Atkal aktuāls jautājums par iespēju uzstādīt Linux uz Windows 10 PC

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas Atkal aktuāls jautājums par iespēju uzstādīt Linux uz Windows 10 PC

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 14 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
  • #160748
    samurajs
    Participant

    Kā ziņo ArsTechnika pēc Ķīnas konferences WinHEC materiālu izpētes, atkal kļuvis aktuāls jautājums par iespēju uzinstalēt citas operētājsistēmas datoriem, kuri marķēti kā “Designed for Windows 10”. Konkrēti tas nozīmē iespēju atslēgt Secure Boot opciju UEFI BIOS’ā. Par to ķīvējās jau 2011. gadā Windows 8 laikā. Ja Secure Boot opcija darbojas, iespējams palaist tikai tās OS, kurām ir Microsoft izdots drošības sertifikāts. To atslēgas iešūtas BIOS firmwarē. Sabiedrības spiediena ietekmē Microsoft toreiz piekrita un specifikācijās tika ierakstīts “Secure Boot opcija obligāti jābūt atslēdzama”.

    Tagad Microsoft nolēmis deleģēt Secure Boot atslēgšanas opciju OEM ražotājiem. Tie varēs pēc saviem ieskatiem vai nu to iekļaut savos datoros, vai arī nē. Tādus Linux distributīvus kā Ubuntu visticamāk joprojām varēs uzinstalēt ar visu Secure Boot, jo tiem Microsoft izsniedzis attiecīgo sertifikātu. Ar mazajiem distributīviem situācija būs daudz bēdīgāka – BIOS vienkārši nepazīs sistēmu un atteiksies to instalēt.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_screen_shot_20111030_at_12_49_35_pm4ead82bintro_1.png[/img]

    ArsTechnica

    #316144
    Andron MacBeton
    Participant

    Nu tad (beidzot) jātaisa būs saraksts ar portjikiem kuri nav M$ nozombēti. Ne?

    #316145
    shady
    Participant

    Š itādu opciju pie specifikas noteikti vajadzētu iekļaut kā obligātu prasību.

    #316146
    Crow
    Participant

    Допрыгались мазафака. Paši vainīgi, ka neievērojāt portatīvo datoru un OEM datoru mērķtiecīgu, metodisku apgraizīšanu, lai tos nevarētu izmantot kā pilnvērtīgus datorus. Sekskurbulis tur ņepričom, tas sākās jau krietni ātrāk. Nu ta tagad ēdat sū…viestu. Būs jums tagad manžetes a la Chromebook un Macbook. Nestrādā kaut kas? Met nafig ārā. Gads pagājis? Met nafig ārā, pērc nākamo.

    Cerams, ka desktop plates līdz šitam murgam vēl kādu brīdi nenonāks; tur pagaidām tieši otrādi izskatās – krauj visādus navorotus klāt bez jēgas un vajadzības, jo taču var.

    #316147
    Aldis
    Participant

    Nekad neesmu sapratis, kamdēļ vispār šitādai opcija ir jābūt BIOS līmenī?!

    Apgaismojiet mani ja kāds saprot!

    #316148
    nevertell
    Participant

    Nu, nu, nu, Chromebuki tieši šitādā ziņā ir vēl atvērtāki, tie lieto Coreboot, kas pa taisno lādē iekšā kerneli. Protamistiski, ļenuks jau nav īsta OS… :>

    #316149
    Andron MacBeton
    Participant

    Pareizā izpildijumā – lai ātrāk ielādētos, būtu nedaudz drošāks pret kaukādiem vīrusiem, un sazinkasturvēl. Bet ne jau M$ izpildijumā….

    #316150
    Crow
    Participant

    Kad uz jamā varēs jebkuru to pašu ļenuks vienkārši no USB fleša uzkraut, tad iešu kaktā un apdomāšos. Kamēr nevar, manis pēc tur var būt Fsckboot. Gugals paņēma, lai pašiem nav jādara un pie reizes visi neckbeards sajūsmā spiegtu par ļenuks market share. Var čakarēties un hakot, bet ideja paliek – jamais ir tīšām apgraizīts. Tiešām nesaprotu, par ko īstais dievs tur ir tādā sajūsmā…

    #316151
    Crow
    Participant

    Vīrusiem, ja?

    https://www.theregister.co.uk/2015/03/19/cansecwest_talk_bioses_hack/

    Viss UEFI ir viens liels zilonis zupā, mhh.

    #316152
    nevertell
    Participant

    Sajūsmā gluži neesmu, nav neviens interesants h/w risinājums krombukos, bet VAR uz krombukiem uzgāzt pilnībā normālu arch linux installu un viss ir kulē. Protamistiski, uz ARM vajadzēs ARM distru, uz x86 būs jāliek x86 distra, bet visā visumā nekāda lielā starpība nav.

    #316153
    Andron MacBeton
    Participant

    Izlasi taču ko es rakstu.

    Un palasi par Apple BIOSu. tas tak ar ir UEFI vai EFI vai FUFĪ-FLAFI, kā viņutur.

    #316154
    Aldis
    Participant

    Tiktāl es saprotu. Tad tam visam atslēgu portfeļa turētājam vajadzētu būt kādam neitrālam uzturētājam, ne jau Microsoft. Jo ja uztur Microsoft, tad jēga tam nav nekāda. Vīrusus & shit iemetīs jebkurā variantā.

    Tas ka rakstā minēts, kad šim bija jābūt atslēdzamam pēdējos visus gadus, tad vismaz skaidri zinu pāris Acer Win8 modeļus kur tas NAV izdarāms.

    #316155
    Crow
    Participant

    Tā gan. Bet diezgan ātri parādījās update (Packard Bell strādā Acer BIOS un otrādi). Protams, lai uzliktu update, jāinstalē Windows. Taisi nu UEFI flašu, jo diskmašīnas viņiem nebij. Lūk, vēl viena lieta, kas man nedaiet – nu nevar tas būt bags. Un it kā ir rīkojums no MS, ka tai fīčai jābūt. Tad kā to var tā “aizmirst”? Nu tikai, ka speciāli.

    #316156
    SWC
    Participant

    tak ražotāji sev paši tā kapu rok, mazak pirks viņu meslus.

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 14 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā