Zinātnieki veido līdz šim detalizētāko Visuma 3D karti

Starptautiska zinātnieku komanda gatavo visdetalizētāko Visuma 3D karti, kurā astrofiziķi atklāj detaļas par pirmajiem 7,5 no 35 miljoniem galaktiku. Satriecošais attēls rāda galaktiku kosmisko tīklu. Lai gan projekts jau ir 7 mēnešus vecs, tas ir tikai tā sākums. Projektu, kas palīdzēs izskaidrot tumšo enerģiju, spēku, kas veido 68% no Visuma, paredzēts veikt kopumā piecus gadus.

Zinātnieki projektam izmanto tumšās enerģijas spektroskopisko ierīci (Dark Energy Spectroscopic Instrument (DESI)) un ir uzbūvējuši komponentu, izmantojot 5000 optisko šķiedru, kas palielina teleskopa redzes lauku. Katru mēnesi projekta ietvaros 3D kartei tiek pievienotas apmēram miljons galaktikas. Kad karte būs pabeigta, paredzams, ka tā palīdzēs astronomiem izprast Visuma izcelsmi un kas ar to varētu notikt. Jāpiemetina, ka informācija par dažām galaktikām visumā ceļo ievērojami ilgu laiku – daļa datu ir pat 11 miljardus gadus veci.

“Šis [projekts] palīdzēs mums saprast tumšās enerģijas uzvedību. Mēs arī uzzināsim vairāk par tumšo matēriju un tās lomu tādās galaktikās kā “Piena ceļš” un par to, kā attīstās Visums,” BBC stāstīja profesors Karloss Frenks no Durhemas universitātes kosmosa institūta.

Pētnieki arī cenšas izmantot datus, lai izdomātu, kā uzvedas vidēja izmēra melnie caurumi mazās galaktikās. Pēc 7,5 miljonu galaktiku kartēšanas līdz 2026. gada beigām plānots pievienot vēl 27,5 miljonus.

Avots: Gadgets360

Dalies :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Atbildēt

Jaunākie apskati
Tev varētu interesēt