Nekontrolētas ķīniešu raķetes atliekas iekrīt Indijas okeānā

Šīs nedēļas nogalē nekontrolēta ķīniešu raķete nonākusi Zemes atmosfērā. Šorīt tās atliekas iekritušas Indijas okeānā, netālu no Maldīvu salām.

Ķīniešu raķetes korpuss nonācis Zemes atmosfērā un šorīt nekontrolēti iekritis Indijas okeānā, uz rietumiem no Maldīvu salām. Pentagons jau pagājušajā nedēļā bija izsekojis raķetes ķermeni, bet bija visai grūti precīzi paredzēt, kur varētu nokrist raķetes atliekas.

Aerospace.org arī bija izsekojis raķeti un sestdienas pēcpusdienā paredzēja, ka tā varētu iegāzties Klusajā okeānā.

Raķete 28. aprīlī palīdzēja palaist Tianu, galveno moduli Ķīnas jaunajā, nākamās paaudzes kosmosa stacijā. Kosmosa bāzi paredzēts pabeigt 2022. gada beigās, lai tā kalpotu kā zinātniska pētniecības bāze nākamo desmit gadu laikā, un uzreiz pēc Starptautiskās kosmosa stacijas, tā būs otrā funkcionālā kosmosa stacija.

Kā tas notika?

Kad kosmosa aģentūras palaiž lielas raķetes, tās parasti nesasniedz orbītu, visbiežāk tās krīt atpakaļ okeānā. Citreiz raķetēs un satelītos ir iebūvēti mehānismi, kas ļauj tās kontrolēti nosēdināt atpakaļ uz Zemes. Daudzas raķetes jau pirms palaišanas tiek apzināti pieskaitītas pie tā saucamās  “kosmosa kuģu kapsētas”, kas ir milzīga, neapdzīvota Klusā okeāna teritorija. Tā ir viena no visattālākajām vietām uz planētas no jebkuras sauszemes.

Ķīniešu raķete, kas nogādāja kosmosa stacijā Tianu, nonāca orbītā un, kad tā izslēdza dzinējus, to notvēra Zemes gravitāte. Pēc tam tā rotēja ap zemi līdz nonāca punktā, kur to sagrāba atmosfēra un, lielā ātrumā triecoties pretī Zemei, tā sadalījās un tās atliekas iekrita Indijas okeānā.

Kosmiskie atkritumi, raķešu atliekas, metāla lūžņi un nolietoti satelīti var palikt orbītā gadiem, pat gadu desmitiem. Gandrīz 3000 satelītu atrodas orbītā un turpina darboties, bet gandrīz trīs reizes liekāks skaits ir nefunkcionējoši. Džeimss Bleiks, orbitālo atkritumu pētīšanas doktors, astro fiziķis, pagājušā gada novembrī CNET intervijā minēja, ka kosmosā tiek laisti arvien vairāk un vairāk satelītu un šī problēma kļūst arvien nopietnāka.

Avots: CNET

 

Dalies :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Atbildēt

Jaunākie apskati
Tev varētu interesēt