Īstais laiks sagatavot savas mājas pavasarim

Beidzot ziemai jau ir saredzamas beigas, tādēļ ir laiks sastādīt sezonas sākuma darāmu darbu sarakstu. Gada tumšajā laikā visi ir bijuši nedaudz gausāki nekā ierasts, tādēļ tagad ir piemērots brīdis, lai izplānotu savus pavasara darbus, kurus laicīgi īstenot, lai pēc tam jūs varētu atpūsties un izbaudīt gaidāmo vasaru. Protams, ka katras mājsaimniecības ietvaros šie darbi varētu atšķirties, bet veļas mašīna, logu tīrāmais un putekļu sūcējs šajā laikā noteikti būs uzticami draugi ikkatram. Šajā rakstā apskatīsim pāris idejas, kur sākt un kā sadalīt savu pavasara darbu sarakstu.

Plānošana atmaksājas

Izveidojiet sarakstu, un tajā uzskaitiet visu, ko vēlaties paveikt šī gada pavasara tīrīšanas laikā. Pēc tam grupējiet visus uzdevumus pēc to norises vietas (ārā vai iekštelpās) un pēc to izpildei nepieciešamās āra temperatūras, piemēram, ja vēlaties sagatavot savu siltumnīcu, tad būtu jāsāk ātrāk, bet paklāja mazgāšana mājas apstākļos būs daudz patīkamāka, ja to darīsiet siltākā un saulainākā laikā. Ja plānojat veikt laikietilpīgus uzdevumus, atvēliet papildu laiku ārpus paša tīrīšanas grafika, jo, piemēram, lai paklāji būtu sausi un lietojami, tiem vajadzēs nožūt vēl vienu vai divas dienas. Šāda sagatavošanās atvieglos pāreju no viena uzdevuma pie otra, netērējot laiku, domājot, ko darīt tālāk.

Pavadiet kādu dienu, savācot nepieciešamos piederumus, kurus lietosiet uzkopšanas laikā. Varēsiet uzreiz pamanīt, ja kaut kā trūkst, un, plānojot savlaicīgi, varat iegādāties preces par zemāku cenu, jo jums būs iespēja apzināt tuvāko veikalu piedāvājumus. Ja dodat priekšroku alternatīvām metodēm, tad varat arī izmantot drošus, dabīgus mājsaimniecības tīrīšanas līdzekļus, piemēram, sodu un etiķi.

Sāciet ar vienkāršāko

Noņemiet visu gultasveļu, kā arī matrača pārklāju. Neaizmirstiet pašu matraci apgriezt otrādi – tas ir jādara apmēram reizi sešos mēnešos, lai matracis netiktu izgulēts vienā vietā. Pie reizes ir vērts ar putekļu sūcēju nosūkt matraci no abām pusēm, lai to atsvaidzinātu. Ir jāmazgā arī visu dekoratīvo spilvenu pārvalkus un spilvendrānas, kā arī neaizmirstiet gultas pārklājus. Kaut arī lielākā daļa no mums ikdienas laikā gultasveļu maina un mazgā regulāri, tomēr par dekoratīvajiem spilveniem un segām nereti aizmirstam. Lielākā daļa šo priekšmetu var tikt likti tieši veļas mazgājamā mašīnā, izvēloties pareizo režīmu, taču uzmetiet acis kopšanas etiķetēm, lai pārliecinātos par nepieciešamo temperatūru.

Lai veļas mašīna kalpotu ilgāk

Neatkarīgi no tā, cik veca ir jūsu veļas mašīna, tās izmantošanas zelta likums ir pārbaudīt apģērbu kabatas pirms mazgāšanas. Mazi priekšmeti, piemēram, monētas, pildspalvas, saspraudes un atslēgas, var pilnībā sabojāt jūsu iekārtu.

Nepārslogojiet to – veļas mazgājamās mašīnas pārslodze var krasi saīsināt tās kalpošanas laiku, veicinot lielāko mehānisko sastāvdaļu nodilumu. Mazgājot drēbes un veļu, izlasiet un ievērojiet ražotāja sniegtos ieteikumus par katram režīmam ieteicamo kopējo drēbju svaru. Jaunākās paaudzes Bosch veļas mašīnām ir lielāka ietilpība nekā daudzām Latvijā sastopamajām veco modeļu veļas mašīnām, tādēļ, ja domājat par jaunas iegādi, pirms lielās veļas dienas to darīt būtu īstais brīdis.

Kad runa ir par veļas mazgāšanas līdzekli, parasti vislabāk ir ievērot uz iepakojuma norādīto, ieteicamo daudzumu. Pārāk daudz cilvēku pārslogo veļas mašīnu ar pārmērīgu mazgāšanas līdzekļa daudzumu, pieņemot, ka tad viņu drēbes būs tīrākas, bet patiesībā mazgāšanas līdzekļa pārdozēšana var likt tam nosēsties grūti sasniedzamās vietās, un tas bojās jūsu veļas mašīnu.

Vai jūsu veļas mašīna ir stabila? Ja nē, jums jāpielāgo tās līmenis, lai tā uz grīdas būtu pavisam stabila. Nevienmērīgā līmenī novietotas veļas mazgājamās mašīnas ar laiku cietīs nemitīgās vibrācijas dēļ. Par laimi, šo problēmu var viegli novērst, pielāgojot tās pamatni, lai nodrošinātu stabilitāti mazgāšanas laikā.

Atbrīvojieties no liekā

Katrā mājsaimniecībā nemitīgi nāk klāt jaunas un jaunas lietas, tomēr viss aizņem vietu. Kad viss ir izmazgāts no žāvējas, tad jāsāk atbrīvoties no visa liekā. Nākamreiz, kad jūs noslaucīsit ledusskapja un pieliekamā plauktus, ātri pārbaudiet pārtikas produktus, lai parūpētos, ka tur nav tādu, kuru derīguma termiņš jau ir beidzies. Atbrīvojieties arī no tiem ēdieniem vai garšvielām, kuri jums vienkārši vairs negaršo, jo tie tikai aizņem vietu un krāj putekļus.

Iztukšojiet kumodes un skapjus, sadaliet savas lietas un drēbes vajadzīgajās un nevajadzīgajās un novietojiet tās organizētās kaudzēs. Jūsu atvilktnes un plaukti izskatīsies daudz kārtīgāki, ja tos atbrīvosiet no lietām, kurām jums vairs nav pielietojuma. Ja liekās drēbes ir labā stāvoklī, tās vajadzētu ziedot nevis vienkārši izmest – kāds cits noteikti pār tām vēl varēs priecāties.

Ielaidiet iekšā pavasara sauli

Pievērsieties arī logu un durvju tīrīšanai. Atbrīvojieties no ziemas perioda netīrumiem un pavasara ziedputekšņiem, notīrot stikla virsmas, gan logos, gan durvīs. Vislabāk šo darbu veikt ir mākoņainā dienā, jo saulē nereti nevar pamanīt uz virsmas atstātās svītras. Iegādājieties īpašo tīrīšanas līdzekli vai pagatavojiet pats savu dabīgo līdzekli no etiķa un ūdens. Izsmidziniet šķīdumu uz stikla un noslaukiet to sausu ar tīru mikrošķiedras drānu vai avīzi. Ja logi ir īpaši netīri, izmantojiet vienu drānu, lai nomazgātu netīrumus, un otru, lai noskalotu un nospodrinātu stiklu.

Ja laicīgi izdarīsiet šeit nosauktos darbus, tad tas sekos par lielisku atspēriena punktu arī pārējā saraksta īstenošanai. Paveiktais iedvesmos jauniem plāniem un uzlabos produktivitāti. Baudiet pavasara atnākšanu sakoptā vidē, kurā atjaunot enerģiju un pavadīt laiku būs prieks ne tikai jums, bet arī visiem apkārtējiem!

Dalies :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Jaunākie apskati
Tev varētu interesēt