Viedierīču lādētājs uz gallija nitrīda (GaN) pusvadītājiem

Nu jau par modes lietu vai labo toni (aizsargāsim dabu) ir kļuvis ieradums viedtālruņiem komplektā nelikt uzlādes ierīci. Šo visu jezgu uzsāka Apple ar iPhone 12 sēriju. Pārējie ražotāji sākotnēji par to pasmējās, bet nu jau Xiaomi savu flagmani Mi11 tirgo bez lādētāja. Ja tic baumām, tad arī nākamajā nedēļā sagaidāmie Samsung Galaxy S21 telefoni tiks komplektēti tikai ar uzlādes kabeli.

Nu jau pāris gadus lielākie viedierīču lādētāju ražotāji (Aukey, Anker, Belkin, Baseus u.c.) sākuši piedāvāt lādētājus, kur ierasto silīcija pusvadītāju vietā tiek izmantoti gallija nitrīda (GaN) pusvadītāji. Tehniskajās niansēs neiedziļināšos, tikai pateikšu, ka GaN pusvadītājiem ir ievērojami mazāka elektriskā pretestība, līdz ar to veidojas mazāks sprieguma kritums un ir mazāki jaudas zudumi un augstāks lietderības koeficents. Praksē tas nozīmē, ka ir iespējam izgatavot jaudīgu lādētāju ar mazākiem korpusa izmēriem kā izmantojot silīcija pusvadītājus.

Mājās viedierīču lādēšanai izmantoju jau iepriekš apskatīto Xiaomi power Strip pagarinātāju, taču dodoties ceļojumos, līdzi ņemu lādētāju ar diviem portiem, lai vienlaicīgi varētu lādēt telefonu un viedpulksteni vai planšetdatoru. Līdz šim gadus piecus izmantoju Aukey divu portu lādētāju ar 36W kopējo jaudu un QC 2.0 standarta atbalstu. Lai arī šis lādētājs joprojām ir darba kārtībā un ne reizi nav pievīlis, radās vēlēšanās iegādāties kompaktāku lādētāju. Izvēle krita uz Baseus GaN tipa 45W lādētāju ar vienu USB type-A portu un vienu USB type -C portu.

Tehniskie dati:

Ieeja:

  • AC 100V-240V~,50/60Hz,1.5A Max

Izeja:

  • Type-C Izeja: 3.3V-11V/3A,5V/3A,9V/3A,12V/3A,15V/3A,20V/2.25A Max
  • Type-A  Izeja: 5V/4.5A,4.5V/5A,5V/3A,9V/3A,12V/3A,15V/3A,20V/2.25A
  • Type-C + Type-A Izeja: 30W+18W or 18W+30W

Attēlā var redzēt abus lādētājus blakus.

Ražotājs piedāvā arī 65W un 120W šīs pašas sērijas lādētājus ar trīs portiem kā arī kombinēto powerbankas-lādētāja apvienojumu. Man tik liela jauda nav nepieciešama, tādēļ izvēlējos mazāko modeli.

Lādētājs tiek komplektēts ar 1m garu USB type-C uz USB type-C kabeli, kas spējīgs izturēt līdz 3A lādēšanas strāvu un jauku mīksta auduma maisiņu (ceļotāji novērtēs)! Tiek atbalstīti visi aktuālākie ātrās uzlādes protokoli, ieskaitot QC 4.0 un PD 3.0. Iztrūkst tikai OPPO VOOC.

Laiks testiem! No sākuma pārbaudīju, kādus protokolus atbalsta lādētājs. Ražotājs nav melojis, ir visi, izņemot OPPO VOOC! Pēc tam noslogoju USB type-C caur PD trigeri ar 30W, bet USB type-A ar 15W. Pēc stundas šādā režīmā lādētāja korpuss karstākajā vietā bija sasniedzis 51°C temperatūru. Diezgan silts, taču ne karsts, kūstošas plastmasas smakas arī nebija 😉 !

Noslēgumā

Lādētājs kopumā atstāj kvalitatīva produkta iespaidu. Korpusa savienojuma vietās nav nekādu spraugu. Ar šo lādētāju var lādēt arī portatīvos datorus, kam ir type-C lādēšanas spraudnis un PD protokola atbalsts. Zem raksta būs saite uz Aliexpress veikalu, kur var iegādāties šo vai kādu no jaudīgākajiem Baseus modeļiem. Es iegādājos šo lādētāju pa 16€ Ziemassvētku izpārdošanā, atsūtīja to ļoti ātri – 11 dienu laikā! Šobrīd cena ir nedaudz augstāka, bet Baseus visai bieži rīko dažādas akcijas.

Plusi:

  • Ļoti kompakts
  • Atbalsta visus populārākos ātrās uzlādes protokolus
  • Komplektā iekļauts auduma maisiņš un kabelis
  • Ceļoties lādēšanas strāvai, ceļas arī spriegums, tādējādi kompensējot sprieguma kritumu kabelī
  • Var lādēt arī portatīvos datorus

Mīnusi:

  • Izteiktus mīnusus nespēju atrast, ja ļoti gribas piekasīties, tad zem maksimālās slodzes varētu būt zemāka temperatūra.

Saite uz Aliexpress atrodama šeit.

Youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=7jrgxPAkzq8&ab_channel=TanyaJacobs

Dalies :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

One Response

Atbildēt

Jaunākie apskati
Tev varētu interesēt