Trampa ekonomiskais karš pret Ķīnu iegājis jaunā fāzē

ASV prezidents Donalds Tramps paziņojis par 25% ievedmuitas nodokļa uzlikšanu visiem Ķīnas tehnoloģiskajiem komponentiem, ko izmanto IT nozarē un elektronikā.  Šā tirgus apjoms tiek lēsts uz 50 miljardiem USD. Muitas dienesti nodokli sāks iekasēt no 6. jūlija. Sarakstos ir gan visvienkāršākie tranzistori, gan displeji, baterijas un elektromotori. Arī optiskie kabeļi tiks aplikti ar ievedmuitu, kaut arī lielāko daļu ASV ražo uz vietas.

Zīmīgi, ka gatavā produkcija kā viedtālruņi vai PC netiek aplikti ar nodokli, bet tikai to detaļas. Mērķis ir piespiest ASV rūpniekus ražot komponentes pašiem, ar to iedragājot Ķīnas ekonomiskās pozīcijas. Protams, sakarā ar detaļu sadārdzināšanos ASV ražotājiem sāksies grūti laiki. Turpretī tie, kuri izveidojuši ražotnes Āzijā – varēs dzīvot zaļi un tiem pazudīs pēdējais stimuls atgriezties mājās.

“Savienotās Valstis vairs nevar paciest tehnoloģiju un intelektuālā īpašuma zaudēšanu caur netaisnīgu ekonomisko praksi,” teikts Baltā nama paziņojumā. Atbildes vēstījumā Pekina sola parādā nepalikt. Uz to Tramps piesolīja aizvien jaunus nodokļus. Tā vien liekas, ka ekonomiskajam karam starp ASV un Ķīnu beigas nav redzamas.

Dalies :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

4 Responses

    1. Amerikāņi var atbildēt līdzīgi – aizklapēt servisus ciet, piemēram, ebay, amazon, google vai nepiegādāt jau gatavu produkciju, piemēram, Intel, AMD utt.
      Īsi sakot klapēt kaut ko ciet nav risinājums – tā ir šaušana uz pretinieku caur saviem ceļgaliem.

  1. ASV vajag Ķīnu un Ķīnai vajag ASV, tuvākajā laikā nekas nemainīsies. Pie tam ievadmuita pastāv visur, pajautājiet, kāpēc Ķīnā rietumu auto maksā uz pusi dārgāk? Liberāļu sarīkots tracis par neko!

  2. ASV pašreizējam prezidentam izskatās, ka ir tumša pagātne un kompromats par to Krievijas specdienestu rokās. Brīvās pasaules līderis marionete? Tā protams ir versija, bet ko viņš vēlas panākt ar savām darbībām ir grūti saprast.

Atbildēt

Jaunākie apskati
Tev varētu interesēt