5G brīdinās par ganāmpulka pieaugumu? 8 piemēri, kā 5G uzlabo mūsu ikdienu

Pagājuši jau trīs gadi, kopš Latvijā iespējams baudīt jaunās paaudzes mobilā tīkla 5G iespējas un priekšrocības. Toreiz tieši “Tele2” bija tas, kas iedarbināja pirmo 5G bāzes staciju Rīgā, solot, ka jaunā tehnoloģija kļūs par pamatu inovāciju un jaunu risinājumu attīstībai. Skatoties no globālās perspektīvas, tā tik tiešām arī ir – 5G ne tikai ļauj izbaudīt ātra un stabila interneta iespējas viedierīcē, bet nolicis nākotni mums tieši pie kājām, dažādām nozarēm ļaujot attīstīties vēl nepieredzētā ātrumā. Daudzpakalpojumu uzņēmums “Tele2” izveidojis apskatu, kurā var iepazīties ar vairākiem 5G izmantošanas piemēriem, kas nākotnē virkni nozaru un mūsu mijiedarbību ar pasauli mainīs līdz nepazīšanai. 

Drošāka pārvietošanās ar autonomo transportu

Viena no jomām, kur 5G jau tuvākajā nākotnē atstās ievērojamu nospiedumu, ir transports. Segments, kas šajā ziņā gūs vislielākās priekšrocības, ir autonomie transportlīdzekļi, kas citviet pasaulē jau parādās satiksmē. Viena no funkcijām, ko 5G sniegs bezšofera auto, ir spēja dažādos veidos izveidot savstarpējos sakarus. Piemēram, autonomie transportlīdzekļi varēs savstarpēji sazināties un šādā veidā izvairīties no avārijām. Izmantojot jaunās paaudzes sakaru tehnoloģijas, šie auto spēs sazināties arī ar citiem objektiem, gājējiem, satiksmes vadības sistēmām tieši krustojumos. Tas ļaus ievērojami uzlabot drošību, jo automašīnas varēs sajust apdraudējumu daudz agrāk un izmantot automatizētas sistēmas, lai vajadzības gadījumā iedarbinātu bremzes, uzņemtu ātrumu vai stūrētu. Piemēram, automašīnas varēs sajust gājējus pēc viedtālruņu izstarotajiem signāliem. Vienu no piemēriem, kur šobrīd tiek izmantoti autonomie auto ar iespējotu 5G, iezīmē “Huawei” sadarbība ar Taizemes Srijaijas slimnīcu. Jaunās partnerības ietvaros 5G darbināti pašbraucošie transportlīdzekļi tiks izmantoti medicīnas preču piegādēm slimnīcai. Tas ne tikai samazina darba slodzi, bet arī COVID-19 izplatību, kas slimnīcu darbinieku vidū ir ļoti augsts.

Pacientu veselība nokļūst mākslīgā intelekta pārziņā

5G mobilais tīkls noteikti neatstās vienaldzīgu veselības nozari, kas tehnoloģiju attīstības rezultātā jau šobrīd strauji transformējas. 5G sniegtās iespējas var būt noderīgas tādās jomās kā telemedicīna, attālinātā ķirurģija, lielu medicīnisko failu pārsūtīšana, masveida datu analīze reāllaikā, precīza medicīnisko attēlu analīze, attālināta pacientu kustību izsekošana, valkājamo ierīču izmantošana reāllaika uzraudzībai. 5G mobilais tīkls padarīs daudz vienkāršāku un uzticamāku mākslīgā intelekta izmantošanu, lai analizētu pacientu datus reāllaikā, piedāvājot uzlabotu diagnostiku un veselības aprūpes sniegšanu neatkarīgi no pacienta atrašanās vietas. 5G kombinācijā ar mākslīgo intelektu arī paplašinās slimnīcu savstarpējo komunikāciju, ļaujot lielām un mazām veselības iestādēm efektīvāk dalīties pieredzē ar ārstēšanu. Viens no piemēriem, kur 5G tiek izmantots reāli, ir uzņēmuma “Aira” pakalpojums, kas cilvēkiem ar redzes traucējumiem ļauj kļūt patstāvīgākiem, izmantojot 5G darbinātas VR/AR brilles. Šādā veidā cilvēki ar redzes traucējumiem reāllaikā tiek savienoti ar konsultantu, kurš viņus attālināti vada uz palīdz tikt galā ar ikdienas kustību šķēršļiem. 

