Oficiāli: Opera atsakās no dziņa Presto

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas Oficiāli: Opera atsakās no dziņa Presto

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 14 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
  • #157853
    samurajs
    Participant

    Ziņa, kura nepatiks daudziem pārlūka Opera faniem: kā raksta Opera Software savā Paziņojumā presei, ar nākamajiem laidieniem oriģinālais dzinis Presto tiks aizstāts ar WebKit. Pie tam Presto attīstība tiks pārtraukta. WebKit ir dzinis, ko lieto pārlūkos Safari, Google Chrome, Chromium utml. Bez tam plānots arī Javascript dzini V8 aizņemties no Chromium. Lai tas nesmuki neizskatītos pēc galīgi prastas nočiepšanas, Opera Software programmētāji sola piedalīties minēto produktu attīstībā.

    Interesanti, ka kaut arī Operā tiks izmantotas atvērtā koda komponentes, sava pārlūka kodus kompānija atvērt negatavojas. Pāreja uz WebKit un V8 notiks pakāpeniski: vispirms iznāks Android versija, pēc tam arī stacionārā. Android versiju pirmoreiz publiski demonstrēs izstādē MWC 2013, kas sāksies 25. februārī Barselonā.

    Kā iemesls šādai pārejai tiek minēts tas, ka lielākā daļa programmētāju optimizē savas web lietojumprogrammas tieši WebKit dzinim, kas izvēlēts kā etalons. Līdz ar to uz Presto daļai var parādīties nepilnības. Lai nerastos problēmas, izstrādātājiem piedāvās utilītprogrammu, kas automātiski pārkonvertēs lietotnes jaunajā formātā.

    Jāpiebilst, ka līdz ar jaunu pārlūku rašanos Opera loma mobilajā segmentā aizvien samazinās – ja 2009. gadā to lietoja 26%, tad 2013. gada janvārī vairs tikai 15,35% viedtālruņu un planšetu īpašnieku (Statcounter dati). Savukārt pati Opera Software lielās, ka šomēnes esot pārsniegta 300 miljonu lietotāju robeža.

    Opera Software preses relīze

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_opera_6.jpg[/img]

    #294590
    vincister
    Participant

    Lapas nevajadzētu optimizēt vienam dzinim, bet taisīt atbilstoši standartiem.

    Tā vien šķiet, ka Opera izbeigsies.

    #294591
    elvisburdajs
    Participant

    Piekrītu vincister. Visi tagad meklē vieglāko veidu kā gūt peļņu.

    Kāda jēga no daudziem pārlūkiem, ja visi strādā uz viena dziņa?

    #294592
    Crow
    Participant

    Vai tik Presto nebija visvairāk standartiem atbilstošais, bet reizē ļoti “neiecietīgs” pret tiem, kuri tos neievēro? Un tā kā webkoderi pamatā ir slinki mudaki, kam programmēšanai tuvoties vajadzētu aizliegt ar likumu, tas reizē izrādījās lielākais posts.

    Enīvej – dziņa nomaiņa nepalīdzēs market sharei ne sūda. Opera – hipsteriem.

    #294593
    Dibens Kāpurķēde
    Participant

    Izrādās, ka es esmu bijis hipsters jau deviņdesmito gadu beigās!

    P.S. Man gan šķiet, ka hipsteri lieto safari vai arī chrome.

    #294594
    Garinsh
    Participant

    Chrome ir meinstrīms, ne hipsterpārlūks.

    #294595
    m_janis
    Participant

    Nu mani tas galīgi nesatrauc. 17 gadu laikā nereti esmu uzinstalējis Operu un – tikpat ātri nonesis. Chrome ir vēl lielāks mēsls.

    #294596
    Aldis
    Participant

    Nav pieminēts atkal ko darīs ar iOS. Bet tas ir diezgan svarīgi – jo Operu tur darbinu, ne jau dēļ “Standartu ievērošanas” vai kā cita, bet tīri dēļ akumulatora un trafika patēriņa. Kamēr iebūvētais Safari ar Webkitu noēd 5%, Opera labi ja 1%, tomēr tas IR ievērojams progress priekš mobilajām ierīcēm, kas tā jau jālādē ik pa 2-3 dienām.

    Un par web, respektīvi html un css atbalstīšanu, crow mazliet pa šerpu aizdomājies, vai nu cita pieredze viņam, man parasti tieši viss strādā uz FireFox un Operas, bet webkit-s izdomā dažādus brīnumus nošaut greizi, kaut vai pieņemsim ar zoom-ošanu. Ja norāda kāda paneļa platumu noteiktos pikseļos, uz webkit jamējais mēdz būt pa pikseļiem pāris platāks vai šaurāks – un tas nu nezinu… vairs nav nopietni! 😀

    #294597
    Athlons
    Participant

    neko nezinu par dziņu atšķirībām… mani tas nerausta… 😀

    ja opera pēc migrācijas nekļūst neērtāka, vēl gļukaināka, vai nesāk krašot vēl biežāk, tad man pofig uz kāda dziņa jamā dzīvo…

    #294598
    Athlons
    Participant

    nezinu kā ar vairākiem pārlūkiem, bet operai dažas lietas, kas nav citiem, piem. opera link, vai tas, ka tabus var sakārtot ekāna sānā, nevis augšpusē…

    tikpat labi varētu lietot ie, vai hromi, ja vien to varētu izdarīt uz jamiem…

    un man pilnīgi po uz kā pārlūks uzbūvēts, kāmēr vien viņš strādā tā kā man patīk…

    #294599
    Crow
    Participant

    Minētais Crow domāja, ka Opera sliktāk atgūstas no ļoti nekvalitatīva koda – kāds nevietā aizvērts tags vai nepareizs atribūts – kaut vai drukas kļūda – un gadās, ka error konsole uzreiz pilna ar vēl lielākām muļķībām.

    #294600
    dzhonsons
    Participant

    Ja vizuāli un funkcionāli jamā paliks tāda kā ir, tad viss bumbās. Kas notiek “zem haubes”, īsti neinteresē. Svarīgi, lai turpina kā turpinājuši līdz šim.

    #294601
    jonjs
    Participant

    Vispār jau es lietoju FireFox.

    Nevaru un negribu pierādīt vai tas ir labāks par citiem vai nav. Arī opera savā laikā bija uz datora, mēģināju, bet nu pārlūks kā pārlūks. Ir paziņas, kas lieto šo pārlūku un uzskata to par labāko no labākiem un gan jau, ka viņi zin kāpēc tā ir.

    Man jautājums Mr.Crow kādu pārlūku tu lieto un kāpēc? Vari atbildēt brīvi es neesmu tas, kas pēkšņi sāks aplikt tavu viedokli, jo man vienkārši ir interesanti.

    #294602
    Crow
    Participant

    Firefox (Nightly x64), spēcinātu ar 65 addoniem (62 aktīviem, jo ar webdev vairs neķēmojos) un pāris Stylish skriptiem galvenokārt īpaši uzkrītošam Aero Glass visās malās.

    Pa lielam pieraduma spēks. Citi iemesli – addoni, kas nevis papildina, bet izmaina funkcijas, piedevām bez īpašas piepūles, jo esmu slinks stagnāts.

    Bet open-source aspekts nav svarīgs. Manis pēc jamo varētu ražot kaut Adobe, jo pēdējo divu gadu laikā (kopš 4.0) versijas cipars ir pacēlies par +15, bet mainījies praktiski nav nekas, un vispār kopš 3.x pacēlies tikai dažādu javaskript-mērkaķu un paša gekona veiklība un atbilstība W3C. Regulāri updeitoju tikai ar cerību, ka šad tad aiztaisa kādu security caurumu, ne vairāk. Kamēr Google defaultā meklētāja līguma ietvaros maksā par serveriem, telpām, kafiju, gaisu un visu pārējo, Mozilla var droši turpināt iesākto – sēdēt uz pakaļas.

    Abet pirms 3.x sēdēju uz Netscape Navigator 9.x (faktiski Firefox 2.x klona) – biju hipsteris, pirms šis termins (pašreizējā nozīmē) vispār parādījās 🙂

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 14 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā