Būtiskākais kiberdrošībā Baltijas lielākajā kiberdrošības konferencē “CyberChess2023”

Jau desmito reizi Rīgā norisinās viens no nozīmīgākajiem kiberdrošībai veltītajiem notikumiem Baltijā – starptautiskā kiberdrošības konference CyberChess 2023, kas pulcē vairāk nekā 60 vietējo un ārvalstu lektoru. Daudz kiberdrošības izaicinājumu privātā, biznesa un valsts līmenī, labs drošības līmenis, taču vienlaikus arī nepieciešamība nemitīgi būt modriem – tas ir galvenais secinājums pēc konferences pirmās dienas, kas raksturo Latvijas situāciju kiberdrošības jomā. 

Konferences pirmajā dienā aizvadītas prezentācijas un paneļdiskusijas trīs sesijās – stratēģiski politiskajā, tehniskajā un domēna vārdiem veltītajā – par tādām tēmām kā DNS drošība Baltijā un pasaulē kopumā, kiberdrošības briedums un cikliskums, Eiropas Savienības kiberdrošības iniciatīvas, augstākā līmeņa domēnu vadība kara apstākļos, sadarbība starp domēnu turētājiem un kiberdrošības ekspertiem, digitālo atkritumu apsaimniekošana, lai nekristu par vieglu mērķi ļaundariem, virkne tehnisku kiberdrošības problēmu un risinājumu u. c.  

Atklājot konferenci, aizsardzības ministrs Andris Sprūds norādīja uz augstajiem kiberdrošības riskiem Baltijas reģionā: “Pēdējos divos gados Krievijas agresijas Ukrainā ēnā esam piedzīvojuši daudzus kiberdrošības incidentus. 2022. gadā Latvija bija mērķis 16% kiberuzbrukumu un Baltijas valstis kopumā – gandrīz trešajai daļai visu kiberuzbrukumu, kas vērsti pret Eiropas Savienības dalībvalstīm. Pieaugošā aktivitāte nav pārsteigums, tāpēc strādājam, lai veidotu sabiedrības izpratni un stiprinātu modrību. Vienlaikus mēs varam justies droši, jo daudzi kiberdrošības eksperti ar CERT.LV pirmajās rindās neatlaidīgi strādā, pilnveidojot likumdošanu, radot jaunus drošības risinājumus un veicinot starptautisko sadarbību. Turpinās agrīnās brīdināšanas sistēmas stiprināšana, un esam droši, ka kiberuzbrucēju aktivitātes nepaliks nepamanītas. Augsti vērtēju Eiropas Savienības partneru iesaisti, jo kiberdrošības draudiem ir pārrobežu raksturs, un tie jānovērš tik ātri un veiksmīgi, cik vien iespējams. To nevar panākt tikai ar likumdošanu, tam vajadzīga mācīšanās visas dzīves garumā – gan ekspertiem, gan ikvienam sabiedrības loceklim, tāpēc šādas iniciatīvas kā CyberChess ir spēcīgs līdzeklis stipras kibersabiedrības veidošanai.” 

Kā konferences atklāšanā norādīja CERT.LV vadītāja Baiba Kaškina, absolūtais vairākums kiberuzbrukumu tiek novērsti tik veiksmīgi, ka lietotāji tos pat nepamana, tomēr nekādā gadījumā nedrīkst atslābt un domāt, ka būsim pasargāti vienmēr.  

“Ir atkal oktobris, Eiropas Kiberdrošības mēnesis, un desmito reizi tiekamies kiberdrošībai veltītā konferencē. Mums ir bijis sarežģīts un izaicinošs gads, aizsargājot savus aktīvus, vērtības un brīvības. Esam redzējuši daudzus politiski motivētus, izsmalcinātus uzbrukumus un finansiāli motivētas kampaņas, kurās uzbrucēji cenšas iegūt mūsu datus un līdzekļus. Bet labās ziņas ir tās, ka turamies pretī patiešām labi. 99% DDoS uzbrukumu ir bijuši nesekmīgi, un lietotāji tos pat nav pamanījuši. Uz 99% krāpšanas kampaņu cilvēki neuzķeras. Tomēr mūsu uzdevums ir kļūt par vēl grūtāku mērķi, tāpēc strādājama, lai izglītotu lietotājus, nostiprinātu sistēmas un aizstāvētu mūsu valsti bez kompromisiem. Šodien svinam savu izvēli: esam izvēlējušies būt kibertelpas aizstāvji, nodrošināt valsts sektoru, uzņēmumus un Latviju,” pauda Baiba Kaškina. 

Tā kā Latvijas domēnam “.lv” šogad aprit 30 gadi, konferencē īpaša uzmanība veltīta ar domēna vārdu sistēmas drošību saistītiem jautājumiem Baltijas reģionā. “Man ir liels prieks šodien klātienē redzēt tik daudzus dalībniekus. Tas man atgādina tos laikus, kad mēs pat nenojautām, ka konferencēm var pieslēgties attālināti: varbūt no mājām, liekot traukus mazgājamā mašīnā, kas pieslēgta internetam; varbūt no biroja, paralēli strādājot ar Excel; es ceru, ka internets ir pietiekami nobriedis, un arī tie, kas konferencei pieslēdzas attālināti, spēs sajust lielisko noskaņu, kas šeit valda. Pirms 30 gadiem pirmie domēna vārdi sāka augt virtuālajā “.lv” laukā. Pa šiem gadiem “.lv” domēns ir jūtami paaudzies un joprojām turpina aug, attīstīties, kļūst arvien noturīgāks pret kiberuzbrukumiem un drošāks lietotājiem. Arī globālais internets ir mainījies pa šiem gadiem. Nu jau internets un domēna vārdi ir it visur, tāpēc arī kiberdrošība attiecas uz visiem un visu. Tādēļ ir tikai dabiski, ka šogad Baltijas Domēnu dienu (Baltic Domain Days) sesijas notiek kā daļa no lielās CyberChess konferences. Mums ir kopīgi izaicinājumi, kurus vislabāk risināt kopā, tādējādi kļūstot stiprākiem,” uzsvēra NIC “.lv” reģistra vadītāja Katrīna Sataki. 

Dalies :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Atbildēt

Jaunākie apskati
Tev varētu interesēt