Ford radījis robotu, kas piegādā pasta sūtījumus

Pēdējā laikā bieži nākas dzirdēt, ka tādas firmas, kā Google un Amazone testē un veic piegādes ar droniem. Firma Ford ir spērusi soli citā virzienā un piegāžu veikšanai izveidojusi robotu. Robotu līdz adresei nogādā pašbraucoša automašīna un pēc tam  robots patstāvīgi veic ceļu līdz mājas durvīm, lai nogādātu paciņu klientam rokās.

Šajā robota izstrādes projektā Ford sadarbojas ar uzņēmumu Agility Robotics, kam ir 4 gadu pieredze sarežģītu robotu veidošanā. 2018. gadā Amerikas pasts piegādājis aptuveni 10 reizes vairāk sūtījumu nekā vidēji pirms 10 gadiem. Šī iemesla dēļ tapusi ideja par robotiem, kas veic piegādes pakalpojumu.

Dronu piegādēm ir kāda ne pārāk patīkama problēma – tie mēdz piegādājamos sūtījumus nomest pagalma vidū, jo vadās pēc ievadītām koordinātēm. Turpretī šādam Ford radītam robotam ir kājas, rokas, kā arī sensori, kas palīdz tam pašam brīvi pārvietoties. Robots spēj pārvarēt šķēršļus un nogādāt sūtījumu pie pašām durvīm.

Video Ford demonstrē, kā robots, izmantojot LIDAR (attālinātās uztveršanas tehnoloģiju, kas izmantojot impulsu no lāzera, veic mērījumus un izveido 3D karti ar apkārt esošajiem objektiem) un sensoru kameras, nosaka šķēršļus, kas atrodas tā ceļā un izplāno tam visizdevīgāko maršrutu. Ja robots paklūp un nokrīt, tas ir spējīgs patstāvīgi piecelties, kā arī tas var piegādāt sūtījumus, kas sver līdz 20 kg.

https://www.youtube.com/watch?v=WHWciIxNK2c

Lai gan pašu piegādi pie mājas durvīm veic robots, pašbraucošā automašīna arī ir svarīga piegādes procesa sastāvdaļa. Automašīna regulāri saņem signālus no Mākoņa, kas sniedz informāciju, ja uz ceļa iespējami sarežģījumi un izveido risinājumu, kā tos veiksmīgi apbraukt. Ja Mākonis nespēj sniegt risinājumu, dati tiek nosūtīti atpakaļ uz jaudīgiem automašīnas datoriem. Ja arī automašīnas datori nespēj rast risinājumu, dati tiek sūtīti atpakaļ uz Mākoni un risinājumu manuāli automašīnai var nosūtīt cilvēks.

Nav zināms vai un kad šādas piegādes būs pieejamas ikvienam. Šobrīd Ford ir publicējis informāciju par pirmajiem veiksmīgajiem prototipiem un veiktajām piegādēm. Taču neskatoties uz to, vēl nepieciešama paša sistēmas uzlabošana, lai šādas piegādes būtu drošas un pieņemamas sabiedrībai.

Avots: Extreme Tech

Dalies :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Atbildēt

Jaunākie apskati
Tev varētu interesēt