Populāri tūrisma objekti caur papildinātās realitātes prizmu

Izklaide ir vēl viena nozare, ko būtiski ietekmēs 5G tehnoloģija. Šajā ziņā jau tagad liela nozīme ir gan virtuālajai, gan papildinātajai realitātei (Augmented Reality – AR). Piemēram, mediju uzņēmums “Azoomee/Da Vinci”, kas fokusējas uz bērnu izklaidi, ir izlaidis jaunu AR efektu, kas ļauj Vīnes Rātsnama apmeklētājiem mijiedarboties ar digitāli uzlabotu vidi. Uzņēmuma izstrādātā AR lietotne pārveido šo ēku par digitālu vidi, apvienojot gan jautrību, gan mācīšanās elementus. Šī lietotne, piemēram, šajā ēkā ļauj sastapt vēsturiskas personības, kuras lēkā pa batutu, spēlē futbolu un izpilda skeitborda trikus. Arī pats tūrisma objekts var tikt pārveidots, atsevišķas telpas novietojot zem ūdens, kurā peld dažādas interesantas radības. “Azoomee/Da Vinci” šo AR pieredzi plāno sniegt arī citiem tūrisma objektiem gan Vīnē, gan ārpus tās. 

Kafijas gatavošanas meistars 5G robots

Eksotiskāko kafejnīcu apmeklētāji jau šobrīd var baudīt robota pienestu svaigu kafiju un citus dzērienus un ēdienus. Taču, izmantojot 5G savienojumu, nākotnē šie roboti vēl augstākā kvalitātē spēs pildīt savus pienākumus un nolasīt katru vēlmi no apmeklētāja acīm. Piemēram, pērn mobilo tehnoloģiju pasākumā “Mobile World Congress” uzņēmums “OrionStar”, kas specializējas robotikas tehnoloģijās, prezentēja trīs pakalpojumu sniegšanas robotus, kuri aprīkoti ar “Qualcomm” tehnoloģiju, kas nodrošina 5G savienojumu un uzlabotas mākslīgā intelekta izmantošanas iespējas. Viens no šiem 5G robotiem radīts īpaši kafijas gatavošanai un ir spējīgs piepildīt pat 1000 kafijas tasītes dienā. 

Digitālo dvīņu tehnoloģija kļūst vēl futūristiskāka

Digitālo dvīņu tehnoloģija nākotnē integrēsies daudzās jomās, īpaši būvniecībā un ražošanā. Vienkāršāk sakot, šī tehnoloģija ļauj izveidot fiziska objekta vai vides digitālo versiju, ar kuru pēc tam var mijiedarboties attālināti, izmantojot virtuālās realitātes brilles. Savukārt 5G mobilais tīkls digitālo dvīņu pielietojamību pacels jaunā kvalitātē. Viens no lielākajiem Lielbritānijas akumulatoru ražotājiem “Hyperbat” jau iemēģinājis roku digitālo dvīņu tehnoloģijā, lai skatītu un pārveidotu savus produktus. Uzņēmums ir sadarbojies ar BT, “Ericsson” un “NVIDIA”, lai darbinieki varētu attālināti savienoties, sastrādāties un mijiedarboties pie virtuālā 3D inženierijas modeļa. Tas būs pasaulē pirmais digitālo dvīņu projekts, kas ļaus dizaina un inženieru komandām reāllaikā mijiedarboties ar 3D dabīgā izmēra modeli un pārveidot to pēc vajadzības.  

5G savienotie droni sniegs milzu pienesumu piegādes ķēdē

Droni ir labi pazīstami kā risinājums kvalitatīva foto un video ieguvē. Tomēr šos bezpilota lidaparātus plaši lieto arī, piemēram, sūtījumu piegādē un loģistikā. Savukārt 5G tehnoloģija ievērojami pacels dronu izmantošanas potenciālu. Šajā ziņā “Verizon” vēlas kļūt par pirmo telekomunikāciju uzņēmumu, kas izmanto jaunās paaudzes mobilo tīklu, lai nodrošinātu miljoniem savienoto lidojumu ar 5G droniem. “Verizon” plāns ir savienot pēc iespējas vairāk dronu un reāllaikā pārraidīt video un citu saturu, piemēram, informāciju par preču daudzumu noliktavās, piegādēm utt. 5G droniem pielietojums atradīsies arī gaisa telpas uzraudzībā un aizsardzībā. 

Vieda pilsēta no papēžiem līdz matu galiņiem

Viens no lielākajiem 5G pielietojumiem, protams, ir viedas pilsētas radīšana. Gudrā pilsēta izmanto digitālos risinājumus, tehnoloģijas un datus, lai būtiski uzlabotu vairākus galvenos dzīves kvalitātes rādītājus. Savukārt 5G pārcels viedo pilsētu izveidi no teorētiska līmeņa uz praktisku un padarīs nākotnes tehnoloģiju ieviešanu tajās reālu. Jaunās paaudzes mobilo tīklu iespējams integrēt daudzās ar gudro pilsētu saistītās jomās. Sākot no gaisa kvalitātes, enerģijas patēriņa un satiksmes modeļu uzraudzības līdz ielu apgaismojumam, viedajai autostāvvietai, pūļa pārvaldībai un ārkārtas situācijām. Tādējādi tiek uzlabota satiksmes pārvaldība, mazināti sastrēgumi un ceļā pavadītais laiks, paātrināts reaģēšanas laiks ārkārtas situācijās, samazinātas veselības aprūpes izmaksas, mazināta ūdens un citu resursu izšķērdēšana, kas ir svarīgi gan cilvēkiem draudzīgai, gan ilgtspējīgai dzīvošanai. Šajā ziņā labs paraugs ir Singapūra, kas tiek dēvēta par pasaulē viedāko pilsētu. Kopš iniciatīvas “Smart Nation” uzsākšanas 2014. gadā šī pilsēta ir ieviesusi virkni gudro tehnoloģiju gan publiskajā, gan privātajā sektorā. 

Ar 5G savienotas govis informē lauksaimniekus par ganāmpulka pieaugumu

Arī lauksaimniecība iet līdzi laikam, jau labu laiku saimniecības vadītājam atvieglojot ikdienas soli, tostarp rūpes par mājlopiem. Tāpēc gluži dabiski, ka 5G tehnoloģija ienāks arī šajā nozarē. Nākotnē 5G sensori spēs, piemēram, apkopot reāllaika informāciju par mēslojumu, mājlopiem un ūdens vajadzībām, palīdzot ietaupīt enerģiju un resursus. Šajā ziņā viens no inovatīvākajiem 5G sensoriem ir “MooCall” radītais atnešanās sensors, kas darbojas kopā ar lietotni. Šis sensors ir piestiprināms pie govs astes un brīdina par to, kad govs gatavojas dzemdēt. To ir iespējams panākt, jo, tuvojoties dzemdībām, govis parasti aktīvāk kustina astes. Pieaugot 5G izplatībai un attīstoties tehnoloģijai, lauksaimnieki nākotnē varēs labāk un pārdomātāk veikt mājlopu un labības audzēšanu, produktivitātes, efektivitātes un finansiālās darbības uzlabošanu utml. 

Šie ir tikai daži no piemēriem, kādu pienesumu 5G mobilais tīkls varētu sniegt dažādās jomās sākot no transporta un satiksmes pārvaldības risinājumiem līdz gardas kafijas pagatavošanas guru. Attīstoties tehnoloģijai, 5G jau tagad kļūst par virzītājspēku daudzās nozarēs, padarot procesus tajās vieglāk, ērtāk, lētāk un gudrāk pārvaldāmus. 

Tas, kādi iziesim no šīs desmitgades, pagaidām nav līdz galam skaidrs. Taču par dažām lietām gan ir pārliecība – visu attīstību virzīs un noteiks tehnoloģijas un cilvēku iesaiste dažādos procesos samazināsies. 

Dalies :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Atbildēt

Jaunākie apskati
Tev varētu interesēt