AMD apraksta savu nākotni: 7nm GPU ar PCIe 4, Zen 2, Zen 3, Zen 4

Vakar AMD aprakstīja savus plānus dažu nākamo gadu produktu izstrādei.

GPU frontē ir divas jaunas uz datu centru orientētas video kartes: Radeon Instinct MI60 un MI50. Bāzētas uz Vega arhitektūras un būvētas ar TSMC 7nm procesu, kartes galvenokārt ir paredzētas mašīnu mācīšanai un lieljaudas skaitļošanai.

MI60 iznāks ar 32GB ECC HBM2 (otrās paaudzes augsta joslas platuma atmiņa), kamēr MI50 būs 16GB. Abām atmiņām datu caurlaide būs 1TB/s. ECC tiks lietots arī, lai aizsargātu iekšējo GPU atmiņu. Kartes atbalstīs PCIe 4.0 (dubultota PCIe 3.0 datu caurlaide) un tiešus GPU-GPU savienojumus izmantojot AMD Infinity Fabric. Tas sniegs līdz pat 200GB/s joslas platumu (3 reizes vairāk nekā PCIe 4) līdz 4 video kartēm.

Kartes atbalstīs daudzus datu tipus aprēķinu veikšanai. Neironu tīkliem un mašīnu mācīšanai būs pieejams pusprecizitātes 16 bitu peldošais punkts un 4 līdz 8 bitu veselie skaitļi. HPC darbiem ir parastās (32 bitu) un dubultās (64 bitu) precizitātes peldošais punkts. AMD sola, ka MI60 būs ātrākais dubultās precizitātes akselerators ar līdz pat 7.4 TFLOPS, MI50 ar 6.7 TFLOPS, neatpaliekot pārāk daudz.

Kartēm būs arī iebūvēts virtualizācijas atbalsts, atļaujot vienai kartei tikt droši dalītai starp vairākām virtuālajām mašīnām. Tas atvieglos mākoņu operatoru darbu un sniegs papildu drošību lietotājiem

MI60 būs pieejams datu centru klientiem līdz gada beigām. MI50 iznāks nedaudz vēlāk, būtu jābūt pieejamam līdz 2019. gada aprīlim.

CPU pusē, uzņēmums ir plaši runājis par gaidāmo Zen 2 arhitektūru. Oriģinālās Zen arhitektūras mērķis bija uzlabot AMD spēju konkurēt ar Intel. AMD zināja, ka Zen neatņems Intel ātruma pārsvaru, bet cenas un iespējas vienalga padarīja arhitektūru konkurēt spējīgu, īpaši darbos kuri izcēla Intel vājās puses (mazāk atmiņas kanālu, mazāka I/O caurlaide). Zen 2 sola ne tikai konkurēt ar Intel, bet pat pārspēt to.

Panākumu atslēga ir TSMC 7nm ražošanas process, kurš sniedz divas reizes lielāku tanzistoru blīvumu nekā 14nm process oriģinālajām Zen daļām. Nezaudējot ātrumu, jauda samazinās uz pusi vai strādā par 25 procentiem ar to pašu jaudu. TSMC 14nm un 12 nm procesi atpaliek no Intel 14nm, bet ar 7nm TSMC būs pārsvars.

Zen 2 arī labos dažas Zen vājības. Piemēram, Zen lietoja 128 datu bitu ceļus, lai veiktu 256 bitu AVX 2 darbības. Katra darbība tika sadalīta 2 daļās un veikta viena pēc otras. AVX 2 lietojošos darbos tas deva lielu pārsvaru Intel. Zen 2 dubulto peldošā punkta izpildes vienības un datu ceļus uz 256 bitiem, dubultojot datu caurlaidi un palielinot šāda koda izpildi. Veselo skaitļu uzdevumos ir uzlabota branch prediction un prefetch tehnoloģiju precizitāte un palielināta kešatmiņa.

Zen 2 arī sniegs uzlabotu aizsardzību pret vairākiem Spectre uzbrukumu variantiem.

Oriģinālajiem Zen bija modulārs daudzmikroshēmu dizains. Katrai ligzdai bija 2 kodolu kompleksi (bloki ar 4 kodoliem), 2 atmiņas kontrolieri, daži Infinity Fabric savienojumi (savienojumiem starp shēmām), daži PCIe kanāli. Tas pāriešanu no 8 kodoliem/16 pavedieniem uz 32 kodoliem/64 pavedieniem Epyc padarīja salīdzinoši vienkāršu.

Zen 2 ir citāda pieeja. Tā vietā lai katrā shēmā liktu CPU, atmiņas kontrolierus, I/O, jaunais dizains iedala dažādas lomas. Būs 14nm I/O shēma ar astoņiem atmiņas kontrolleriem, 8 Infinity Fabric portiem un PCIe joslām, un klāt tam pievienos 7nm mini-shēmas ar CPU un Infinity Fabric. Jaunajai pieejai vajadzētu labot dažas no oriģinālā Zen vājībām. Piemēram, ir diezgan liels aiztures laiks, kad vienam kodolam ir jālieto atmiņa citā kodolā. Zen 2 dizainā atmiņas aiztures laikiem būtu jābūt vienmērīgākiem.

AMD saka, ka Zen 2 tiek veidoti paraugi jau tagad un procesoriem vajadzētu būt tirgū 2019. gadā. Jau tiek uzsākta Zen 3 izstrāde, izmantojot uzlabotu 7nm ražošanas procesa versiju, un visdrīzāk iznāks 2020. gadā. Zen 4 šobrīd ir dizaina stadijā.

Avots: arstechnica.com

Dalies :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Atbildēt

Jaunākie apskati
Tev varētu interesēt