Kamēr citi runā par 4G – Bite liek kārtis uz 3G

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas Raksti Kamēr citi runā par 4G – Bite liek kārtis uz 3G

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 22 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
  • #158123
    shady
    Participant

    Izlasot virsrakstu noteikti radās mulsinošas domas – vai tad 3G ir kas jauns? Varbūt domāts kaut kas cits? Bet, nē, jo skarbā realitāte ir savādāka, nekā ikdienā to redzam dažādās reklāmās. Tāpēc portāls Notepad.lv pagājušajā piektdienā devās uz kompāniju Bite, lai aprunātos par tuvākajiem nākotnes plāniem, kuri skars ļoti daudzus Latvijas iedzīvotājus, it īpaši tos, kuri regulāri izmanto internetu arī savās mobilajās iekārtās.

    Noteikti katrs no mums ir saskāries ar nepatīkamiem brīžiem, kad internets ir tik ļoti vajadzīgs, bet rodas sajūta, ka gliemezis to darbu paveiktu ātrāk, nekā tavs, par brangu naudu pirktais,viedtālrunis kabatā. Kāpēc tā? Atbilde ir visnotaļ vienkārša – 3G bāzes stacijas izvietojums nenoklāj visu Latviju. Par to nav jābrīnās, jo jebkurš operators, lielākai atdevei, vispirms novietos bāzes staciju tādā vietā, kur ir visvairāk cilvēki. Tā kā šādas stacijas nemaksā santīmus, tad tas ir arī saprotams. Rīdzinieki šādu problēmu neizjūt, jo galvaspilsēta ir ieguvēja tieši lielo ļaužu masu dēļ, bet pat te var noķert kādu tumšo (tukšo) punktu. Pats no savas pieredzes varu teikt, ka braucot cauri Biķernieku mežam pazūd pārklājums internetam, tad kur nu vēl aptvert visu Latviju. Līdz šim Bitei bija tikai 16 % Latvijas teritorijas pārklājums ar 3G bāzes stacijām, un tas bija pieejams 66% iedzīvotājiem, tāpēc daudziem nākas izmantot lēnāku internetu, jo 2G stacijas noklāj ap 91% LV teritorijas jeb ir pieejams 98% iedzīvotājiem.

    Tāpēc man patika tas, ko teica Bites tehniskais direktors Gintas Butenas, ka šobrīd ir vienalga – 3G, 4G, 5G kaut 7G internets, galvenais, tam ir jābūt pieejamam visur un jābūt pietiekami raitam. Visnotaļ taktiska ideja, kurai piekrītu arī es, jo mobilais tālrunis vairs nav tikai saziņa ar zvaniem un SMS – lielu lomu spēlē arī internets un citas viedās iespējas. Tāpēc mani iepriecināja vēsts, ka līdz vasaras beigām izbūvētais 3G interneta tīkls ļaus izmantot internetu daudz vairāk cilvēku visā Latvijā, proti, 93%, kā arī tiks rekomendēts izslēgt zemāka tīkla lietojamību savās mobilajās ierīcēs, lai nebūtu mulsinošie brīži, kad iekārta pārslēdzas no viena tīkla uz otro. Izmaksas apjomus Bite gan nevēlējās atklāt, bet teicās, ka tas ir ilgtermiņa ieguldījums un darbs visu šo gadu laikā, un atlicis tikai darāmais nevis bažas par izmaksām. Tā kā par tehnisko aprīkojumu ir sadarbība ar plaši pazīstamo firmu – Huawei, tad tā sola tīkla modernizācijai izmantot tehnoloģijas, kas ļauj kompakti uzstādīt bāzes stacijas un nodrošināt cilvēkus ar kvalitatīviem sakariem.”

    [img]https://notepad.lv/userpix/29_wp_000699_1.jpg[/img]

    (Atēlā: Gintas Butenas, Bite tehniskais direktors, uz bāzes stacijas)

    [img]https://notepad.lv/userpix/29_bite_3g_bazes_stacija_1.jpg[/img]

    Kompānija Bite lūdz apmeklēt interneta vietni, megaprieki.lv, un lūdz atzīmēt tās vietas, kurās nav pieejams 3G internets, lai zinātu, kuram reģionam pievērst pastiprinātu uzmanību. Tie, kuri atzīmēs sev vēlamo vietu, personīgi saņems informāciju par pieejamo tīklu un varēs sākt to lietot. Toties portāls Notepad.lv aicina padalīties diskusijā arī pie raksta komentāros, jo gan mums, gan citiem lasītājiem būtu interesanti par to uzzināt.

    [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=vduaHmJKLjw[/youtube]

    #296608
    Crow
    Participant

    Tie citi nevis runā par 4G, bet sen jau ir izdarījuši (LMT) un ar lielāku pārklājumu kā Bitei ir 3G. Un vispār – ārpus Rīgas cilvēki nedzīvo, punkt.

    #296609
    Mednieks
    Participant

    Ar tiem dažiem, kuri vēl lieto LMT, ar to arī pietiek 😀

    #296610
    samurajs
    Participant

    Kādi maķ vēl megaprieki? Megaasaras! :p Visa Latgale un Vidzeme viņiem ir viens liels baltais plankums ar atpalikušu EDGE internetu. Un tas pats ne visur. Kauns!

    https://www.bite.lv/lv/network_map

    #296611
    Uvchiks
    Participant

    Kāda jēga no tā 4g ?! Ä€trums …labi … kur viņš ir ? Saeimā… vecrīgā… tas arī Rīgā ir viss lielākoties, tad vēl ir tuvumā dažiem LMT veikaliem… es nenolieku LMT, pats lietoju un patīk,nesen manos laukos arī parādījās 3g , ātrums uz saviem 400-500kb/s ir nesūdzos (150km no Rīgas tas ir , mazs pagastiņš ). Turpinot par 4g , kurš ir lielākais mobīlā inerneta izmantotājs Latvijā ? Gribētos teikt lielākoties tie ir studenti kojās/dienesta viestnīcā, kur kojas nespēj nodrošināt internetu… tā tad vai tie spēj iegādāties 100ls+ vērtus modēmus ? Nu nevar … Ir labi ka attīsta, bet sākumā tiešām patīk bites apņēbība , pieejams 3g visur un pie tam ātrs 3g tīkls , vismaz ja LMT HSPA+ teorētiski var daudz , reāli ir 600-700kb/s ja nav noslogots pārāk, bite savukārt HSDPA velk līdz 1,1-1,2 Mb/s pats esmu pārbaudījis, ja viņi tagad attīsta lauko reģionus, sola līdz jāņiem jau lielu daļu pabeigt , tad nu ir tā atšķirība jūtama, vienīgi tarifu plānus vajag labākus un ir ņemams. Galvenais jau ir, lai ir konkurence, jo vairāk konkurē ar jo kvalitatīvāku pakalpojumu,jo lētāk mums – lietotājiem ir to lietot un tad man ļoooti patīk

    #296612
    usins
    Participant

    4g jau ir Liepājā, Rīgā, Jūrmalā, Saldū, Kuldīgā, Pa ceļam no Saldus uz Kuldīgu sāk tapt torņi. Par pārējiem neesmu informēts, jo nav vajadzības. Un jā, LMT 3G jau ir tik pat liels cik BITEI mobilā zona un vairāk…

    #296613
    Kon
    Participant

    nekad neesmu sapratis, kam tie pāķi reāl’ pi* :>

    biķernieku mežš gan ir traģēdija .. ties kas tiesa

    #296614
    faq
    Participant

    Ievērojāt, ka tajā bites kartē 3g pārklājums ir mežos. Kur ir kāds rajona centrs tur ir rozā. Un ap Gudeniekiem šamējie solīja 3g jau vairākus gadus atpakaļ, kad mainīja testa modēmu katru nedēļu, redz šams tas vainīgais. Tas nekas ka saku ka tīkla ne sūda nav. Hipsteru -Š araškinu kantoris.

    #296615
    poisins
    Participant

    Lauku midzenī (+/- 20km no Krievijas), Bites zonas nav kā likums (pat pļavā jāmeklē), kamēr LMT mājā ķer 3G.

    #296616
    LooNeY
    Participant

    4G nav aršana… vienkārši neatmaksājas.. Torņi moš ir.. bet jēga no tā? Parastie viedtalruņi neatpazīst šīs augstās frekvences.. tatad vajag jaunus specialus ‘4G’ telefonus kuri ir dārgaki un pagaidam pasaulē tād ir tikai ‘flagmeņi’ – tatad ļoti maza % tirgus daļa tadus lieto….

    Uz ielas šīs 4G frekvenču spektrs nemētajas pa brīvu – ir jāīrē no valsts vai sazin kam pie mums viņš pieder… Š īs frekvences reali maksā 2x – 4x dārgak pār ierastajām 2G-3G frekvencēm, tatad jāceļ ir augšā sarunu minūtes, sms un MB/sant cena lai neietu mīnusos firma.. tatad ir jātaisa speciāli atsevišķi tarifu plāni kuri salīdzinot ar ierastajiem būs dārgi un visticamāk ka mūsu iedzīvotāji(ar vidējo vecumu 41 gads) nekad nesapratīs, jo šādam vecumam nevajag nedz zibenīgo mobīlo internetu nedz 4G ikoniņu virs zonas mobīlajā nedz dārgos tarifus!

    Daudz labāk un gudrak ir tagad ieinvestēt itkā novecojušā 3G tehnologijā un pārklāt visu valsti lai pēc gadiem 8 kad kautkas realaks spīdēs priekš 4G nebūtu tā, ka visā valstī ir 2G kur neko citu kā piezvanīt nevar un kkur pilsetās ir 4G.. Un ej un noķer….

    Par Biti un ‘Hipsteru -Š araškinu kantori’ – Bite latvijā sāk stradat un celt torņus no 2005 gada.. tātad 8 gadi tikai mūsu valstī!

    teiksim LMT(un piekritīšu viņiem patreiz ir labākā valsts zona) latvijā sāka strādat no 1992 gada… pareiķinam…. 21 gads jau pagājis kopš būvē un ceļ savus torņus…

    Tagad atgriežam laiku atpakaļ – kāds bija LMT 2000šajā gadā?… cik atceros arī ļoti pašvaki bija viņiem ar zonām mežos, alās u.c. neparastas dabas un cilvēces aizmirstās vietās…. Un tad reāli vajadzēja tikai zonu zvanam un īsziņai… Zvanu ‘dropi’ un sms pazušanas tad vēl bija normali un pat WAP servisi(ar ko sakās mobīlā internetu ēra) latviju vēl nebija sasniegusi…

    Tagad pagriežam laiku uz priekšu un arī kad bitei būs 20+ gadi tad noteikti būs pat jau ierastais standarts nākotnei – 4G visādās sādžās un dabas nostumtajos nostūros ar pilnu zonas stabiņu…..

    Tapēc pirms gvelžat savus tukšos un debīlos smadzeņu izgudrojumus padomajiet ko sakat!

    Varat ātrāk attīstīt? Lūdzu neviens jums neliedz izveidot savu operatoru – uzbliežat uzreiz 4G torņus ar pārklajumu vismaz 99% un tad runājiet… 😉 kka ĻOTI šaubos, ka jums tas izdosies un tiksiet labi ja līdz sava operatora nosaukumam un talāk čušš…. jo tādi cipari kas tur grozās prieš šādam lietām lai īstenotu jums pat sapņos nav rādijušies…

    Būtu pateikusi paldies Bitei ka ienāca mūsu mazajā valstī un tirgū un piežmiedza šo naudas izspiešanas mehanismam skabekli mūsu wunder abiem Mele2 un LMT monopolistiem jo reali zinot šos abus divus kampējus ta tagad varētu lētakos reiķinus maksat stabili pie 10ls/mēn mūsdienās! ..

    #296617
    cesedy
    Participant

    Piekrītu par visiem 100%.

    #296618
    Aldis
    Participant

    Pilnībā jāpiekrīt – stabils 3G ir labāks par šur tur izmētātu 4G.

    Vasarā vien – padzīvojos uz Tele2 modēma… blakus tornis, 3G itkā ir – ko Tele2 modēma programmā nodēvējis par Turbo 3G, vai kaut kā tā.. 😀 😀 Protams, tajā pašā vasarā palaiž, ka pa naktīm sis internets visām zelta zivīm un kam tik ne ir pa brīvu.. 😀 Raustās, neiet, utt.. 😀 Iestādot režīmu (Only 2G), pat jēga bija lielāka, ka vismaz nezuda sesijas, utt.. 😀 (Pamēģiniet konkrētāk pasēdēt uz kriptētiem stream protokoliem, sapratīsiet kas notiek momentā, kad nomainās no 3G uz 2G un katram sava jauda, ja nemaldos pat IP).

    LMT tas pats – vismaz 3 cilvēki kas dzīvo attālāk no reģionu centriem sūdzās, ir pat tā – ka vai nu vakaros vai tikai rītos var normāli palietot internetu uz kādām pāris stundām – līdz kaut kas sāk kārties un nestrādāt.

    Tik pat labi – pačekojiet to Huawei modēmu specifikāciju, viņi lāgā nav paredzēti 4G pilnvērtīgai lietošanai (tāpēc jau arī maina viņus kā zeķes un noraksta vainu uz viņiem).

    Tāpēc +1 Bitei, jo ar 3G mobilo internetu pilnībā pietiek, un ja tas tiks sastellēts stabili, tad nākošo soli var gaidīt uz kādu 5G, utt.. 😀

    #296619
    usins
    Participant

    Labi, ka LMT prraktiski visus modemus Rīgā un citās pilsētās, kur ir 4g pārdod tieši ar iespēju lietot 4G. Vienkārši ātrums ir norubīts zemāks, un tīkla slodze sabalansētāka būs, jo 4G tornis tur daudz lielāku datu plūsmu. 4G reāli domāts ir laptopiem ne mobo iekārtām. Pēc būtības, mobo pietiek ar 3g, lai normāli skatītos kompresētos video un lietotu soc tīklus un daudz ko citu. uz mobo naj jāvelk filmas, lielas programmas….

    #296620
    APOC
    Participant

    Manuprāt, tu te nodarbojies ar demagoģiju.

    2000. gadu sākums bija tāds kā “kick-start” visai mobilo tehnoloģiju industrijai.

    3G tehnoloģija sāka Latvijā aiziet tautās kad? 2003-04 vai pat 05-06 gads?

    Tā ka abi šie spēlētāji 3G tirgū ir vienādu ilgumu + šīs tehnoloģijas uzplaukumā.

    Protams, LMT jau bija sabūvēti kaut kādi torņi, bet vienā kulē mest stagnējošos deviņdesmitos gadus un pēdējos 10 ir aplami.

    LMT neaizstāvu, neesmu viņu klients un 3G pārklājums Sigulas centrā ir mēsls. Vismaz bija pirms gada.

    Krīzes situācijas apmierinos ar Tele2 pipsi. No tā var izspiest labāku signālu/ātrumu.

    #296621
    ruukjis
    Participant

    Quote:

    Tapēc pirms gvelžat savus tukšos un debīlos smadzeņu izgudrojumus padomajiet ko sakat!


    Tas attiecas arī uz tevi. Tiesības raidīt 4G frekvencēs jau gadu atpakaļ ir iegādājušies gan LMT, gan Tele2, gan Bite un pat Baltcom. Kaut kā cenu kāpumu viņu pakalpojumos nemana.

    #296622
    shady
    Participant
    Quote:
    Esam priecīgi par milzīgo interesi. Jau pirmās nedēļas laikā lapu apmeklēja vairāk kā 58 tūkstoši cilvēku. Pēc balsojuma redzam, ka megaprieku pārklājumu īpaši gaida Olaines, Saulkrastu un Jelgavas pilsētas apkārtnē. Prieks, ka cilvēki aktīvi balso arī par rajoniem ārpus pilsētām.

    Vairāk kā 1000 cilvēku atzīmē sev vēlamās pārklājuma vietas ik stundu. Un mēs pacentīsimies, lai pārklājums tur būtu. Tie, kas kartē atzīmē sev vēlams reģionus, personīgi saņems informāciju par laiku, kad varēs sākt lietot megapriekus.

    #296623
    aoma
    Participant

    Khm, tā kompānija ir tendēta tikai bērnu auditorijai, vai, ka lieto tik pokemoniskus nosaukumus savās reklāmās? Tagad savā 3G pārklājuma kartē sakrāsojuši vēlamo, jo reāli viņai baltai vajadzētu būt, kaut cik lietojama zona ir tikai pilsētās un arī ne visās.

    Ilgus gadus nogulējuši ziemas miegā, tagad dažos mēnešos praktiski visu valsti grib pārklāt. Utopisti…

    Zem zvaigznītēm nav nekas rupjš – u t o p i s t i.

    Filtrs jums te kā bērnudārza grupiņā – tā vārda galotne nav nekas tāds, ko Endzelīns nebūtu par īsti latvisku sakāmo atzīmējis. Pie tam vārda sākums ir uto, nevis prātā.

    #296624
    Aldis
    Participant

    Esi palietojis biti? 🙂

    Tad jau sanāk izbraukājot pa laukiem aiz Madonas, un tad uz Latgales pusi esmu ceļojis tikai pa lielpilsētām vien. Par interneta zonu tik smalki nezinu, bet sazvanāms un pats sazvanīt visus varēju. 🙂

    #296625
    aoma
    Participant

    Torni varu pa logu redzēt, internets lēnāks par sasalušu gliemezi, var pat teikt, ka tāds nav, jo nevienu lapu tāpat nevar sagaidīt, kad atvērs. Te (šajā topikā) nav runa par krāna staipīšanu ar balss zvaniem, bet tieši par mobilo internetu, kas bitei laukos nav un diez vai kādreiz arī būs (kaut pieticīgā pāris megabitu ātrumā).

    Pašam nav, bet māšelei ir, vēl pāris paziņām ira. Ja vajag par 5 latiem tikai telefonsarunas un sms, ir ok, bet tas arī viss.

    Vēl kas – ja reiz tik skaļš paziņojums: noklāšot tik īsā laikā tādu iedzīvotāju blīvumu, ka pat Rīga neliksies daudz, tad kāda suņa pēc vēl kaut kādas aptaujas rīkot?! Tad klājiet un pēc tam apziniet tos pāris Latgales ciemus un kāpu vai pierobežas pleķīšus, kas būs palikuši bešā un tad noguruši, bet lepni varēsit gulēt uz lauriem. Pagaidām pēc kārtējiem tukšajiem solījumiem vien izklausās.

    Par piemēru, Triatel īsā laikā un bez skaļiem paziņojumiem modernizēja savu tīklu, un tad varēja arī sākt reklamēties.

    Bites gadījums atgādina priekšvēlēšanu solījumus. Kad būsiet savu 3G tīklu sabūvējuši, tad arī plātieties, kamēr nelabi metas. Nav jau māksla pārklāt blīvi apdzīvotas vietas, māksla ir padarīt sakarus, tai skaitā internetu, pieejamus visiem un visur.

    #296626
    Anonīms
    Neaktīvs

    Te daudzi aizsvilušies par 4G. Esmu ļoti apmierināts ar savu LMT 4G internetu. Pats dzīvoju tuvu pie Salaspils un šeit ir 4G internets, pietam viņš ir diezgan lielā apkaijmē ap šo vietu. Lietoju mājās routeri, ko paši lmt piedāvā un esmu ļoti laimīgs ar saviem 30mbit ikdienā līdz pat 50 naktīs, kad tornis ir brīvāks. Tā kā man te nav iespēju ievilkt neko labāku par lēnāko lattelecom vadu, tad šis var teikt ir mans glābiņš, jo internetu ikdiena izmantoju diezgan daudz. Jā, ir bijušas problēmas ar interneta savienujumu, ka raustas utt, bet tās Lmt ātri atrisina, jo nu cik saprotu vēl visi tur nav iemācijušies kas ko un kā ir ap 4G

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 22 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā