NASA studēs mikroskopiskus planktonus un aerosolus no kosmosa

NASA, studējot mikroskopisku augu dzīvi un daļiņas no kosmosa, cer vairot zināšanas par klimata pārmaiņām, gaisa un okeānu kvalitāti.

Kurš būtu zinājis, ka planktonu var redzēt no kosmosa? Protams, NASA. Kosmosa aģentūra veiksmīgi laidusi klajā jaunu misiju – PACE. Nosaukums ir abreviatūra Plankton, Aerosol, Cloud, ocean Ecosystem jeb Planktons, Aerosols, Mākoņi, okeāna ekosistēma. Tieši to arī pētīs šis satelīts. 

Tas apskatīs mikroskopiskus augus un daļiņas – lietas, ko ar aci nemaz nevarētu saskatīt. To viņi darīs simtu jūdžu attālumā no Zemes. Mērķis ir labāk saprast, kā ir iespējams, ka tik sīkas lietas ietekmē visu pasauli. 

PACE palīdzēs mums saprast labāk kā jebkad, kā mūsu atmosfēras un okeāna daļiņas var noteikt galvenos faktorus, kas ietekmē globālo sasilšanu,” Bils Nelsons, NASA administrators, sacīja preses relīzē. 

NASA uzsver fitoplanktonu svarīgumu

Fitoplanktoni it īpaši spēlē svarīgu lomu pasaules okeānos. NASA pat ir izveidojuši aizrautīgu YouTube video par to, kāpēc tie ir “traki svarīgi”. Materiālā redzamie “fito cīnitāji” patiesībā ir mikroskopiski augi, kas uzņem oglekļa dioksīdu un fotosintēzes procesā ražo skābekli. Spēja absorbēt zemi sildošo oglekļa dioksīdu, padara tos par svarīgu sabiedroto cīņā pret klimata pārmaiņām. 

“Novērojumi un zinātniskie pētījumi no PACE, ievērojami uzlabos mūsu zināšanas par okeāna nozīmi klimata ciklā,” Kārena Sandžermēna, NASA HQ Zinātnes misijas direktorāta Zemes zinātnes nodaļas direktore, atzīst. 

Planktons arī atrodas okeāna barības ķēdes pamatā, padarot tos par īpaši svarīgu aspektu jūras ekosistēmas veselībā un zivsaimniecībā. Ir neskaitāmi daudz dažādu fitoplanktona sugu un katrai piemīt unikāla mijiedarbība ar attiecīgo vidi – gan labvēlīga, gan kaitīga. 

Dažādie fitoplanktonu veidi var likt jūras virspusei parādīties dažādās krāsās. Parasti cilvēka acs tik blāvas izmaiņas nemaz nevar saskatīt. 

PACE satelīts ir aprīkots ar hiperspektrālu okeāna krāsu instrumentu, kas veiks novērojumus ultravioletās, redzamās un tuvās infrasarkanās gaismas spektros. Tas ļaus zinātniekiem pirmo reizi no kosmosa atšķirt dažādās fitoplanktonu sugas pēc to unikālās krāsas. Izmantojot ievāktos datus, viņi var secināt, kādi organismi pastāv un pamanīt izmaiņas jūrā, kas varētu ietekmēt ekosistēmas un piekrastes kopienas, kas uz tām paļaujas. 

Divi citi instrumenti pētīs daļiņas atmosfērā, precīzāk, aerosolus, kas ietekmē gaisa kvalitāti. “Aerosoli ir ļoti nozīmīgi cilvēka veselībai, tāpēc mums jāuzzina par tiem, piemēram, kāda veida aerosoli pastāv un no kurienes tie nāk,” Menga Gao, PACE polarimetrijas datu zinātnes un programmatūras vadītāja, vēsta decembrī publicētajā NASA video

Aerosolu nepieciešamība atmosfērā

Desmitgadu ilgi tīrītais aerosola piesārņojums ir zars ar diviem galiem. Aerosola daļiņas un iespējamie mākoņi ap tiem var atstarot saules radiāciju atpakaļ kosmosā. Tas nozīmē, ka mazāk aerosolu atmosfērā var nejauši paātrināt globālo sasilšanu. PACE atrodas divi tostera izmēra instrumenti – polarimetri -, kas var noteikt aerosola veidu pēc tā gaismas atstarošanas spējām. Informācija par aerosolu veidiem var palīdzēt zinātniekiem labākus klimata modeļus, lai nākotnē spētu izteikt precīzākas prognozes.

Kāds agrīnā pētījumā aprakstīts par veidiem, kā potenciāli palielināt planktona oglekļa dioksīda uzsūkšanos, nodrošinot to ar vairāk barības vielām. Daži virsraksti vēsta par kāda starta uzņēmuma mēģinājumiem atmosfērā palaist aerosolus, lai apturētu globālo sasilšanu. 

Uzņēmums ātri vien saņēma kritiku, kam sekoja Meksikas valdības liegums tam veikt eksperimentus, jo, mēģinot manipulēt Zemes atmosfēru, var rasties nopietnas sekas. 

PACE satelīts tika palaists no Floridas Kanaveralas zemesraga kosmosa spēku stacijas (Cape Canaveral Space Force Station) ceturtdien 8:33 no rīta pēc Austrumeiropas laika. 

Avots: TheVerge

Dalies :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Atbildēt

Jaunākie apskati
Tev varētu interesēt