāja problēmu, ar to dzeršanu!

    Tas ir līdzīgi kā nepīpētāja spiegšana par pīpēšanu.

    Mēs, “dzērāji” un pīpētāji nevienam nereklamējam “nu sāc taču dzet un pīpēt!” Ta ka jūs arī varētu nedaudz pievērties.

    Es teu šmigā kapotu ielocijis neesmu, es teu pat uz kājas neesu uzkāpis. Kāda teu huj starpība cik man promiles?

    Es nedzeru darbā (vairāk par alu) un izdaru 100reiz vairāk nekā tie sertificētie pajoli.

    Ak, mēsls, ar nulli reizināt nedrīkst…

    #329257
    Andron MacBeton
    Participant

    Ak jā, un pa tēmu, ja jau priekšniekam ir aizdomas ka visi darbinieki ir slinki un zog, un jāatlaiž. TAD.

    Paņemt neatkarīgu specu, uztaisīt priekšnieka mājās mazu backup serverīti uz kā griežās RSync client (ar versioning/snapshots/vienalgakānosaukt)! Un darbā uz serveriem ir RSync server modules. Tā lai BOFH nevar “push” falshus datus. Un darīta lieta! No backupiem pacelt neaizņems nekādas nedēļas.

    Š is ir kārtējais gadijums, kad problēma bij organizatoriska, nevis tehniska! Un var vainot tikai krēslāpiržus birokrātus no ofisa.

    #329258
    MeistarsUnVergs
    Participant

    Nu ja palasa vairāk par konkrēto gadījumu, tad redzams, ka BOFH ir speciāli parūpējies par backdoor acc, kas nomaskēts kā tīkla printeris, un arī backupi bija speciāli sabojāti.

    Betona gadījums ir īpašss. Bez psihiskām novirzēm, kas ir visa pamatā, arī ar tām zināšanām ir tā pašvakāk. WinXP slavināšana, radiatoru lipināšana uz rūteru SoC un mūžīgā pļūtīšana labākajā gadījumā liecina par iestrēgšanu 15 gadus tālā pagātnē.

    #329259
    MeistarsUnVergs
    Participant

    Starp citu, ja šis gadījums ir vēl trakāks https://www.donationcoder.com/forum/index.php?topic=30534.0

    Quote:

    Raymond Foley, IT Administrator, Allegedly Urinated On Female Co-Workers’ Chairs For Five Months

    You thought your IT guy at work was looking through your e-mails — turns out he’s peeing on your chair, too.

    An IT worker at Farm Bureau Financial Services was arrested after he allegedly did just that, according to the Des Moines Register.

    Raymond Charles Foley, 59, was caught on surveillance video allegedly urinating on four female co-workers’ chairs over the course of at least five months.

    #329260
    GuntOn
    Participant

    Nemaz nebrīnos, ka ik pa laikam kāds sisadmins noraujas no ķēdes un kļūst par BOFH. Tas kurš nav tādu darbu darījis, nekad nespēs saprast, cik nervus apēd mudaku bars un viņu “problēmas”.

    #329261
    MeistarsUnVergs
    Participant

    Cik es esmu saskāries ar sisadmina pienākumiem, mani nekad nav traucējis komunicēt ar lietotājiem, ja viss ir korekti. Vienu gan es esmu sapratis – labāk ir atnākt uz vietas un visu izdarīt pa pāris minūtēm, nekā pusstundu pa telefonu mēģināt kaut ko iestāstīt cilvekam, kas nespēj atšķirt klikšķi no dubultklikšķa un neredz lietas uz ekrāna.

    Pa telefonu gan nekonsultēju vairāk nevienu, par to man nemaksā neviens un nervus noēd pamatīgi. Cilvēki taču nezvana nepiemērotos laikos paziņām-ārstiem un nesaka “man sāp vēders, kur tieši nezinu, ko ēdu nezinu, bet nu izārstē mani tagad!”

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 10 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā