ASUS Zenbook 14 OLED apskats

ASUS šoreiz mums uz apskatu atsūtījis jaunu Zenbook sērijas klēpjdatoru. Dators ne tikai ir aprīkots ar uzlabotiem “dzelžiem”, bet arī ticis pie pavisam jauna Zenbook dizaina. Jaunais ASUS Zenbook 14 OLED (UX3402) patiešām vizuāli atšķiras.

ASUS Zenbook 14 OLED UX3402 ir 2022. gada klēpjdatora modelis. Tas ir vizuāli pavisam citādāks nekā iepriekšējie Zenbook sērijas klēpjdatori, ko esam apskatījuši. Uzreiz piebildīšu, ka man patīk šis jaunās sērijas Zenbook modeļa dizains. Protams, ka vienīgais jauninājums nav tā vizuālās pārmaiņas. Klēpjdators ir aprīkots arī ar jaunākās sērijas Intel procesoru. Uz apskatu saņemtais klēpjdators mums nav aprīkots ar jaudīgākajām un ietilpīgākajām komponentēm, taču tik un tā ir pietiekoši jaudīgs. Konkrētais UX3402 modelis ir aprīkots ar Intel Core i5-1240P procesoru, bet ir pieejams arī modelis ar i7-1260p procesoru. Videokarte ir integrētā Intel Iris Xe un uz apskatu atsūtītajam ir 8 GB operatīvā atmiņa, bet pieejams arī 16GB modelis. Atmiņu nodrošina 512 GB SSD M.2 disks. Pieejama arī variācija ar 1TB SSD M.2 disku.

Klēpjdatoru darbina jaunā Windows 11 Home operētājsistēma. Tam ir spilgts 14 collu 2.8K OLED displejs ar 16:10 malu attiecību. Kā vēl viens jaunums šim klēpjdatoram ir akumulators, kas ir ietilpīgāks par iepriekšējās sērijas Zenbook modeļiem ar gandrīz tādiem pašiem šasijas izmēriem.

Dizains

ASUS Zenbook 14 OLED UX3402 modeļi ir pieejami divās krāsās. Uz apskatu saņemtais ir Pondar Blue tonī. Otrs pieejamais tonis ir Aqua Celadon. Kā jau sākumā minēju, tad izmaiņas ir diezgan interesantas. Uz vāka tagad ir iegravētas līnijas, kas pie dažādiem gaismas leņķiem nedaudz izceļ līnijas tekstūru. Pats ASUS logotips ir diezgan mazs un novietots kreisajā apakšējā stūrī. Vāks un pamatne ir matēta, līdz ar to uz tā mēdz palikt pirkstu nospiedumi.

Foto: Asus, asus.com

Zenbook 14 OLED ir Ultrabook sērijas klēpjdators, līdz ar to tas kompakts un viegls – vien 16,9 mm biezs un 1.39 kg smags. Energo Lift eņģes, kas raksturīgas vairumam Zenbook modeļu, nodrošina vāka atvēršanu līdz pat 180 grādiem. Rāmji ap displeju ir šauri. Atverot vāku, pirmais, kas iekrita acīs ir ieslēgšanas pogas novietojums, kas, manuprāt, ir diezgan neparocīgs. Poga novietota augšējā tastatūras rindā starp Prt Sc un Delete taustiņiem. Kāpēc gan to nevarēja novietot kā pēdējo pogu rindā, kā ierasts, lai to nebūtu tik viegli sajaukt ar  Delete taustiņu? Šim modelim tastatūra nav pilnā platumā līdz korpusa malām, kā tas bija iepriekšējam Zenbook UX5401 modelim. Taustiņi ir kvalitatīvi un ērti, tos apgaismo balts apgaismojums. Tastatūras pamatne ir diezgan stingra, taču ievēroju nelieku kustību virs tastatūras centrālajā daļā. Dators aprīkots arī ar Numberpad 2.0 skārienpaliktni, kurā iespējams ieslēgt LED ciparnīcu.

Foto: Asus, asus.com

Arī šis modelis saņēmis līdzīgus portus, kā iepriekšējie Zenbook modeļi. Patīkami gan ir tas, ka USB ports ir pārvietots uz kreiso pusi (iepriekšējiem Zenbook modeļiem, ko esam apskatījuši, tas bija izvietots labajā pusē). Tātad kreisajā pusē ir pieejams viens USB 3.2 Gen 2 Type-A ports un dzesēšanas kanāls. Labajā pusē ir divi Thunderbolt 4 porti, viens HDMI 2.0b, audio ports un Micro SD karšu lasītājs. Viens liels pluss jaunajā dizainā ir dzesēšanas kanālu novietojums, jo tie vairs nav vērsti uz displeju. Iepriekšējiem modeļiem siltais gaiss tik izvadīts tieši uz displeja apakšējās daļas.

Foto: Asus, asus.com

Tehniskā specifikācija

Procesors – Intel Core i5-1240P procesors 1,7 GHz (12M cache, līdz 4,4 GHz, 4P+8E kodoli);
RAM – 8 GB LPDDR5;
Videokarte – Intel Iris Xe Graphics;
Operētājsistēma – Windows 11 Home;
Displejs – 14,0 collu OLED displejs, 2560 x 1600 izšķirtspēja, 16:10 malu attiecība, 90 Hz, 0,2ms reakcijas laiks, līdz 550 nitu spilgtums, pret atspīduma displejs, PANTONE apstiprināts, DCI-P3 100% gamma, ekrāna un korpusa attiecība: 90%;
Atmiņa – 512 GB M.2 NVMe;
Svars – 1.39 kg;
Izmērs – 314 x 220 x 16,9 mm;
Pieslēgvietas – 1x USB 3.2 Gen 2 Type-A, 2x Thunderbolt™ 4 atbalsta displeju/barošanas padevi, 1x HDMI 2.0b, 1x 3,5 mm Combo Audio JackMicro SD karšu lasītājs;
Papildus – Wi-Fi 6 (802.11ax), Bluetooth 5.2, 720p HD kamera, MIL-STD 810H militārā līmeņa standarts, izgaismota tastatūra, harman/kardon (Premium), pirkstu nospiedumu sensors;
Akumulators – 75WH;
Krāsa – Ponder Blue;
Cena – ar i5 procesoru un 16GB operatīvās atmiņas interneta veikalā cena ~ 1100 Eur;

Displejs

Displejs ir tāds pats, kā iepriekšējām Zenbook UX5401 modelim. Tas ir 14 collu OLED displejs ar 2560 x 1600 izšķirtspēju un 16:10 malu attiecību. Displejs nodrošina 90Hz atsvaidzi un 0.2ms reakcijas laiku. Tas ir pietiekoši spilgts, piedāvā līdz 550 nitu spilgtumu, tam ir 100% DCI-P3 krāsu gamma, kā arī tas ir PANTONE apstiprināts un DisplayHDR sertificēts. Displejam ir dziļāki melnie toņi un tas samazina līdz pat 70% kaitīgo zilo gaismu, ja salīdzinām ar LCD displejiem.

Veiktspēja

Passmark

Foto: Jānis WD, Notepad.lv

UserBenchmark

Foto: Jānis WD, Notepad.lv

CineBench R20

Foto: Jānis WD, Notepad.lv

CrystalDiskMark

Foto: Jānis WD, Notepad.lv

Galerija

Foto: Jānis WD, Notepad.lv

Vērtējums

Patika 

  • Jaudīgs procesors
  • Patīkams un spilgts displejs
  • Vizuāli interesants un kvalitatīvs
  • Dzesēšanas kanāli vairs nepūš silto gaisu uz displeju
  • Ietilpīgs akumulators

Varēja būt labāk 

  • Ieslēgšanas / izslēgšanas pogas novietojums ir visai neparocīgs
  • Dzesēšana nav pietiekama, pie lielas slodzes dators skaļš un sasniedz augstas temperatūras

Secinājumi

Ir patīkami redzēt, ka ASUS strādā pie jauniem un interesantiem dizainiem un šis Zenbook UX3402 nav izņēmums. Manuprāt, dizaina ziņā šis ir šobrīd pievilcīgākais Zenbook sērijas klēpjdators. Ikdienas lietošanai, kā biroja darbiem, tekstu apstrādei vai interneta pārlūkošanai, klēpjdators ir pilnīgi pietiekams. Jaunais 12 paaudzes Intel procesors uzrādīja lielisku sniegumu CineBench mērījumos, bet jārēķinās, ka klēpjdators pie liekākas noslodzes tomēr būs diezgan skaļš. Dažādiem ikdienas darbiem 8GB operatīvā atmiņa būs pietiekama. Uz OLED displeju būs patīkami skatīties un, arī pēc ilgākās klēpjdatora lietošanas, acis nejutīs saspringumu.

Kā vēl viens būtisks uzlabojums šim klēpjdatoram ir akumulators. Tagad Zenbook kompaktās sērijas šasijā ASUS ir pacenties ievietot 75WH akumulatoru. Pēc ASUS solītā akumulators spēj darboties līdz pat 18 stundām. Protams, šādu darbības laiku neiegūsiet ar maksimālu displeja spilgtumu un spēlējot video spēles. Pateicoties ātrajai uzlādei, akumulatoru līdz 60% var uzlādēt 49 minūtēs.

Kopumā ASUS Zenbook UX3402 klēpjdatorā ir viss nepieciešamais. Tas ir kvalitatīvi izstrādāts, ar gaumīgu dizainu un ikdienas darbiem pietiekošu jaudu. Bet, ja vēlaties klēpjdatoru, kurā kādreiz paspēlēt arī video spēles, tad šis klēpjdators tam nebūs paredzēts.

Dalies :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Atbildēt

Jaunākie apskati
Tev varētu interesēt