Zombiju tīklu jaunā dzīve

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas PR Zombiju tīklu jaunā dzīve

Tiek skatīti 1 ieraksti – 1 līdz 1 (no 1 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
  • #154736
    shady
    Participant

    Kaspersky Lab ir publicējis pārskatu par surogātpasta izplatību 2011. gada otrajā ceturksnī. Eksperti atzīmē, ka pēc lielāko robottīklu slēgšanas ir sācies jauns posms to attīstībā, un konstatē, ka vairs nav palikusi neviena valsts, kuru nebūtu iekarojuši to pārvaldītāji. Pagājušajā ceturksnī vislielākais pasta antivīrusa nostrāžu skaits atkal ir reģistrēts Krievijā, bet surogātpasta izplatītājiem ir iepatikušies mākoņpakalpojumi.

    Otrajā ceturksnī surogātpasta īpatsvars kopējā elektroniskā pasta plūsmā vidēji veidoja 82,5%, par 3,9% pārsniedzot pirmā ceturkšņa un par 0,3% — pagājušā gada rādītāju. Kaspersky Lab eksperti uzskata, ka pagājušajā gadā un šā gada sākumā slēgto zombiju tīklu jauda pakāpeniski tiek atjaunota, jo surogātpasta izplatītāji ir iemācījušies dzīvot saskaņā ar jaunajiem noteikumiem.

    Piemēram, otrajā ceturksnī tika novērots robottīklu skaita, bet ne mēroga pieaugums: jaunizveidoto robottīklu vidū nav milžu, kas atbildīgi par lielāko daļu surogātpasta (kā tas bija agrāk ar Cutwail vai Rustock). Pēc ekspertu domām, tam var būt divi iemesli: vai nu surogātpasta izplatītāji vēl nav paspējuši organizēt jaudas, kas ik dienu spēj izsūtīt miljoniem vēstuļu, vai arī viņi apzināti neglabā «visas olas vienā groziņā», lai viena robottīkla slēgšanas gadījumā viegli spētu pāriet uz citu. Š īs pārmaiņas ir izraisījušas daudz vienmērīgāku surogātpasta avotu un to ieguldījuma surogātpasta plūsmā sadalījumu. «Zombijdatori, no kuriem tiek izsūtītas surogātpasta vēstules, atrodas gandrīz visās pasaules valstīs, liecinot par to, ka surogātpasta izplatītāju ģeogrāfiskā ekspansija ir pabeigta: vienkārši vairs nav teritoriju, kuras nebūtu iekarojuši robottīklu pārvaldītāji,» komentē pārskata autores Darja Gudkova un Marija Namestņikova.

    Pēc milzu robottīklu slēgšanas surogātpasts dažādās pasaules daļās kļuvis ļoti atšķirīgs. Piemēram, agrāk populārāko tematu saraksta līderpozīcijas ieņēmušais medicīniskas ievirzes surogātpasts otrajā ceturksnī ierindojies tikai šā saraksta astotajā vietā (1,8% no visa surogātpasta). Tagad vispopulārākais temats ir izglītība — surogātpasts, kas reklamē dažādus seminārus un apmācības (59,4%).

    2011. gada otrajā ceturksnī surogātpasts visaktīvāk tika izsūtīts no Indijas (14,06%), Brazīlijas (8,94%) un Indonēzijas (5,86%). Pēdējo trīs mēnešu laikā Indijas daļa ir palielinājusies par gandrīz 5%. Š ādu pieaugumu var izskaidrot ar valstī pieejamajiem miljoniem neaizsargātu datoru, kuros netiek instalēti atjauninājumi un kas ilgu laiku var kalpot zombiju tīklā.

    Pirmajā ceturksnī novērotais vēstuļu ar kaitīgiem pielikumiem pieaugums turpinājās arī otrajā ceturksnī. Vēstules ar kaitīgiem pielikumiem vidēji veidoja 3,86% no visiem sūtījumiem, kas ir par 0,81% vairāk nekā iepriekšējā ceturksnī. ÄŒetras no desmit programmatūrām, kuras visbiežāk konstatēja Kaspersky Lab pasta antivīruss, bija datortārpi. Dažiem no tiem bez elektronisko adrešu vākšanas un sevis pašizsūtīšanas funkcijās ietilpst arī citu kaitīgo programmatūru lejupielāde datorā. Visvairāk reižu pasta antivīruss ir nostrādājis Krievijā (12,5%), otrajā vietā ir ASV (12,21%), bet trešajā — Vjetnama, kas veidoja 7,43%.

    Pagājušajā ceturksnī Kaspersky Lab eksperti ir novērojuši jaunu surogātpasta evolūcijas pakāpi. Surogātpasta izplatītājiem ir iepatikušies mākoņpakalpojumi: daļa viņu vēstuļu satur saites uz dažādiem Google pakalpojumiem, kuros, savukārt, ir ievietota saite uz reklāmas mājaslapu vai tieši pati pikšķerēšanas tīmekļa vietne. Š āda pieeja izraisa lielāku lietotāju uzticēšanos, jo mājaslapa atrodas zināmā resursā, piemēram, GoogleDocs, un savienojums notiek, izmantojot protokolu https, kas atbalsta šifrēšanu.

    [img]https://notepad.lv/userpix/29_spams_kaspersky_zombiji_1.png[/img]

    (Vēstule ar saiti uz GoogleDocs)

    Ar visu pārskatu par surogātpasta izplatību 2011. gada otrajā ceturksnī var iepazīties šeit: http://www.securelist.com.

    Autors
    Ieraksti
Tiek skatīti 1 ieraksti – 1 līdz 1 (no 1 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā