“Robotu ādas” padara priekšmetus par daudzfunkcionāliem robotiem

NASA izstrādātās „Robotics skins” jeb robotu „ādas”  Rebekas Krāmeres-Botiglio (Rebecca Kramer-Bottiglio ) laboratorijā Jēlā ļauj mīkstus priekšmetus – piemēram spēļu dzīvnieku vai putuplasta cauruli – padarīt par robotu.

Kad jūs domājat par robotiem, jūs, iespējams, domājat par kaut ko stingru, smagu un veidotu konkrētam mērķim. Jaunās „robotics skin” tehnoloģijas, ko izstrādājuši Jēlas pētnieki, šos priekšstatus apgriež ar kājām gaisā, jo, ļauj lietotājiem atdzīvināt nedzīvos un pārvērst ikdienas priekšmetus robotos.

Mehānikas inženierzinātņu un materiālzinātņu profesores Rebekas Krāmeres-Botiglio laboratorijā izveidotā robotu” āda” ļauj lietotājiem izstrādāt savas robotu sistēmas. Kaut arī tā ir veidots bez īpaša un konkrēta uzdevuma, tās var izmantot visam, sākot no meklēšanas un glābšanas robotiem līdz  ierīcēm, ko var pielikt pie apģērba.

„Ādas” ir izgatavotas no elastīgās loksnes, kurā iebūvēti ar sensori un izpildmehānismi, kas izstrādāti minētajā laboratorijā. laboratorijā. Īslaicīgie roboti var veikt dažādus uzdevumus atkarībā no mīksto priekšmetu īpašībām un to, kā tiek izmantotas” ādas”.

“Mēs varam tās paņemt un ietīt  vienu objektu, lai veiktu uzdevumu – piemēram, pārvietošanu, un pēc tam „ādas” noņemt un pārvietot tos uz citu objektu, lai veiktu citu uzdevumu, piemēram, objekta satveršanu un pārvietošanu”, saka profesore. “Tad mēs varam paņemt tās pašas „ādas” no šī priekšmeta un novietot uz krekla, lai izveidotu aktīvu valkājamu ierīci.”

Roboti parasti tiek veidoti, ņemot vērā vienu konkrētu mērķi. Tomēr robotu „ādas” ļauj lietotājiem izveidot daudzfunkcionālos robotus. Tas nozīmē, ka tos var izmantot iestatījumos, kas pat nebija ņemti vērā, kad tie tika projektēti, viņa saka

Turklāt, vairākas” ādas” vienā laikā uz viena objekta dod iespēju sarežģītākām kustībām.

“Tagad mēs varam iegūt kombinētus iedarbināšanas režīmus – piemēram, vienlaikus saspiežot un saliekot.”

Lai demonstrētu robotu” ādas”, pētnieki izveidoja vairākus prototipus.

Tehnoloģija tika izstrādāta sadarbībā ar NASA, un tās daudzfunkcionālais un atkārtoti izmantojamais raksturs ļaus astronautiem veikt virkni uzdevumu ar tādu pašu pārkonfigurējamu materiālu.

Komandas darba rezultāti ir publicēti Science Robotics.

Avots: https://scitechdaily.com/robotic-skins-turn-inanimate-objects-into-multifunctional-robots/

Dalies :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

2 Responses

Atbildēt

Jaunākie apskati
Tev varētu interesēt