Pasludināti 2016. gada optisko ilūziju konkursa uzvarētāji

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas Pasludināti 2016. gada optisko ilūziju konkursa uzvarētāji

Tiek skatīts 2 ierakstu – 1 līdz 2 (no 2 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
  • #162195
    samurajs
    Participant

    Optisko ilūziju konkursu kopš 2005. gada rīko Neiroloģisko pētījumu apvienība (Neural Correlate Society), un tā mērķis ir izzināt kā cilvēka maņu orgānu informācija tiek interpretēta smadzenēs. Pēc būtības viss, ko cilvēks redz, ir tikai ilūzija. Konkursam ir mājaslapa Best Illusion Of The Year Contest.

    1. vieta: Motion Integration Unleashed: New Tricks for an Old Dog

    Eksperimentam izmantoti nekustīgi Gabora elementi, kas pēc būtības ir režģi ar sinusoidāli mainīgu spilgtumu. Video patiesībā nekustas ne kvadrāts, ne kociņi, ne plūstošie viļņi. Tomēr skatītāja smadzenes tiek apmānītas:

    2. vieta: Ambiguous Cylinder Illusion

    Š is japāņa Kokichi Sugihara izgudrojums komentārus neprasa. Kvadrāts un aplis vienlaikus – kaut ko tādu laikam var sadomāt vienīgi nestandarta japāniska smadzene. Kamēr nenonākam līdz atšifrējumam, ilūzija liekas absolūti neiespējama, un piederīga labāko cirka iluzionistu arsenālam:

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_ezgifcomoptimize_1.gif[/img]

    Atrisinājums izrādās apslēpts kvadrātveidīga šķērsgriezuma virsmā, kura pie zināma apskates leņķa rada apļa ilūziju:

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_4559316afd1747e89b799f082fcae718_1.jpg[/img]

    3. vieta: Silhouette Zoetrope

    Š is ir klasiskais zootrops, un darbības princips līdzīgs kino demonstrēšanai, kad atsevišķi ātri mainīgi kadri skatītājam veido kustības ilūziju. Pirmā informācija par zootropiem senajā Ķīnā parādījās jau mūsu ēras pirmajos gadsimtos. Singapūras zinātniece Christine Veras prezentēja ierīci, kur ilūzija rodas trumuļa jeb stroboskopa iekšienē:

    #326186
    uldics
    Participant

    Tam pēdējam tak tieši otrādi, ārpusē nevis iekšpusē bilde mainās. Tas ir fons, kas mainās lai ir vai nav gaišs aizmugurē. Klasiskajam stroboskopam pa šķirbām iekšā bildes redzēja, jo starpā bija cilindrs vai šķirba.

Tiek skatīts 2 ierakstu – 1 līdz 2 (no 2 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā