Sanfrancisko ļaus policijai izmantot robotus

Sanfrancisko valdošā uzraudzības padome ir nobalsojusi par atļauju pilsētas policijai ārkārtas gadījumos izmantot ar sprāgstvielām aprīkotus robotus.

Pilsētas policija – SFPD – ziņoja, ka pašlaik neizmanto nevienu robotu, kas spētu veikt šādas funkcijas. Tomēr viņi norādīja, ka nākotnē var rasties scenāriji, kuros tie būtu nepieciešami. Policijas pārstāvis sacīja, ka “robotus potenciāli varētu aprīkot ar sprāgstvielām, lai ielauztos nocietinātas struktūrās, kurās atrodas vardarbīgi, bruņoti vai bīstami cilvēki un objekti”.

Viņi arī norādīja, ka robotus varētu izmantot, lai “ierobežotu aizdomās turamos cilvēkus’’. Balsojuma aizstāvji sacīja, ka šādus robotus varētu izmantot tikai ārkārtas situācijās. Tomēr tie, kas balsoja pret, apgalvo, ka šīs pilnvaras varētu novest pie vēl lielākas policijas spēku militarizācijas.

Balsojums tika pieņemts, otrdien veicot grozījumu, kurā precizēts, ka policisti var izmantot šādus robotus tikai pēc alternatīvas deeskalācijas taktiku pielietošanas. Sanfrancisko valdība arī strikti noteica, ka tikai ierobežots skaits augsta ranga virsnieku varēs tos izmantot.

Robotu pielietojums

2016. gadā policija Dalasā, Teksasas štatā, izmantoja ar C-4 sprāgstvielu bruņotu robotu, lai nogalinātu snaiperi, kurš bija nogalinājis divus un ievainojis vairākus policistus.

SFPD paziņoja, ka šobrīd policijas nodaļai nepieder roboti, kas aprīkoti ar šādām funkcijām, taču norādīja, ka tie varētu būt nepieciešami nākotnē. “Neviens nevar paredzēt visas iespējamās situācijas vai ārkārtas apstākļus, ar kuriem policisti var saskarties. SFPD ir jābūt gataviem un jāspēj proporcionāli reaģēt,” sacīja pārstāvis.

Federālā valdība jau ilgu laiku vietējām tiesībaizsardzības iestādēm ir izsniegusi militāras klases ekipējumu, maskēšanās formas tērpus un bruņumašīnas. Taču šogad pieņemtais Kalifornijas štata likums pieprasa, lai pilsētu policijas spēki inventarizētu militārās klases ekipējumu un saņemtu apstiprinājumu tā izmantošanai.

Avots: BBC News

Dalies :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Atbildēt

Jaunākie apskati
Tev varētu interesēt