Vai mākslīgie cukura aizvietotāji ir toksiski?

Veselīga dzīvesveida popularizētāji aicina atteikties no cukura lietošanas, bet zinātnieki joprojām strīdas par to, vai pāreja uz cukura aizvietotājiem ir vai nav bīstama veselībai. Nesens pētījums, kas publicēts žurnālā Molecules, liecina, ka mākslīgo saldinātāju lietotājiem tiešām vajadzētu uzmanīties, raksta BBC.

Zinātnieki testēja sešus amerikāņu varas iestāžu atļautus mākslīgos cukura aizvietotājus: aspartamu, sukralozi, saharīnu, neotamu, advantamu un acesulfātu, kā arī šos cukura aizvietotājus saturošos uztura bagātinātājus, ko lieto sportā.

Savā pētījumā viņi izmantoja ģenētiski modificētu bioluminiscējošu zarnu nūjiņu.Tāda baktērija sāk spīdēt, sastopoties ar toksiskām vielām, un tieši to tā darīja, sastopot ar visiem minētajiem saldinātājiem.

E.coli ir tipisks cilvēka zarnu trakta mikrofloras pārstāvis, tādēļ pētījuma rezultātus zinātnieki uzskata kā brīdinājumu par sliktām saldinātāju lietošanas sekām. Viņi cer, ka ka viņu pētījums ne tikai palīdzēs kā brīdinājums par mākslīgo cukura aizvietotāju bīstamību, bet palīdzēs arī izpētīt to ietekmi uz ekoloģiju.Jau šobrīd šis vielas tiek atrastas virszemes, apakšzemes un dzeramajā ūdenī.

Starp citu, pētījuma autori uzskata, ka, iespējams, spīdošais E.coli turpmāk spēs palīdzēt zinātniekiem atrast līdzīgus, toksiskus ūdens piesārņotājus dabā.

Dalies :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

2 Responses

  1. Nu informācija gan noderīga nezinošākajai sabiedrības daļai.

    Cukurs ir slikts, tas ir kā legālais kokaīns, Big Sugar ir tādi paši mērgļi kā Big Tobacco. Visur tiek pievienots lai cilvēkiem izraisītu atkarību, sākot ar “nevainīgām” bērnu sulu paciņām, beidzot ar mērcīti restorānā, kur tu nekad iedomātos, ka cukurs ir. Kolās visādas citas ķīmijas tiek pievienotas lai pārlieko saldumu garšas kārpiņām neitralizētu, bet organisms to tāpat saņem ar attiecīgajām sekām.

    Taču mākslīgie saldinātāji nav ne ar ko labāki, un ir atbildīgi par daudzām veselības problēmām. No vienas indes pie otras… Pat latviešu kvasiņš bez sukralozēm vai aspartāmiem ir grūti atrodams.

    Mēs ģimenē lietojam dabīgo cukura aizvietotāju no Stevia auga lapām un dabīgos cukura alkoholus kā Xylitol, Erytrithol (visi kas nosaukumā beidzās ar *ol ir cukura alkoholi), tie ir dabīgi un nav toksiski, turklāt garšo ļoti labi, bez piegaršas un der gan tējai, gan kūkas cepšanai, protams ir dārgāki.

    Vienīgais, kas jāatcerās ar cukura alkoholiem ir tas, ka ar uzcepto kūkas gabaliņu nedrīkst uzcienāt suni, jo suņa organisms noreaģēs uz saldinātāju, kā uz īstu cukuru, iepumpēs insulīnu asinsritē lai itkā neitralizētu paaugstināto cukura devu, bet tā, kā cukura līmenis nav paaugstinājies, tad insulīns esošo nometīs tik zemu, ka suņuks var atslēgties vai pat nomirt.

Atbildēt

Jaunākie apskati
Tev varētu interesēt