Infrasarkanā fotografēšana pašu rokām – jaunas idejas un krāsas

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas Raksti Infrasarkanā fotografēšana pašu rokām – jaunas idejas un krāsas

Tiek skatīts 9 ierakstu – 1 līdz 9 (no 9 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
  • #158153
    garaisezis
    Participant

    Š isdienas tēma ir IR jeb infrasarkano staru fotografēšana, jeb ar acī neredzamā gaisma, ko atstaro dzīvi organismi, kā piemēram, augi, koki, puķes utt. Viens no lētākajiem un vienkāršākiem veidiem ir IR filtra iegāde, ko var uzskrūvēt uz kameras objektīva. Plusi tam ir – lēts (vidēji 5 Ls no eBay), viegli rīkoties, bet mīnuss būs tāds, ka jums būs vajadzīgs statīvs, labs objektīvs ar stabilizāciju, un vēlams kamera kura ļauj uzlikt laiku vairāk par 30 sekundēm, kā arī iespēja regulēt diafragmas atvērumu. Tātad – advancēts ziepītis vai arī spoguļkamera.

    Bet nu lūk mans variants. Iedvesmojos no šīs saites – https://ghonis2.ho8.com/rebelmod450d1.html

    Š is ir izdevīgāks atšķirībā no filtra, jo ar pēdējo ir jānofokusē, jāizslēdz autofokuss un, neizkustinot to, jāuzskrūvē filtrs, jāpārstāda iestatījumi, un tad vēl jāgaida labu laiku, kamēr foto tā teikt, iecepās labi procesorā. Piedevām, tas patērēs arī ļoti daudz enerģijas, tā kā pietiks vien pāris eksperimentiem un dažiem kadriem, no kuriem vēlāk datorapstrādē vēl pāris izkritīs. Tā kā spoguļkamera ir pārāk dārga un pārtaisot to, varēs uzņemt tikai IR foto, tad šī lieta izpaliek. Tiku pie vienas kameras – advancēta ziepīša, līdz ar to veco Casio Exilim x40 noziedoju šim cēlajam mērķim. Par plusu šai metodei varu minēt – ātrdarbību, labu rezultātu un galvenais, ja ir Live View funkcija, jau iepriekš redzamu rezultātu uz fotokameras ekrāna.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28__dsc6305_1.jpg[/img]

    Lūk, vēl neizjaukta kamera, tagadējā vērtība ne vairāk kā 15 vietējās naudiņas. Nu ko, ķeramies klāt un skrūvējam vaļā, skatīsim, kas lācītim vēderā.

    Neuzņemos nekādu atbildību par jūsu sabojāto fotokameru, tādēļ pirms ko tādu darāt, padomājiet, vai ir tā vērts.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28__dsc6312_1.jpg[/img]

    Kad esmu ticis galā ar visām skrūvēm, arī vienu slēpto, kas bija zem baterijas, noņemu alumīnija korpusu, zem kura redzama vesela mikroskopisku detaļu pilsēta ar vairākām maģistrālēm un apvedceļiem.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28__dsc6323_1.jpg[/img]

    Uzmanīgi atskrūvēju skrūves un atvienoju stiprinājumus kameras objektīvam ar foto matricu. Kā, redziet, nekas traks, viens divi, trīs un gatavs.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28__dsc6327_1.jpg[/img]

    Tālāk iesaku pameklēt kaut kur mājās gumijas cimdus, tikai bez talka, lai rīkojoties nepaliktu pirkstu nospiedumi. Atskrūvēju matricas plati no objektīva sistēmas, kas turējās uz ļoti smalkām skrūvītēm.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28__dsc6331_1.jpg[/img]

    Kreisajā attēlā redzams stikls ar sarkanīgu nokrāsu, tas tad ir filtrs, kas aiztur ultravioleto starus, kas nāk no Saules. To tad arī uzmanīgi ar asu un tievu nazi apejot uz riņķi mēģinām izgriezt un izņemt ārā. Attēlā pa labi var redzēt objektīva mehāniku ar stabilizāciju un autofokusa, zoom motoriņus, kā arī lērumu smalku zobratiņus, kuros nebūtu vēlams, lai iekļūst putekļi. Es pēc stikla izņemšanas izmantoju saspiesta gaisa baloniņu (nejaukt ar šķiltavu gāzes baloniem, jo no tiem paliek nogulsnes!).

    Kad viss ir izdarīts, atliek tik reversā visu salikt atpakaļ kopā un priecāties par rezultātu.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_imag6596_1.jpg[/img]

    No kameras attēls bez rediģēšanas izskatās šāds, ir protams iespēja uzlikt kamerā Black & White režīmu, bet es izmantoju šim nolūkam vienkāršu Google Picasa programmu krāsu korekcijai.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_imag6596x_1.jpg[/img]

    Lūk arī rezultāts, neesmu īpaši apmierināts, jo ārā bija ļoti ellīgi auksti, priekš UK -5 C ir ļoti daudz. Līdz ar to zāle bija apsarmojusi, un ārā uz vakarpusi veidojās migla.

    šeit.[/color]

    #296814
    Aldis
    Participant

    Un kāds nez ir skaidrojums, ka es caur fotoaparātu redzu TV pults LED diodes infrasarkano gaismu? 😮 Filtra nav? Vai kāds pamats ir tam ka fotoaparāts tomēr redz šos starus ko neredzu ar aci?

    #296815
    samurajs
    Participant

    Tā matrica kā tāda redz gan IR gan UV, iebūvētais filtrs tikai nodala nevajadzīgo. Š ai rakstā gan nav tīra IR fotografēšana, bet gan jaukts spektrs.

    #296816
    ruukjis
    Participant

    Tāpēc, ka infra sarkanajai gaismai ir ļoti plašs viļņu garuma diapazons, principā šīs bildes ir bildētas uz “redzamo” infra sarkano gaismu, kuras viļņu garums ir 700-900nm, bet pārējā gaisma tiek bloķēta. Tāpēc arī bildes izskatās vai nu sarkanas vai melnbaltas.

    Neredzamā daļa ir siltums, jebšu tas, ko filmē/bildē ar termo kamerām, arī tas ir infra sarkanais starojums.

    P.S.

    Autors ir mazliet samuldējies, tas nav UV filtrs, tas kā reiz ir IR filtrs, ko viņš izgriež no sava fotoaparāta

    #296817
    Aldis
    Participant

    Skaidrs! 🙂

    #296818
    ADS
    Participant

    Tāds, varbūt pamuļķīgs un ļoti nemāksliniecisks jautājums – ja attiecīgā veidā izrūnīšu savu ziepi, vai varēšu gūt kaut aptuvenu nojausmu par vietām, caur kurām mana apkures naudiņa atmosfēru silda?

    #296819
    garaisezis
    Participant

    diemžēl nē, jo siltumu jau viņa neuztver… tikai gaismas starus ko saule lauž…

    tur tev vajadzēs termokameru – https://hop.02.lv/1Ma

    #296820
    Anonīms
    Neaktīvs

    Te gan būs redzamā gaisma + IR, jo filtru tikai izņēmi, bet vietā citu neliki. Netceros kurs tieši, bet liekas ka tumši zilais gaismas filtrs pāris kārtās nofiltrēja nost redzamo gaismu, un tadejādi laida cauri tikai IR.

    #296821
    garaisezis
    Participant

    tas jau man šķiet tikai attiecās uz filmu kamerām… digitālas redz tikai atstaroto gaismu…

Tiek skatīts 9 ierakstu – 1 līdz 9 (no 9 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā