Lietotāji nemierā, ka Chrome rakņājas pa personīgajiem failiem

Kompānijas  SecurityScorecard datordrošības speciāliste Kelly Shortridge sacēlusi trauksmi, ka process chrome.exe  sācis skanēt lietotāja failus uz viņas datora. Utilītprogramma Sysinternal liecina, ka ik pa laikam Chrome apmeklē My Documents mapi, kā arī citas.

Pirmās šādas rīcības pazīmes tika manītas jau rudenī. Ziņojumu tviterī apstiprina arī citi lietotāji. Nekavējoties reaģēja Googles drošības struktūrvienības vadītājs Džastins Šu (Justin Schuh): izrādās, ka pārlūkā iebūvēts antivīruss Chrome Cleanup Tool   kuru izstrādājis ESET. Cleanup Tool skanē datoru, meklējot kaitīgo programmatūru, kas varētu ietekmēt pārlūku (piemēram nomainīt sākumlapu vai manipulēt ar iestatījumiem). Ja tādu atrod, tad lietotājam prasa atļauju failu nodzēst:

Kellijas kundzi gan tas ne visai apmierināja: “Nu saprotu, kāpēc mans Windows 8  pēdējā laikā tik ļoti lago. Sākumā es googlēju kļūdu paziņojumus, un man ieteica atbrīvoties no “kreisajiem” antivīrusiem. Domāju līdz šim, ka man tādu nav,  va vells!” Džastins Šu gan apgalvo, ka antivīruss palaižas vien reizi nedēļā ar parastajām privilēģijām, tāpēc pārāk dziļi tas nevarot ielīst. Un tā darbība notiek izolētā konteinerā. Un vispār Chrome tiesības skanēt failus uz datora esot atrunātas noteikumos.  Arī no informācijas sūtīšanas Googlei varot atteikties – tam tikai jāizņem ķeksis. Iespējas atslēgt antivīrusu neesot, jo vīrusi to uzreiz izmantotu. Tagad tiekot domāts, kā atrisināt problēmu.

Profesors Metjū Grīns: “Ļaudis vienkārši bija mazliet šokā, kad Google Chrome bez atļaujas sāka rakņāties pa apakšveļas atvilktnēm”. Citi eksperti atkal atzīmēja, ka antivīruss nav izdarījis neko nosodāmu. Ja kādam nepatika, ka Google dabūjis piekļuvi kādiem tur failu metadatiem – priekš kam vispār instalēt Chrome?

Dalies :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

2 Responses

Atbildēt

Jaunākie apskati
Tev varētu interesēt