Deizija – Apple robots, kas izjauc iPhone

Deizija ir 10 m augsts robots ar 5 rokām, kas izjauc iPhone telefonus pa detaļām, lai tos varētu otrreiz pārstrādāt. Šis ir otrais Apple radītais robots iPhone telefonu izjaukšanai. Ar robotu Apple vēlas parādīt, ka arī visai sarežģītu un smalku elektroniku ir iespējams otrreiz pārstrādāt.

Deizija, robots par kuru tika paziņots pagājušajā gadā, ir būvēts Teksasā, Apple jaunajā materiālu pārstrādes laboratorijā. Laboratorija ir izveidota, lai parādītu, kā strādā Deizija un rādītu piemēru elektronikas otrreizējai pārstrādei. Apple cer, ka ar šo projektu piesaistīs citu uzņēmumu un otrreizējās pārstrādes laboratorijas uzmanību un aicinās iesaistīties.

Lisa Džeksone, Apple vides, politikas un sociālo iniciatīvu viceprezidente, min, ka Apple mērķis ir panākt, lai visi uzņēmuma produkti tiktu ražoti no otrreiz pārstrādāmajiem materiāliem. Protams tas viss prasīs daudz laika un inovāciju.

Šis robots sadragā elektroniku sīkās detaļās, lai būtu iespējams atlasīt otrreiz pārstrādājamos materiālus.

Diemžēl bieži vien šajā procesā materiāli tiek pārāk daudz sadragāti un sajaucas ar nepārstrādāmajiem materiāliem.

Apple pirmais elektronikas pārstrādes robots Liams tika izlaists 2016 gadā. Robots katras 12 minūtes spēja pārstrādāt vienu iPhone 6 telefonu.

Šādi iPhone uzsāk savu pārstrādes ceļojumu uz Deizijas lentes.

Pirmajā posmā tiek atdalīts ierīces displejs.

Nākamajā posmā no iPhone tiek atdalītas skrūves un baterija.

Kā tiek atdalīta telefona baterija? Ar sasaldēšanu! Baterija ir pielīmēta, tādēļ to sasaldējot, līme ar visu bateriju atlec no telefona.

Tad Deizija izsit ārā pāri palikušās skrūves. Šajā stadijā tiek noteikts, kāda ierīce  nonākusi pārstrādē un vai tā ir nepieciešamajā leņķī nākamajam procesam.


Pēdējā solī Deizija noņem kameras, skaļruņus un citus sīkumus. No telefona pāri paliek tikai alumīnija čaula, kuru nu var otrreiz pārstrādāt.

Apple robots gada laikā spēj izjaukt 1.2 miljonus ierīču. Tās ir aptuveni 200 ierīces stundā. Robots Deizija ir izveidots, lai izjauktu un sagatavotu otrreizējai pārstrādei tās ierīces, kuras ir neizdevīgi atjaunot. Robotu apkalpo 3 līdz 4 cilvēki. Šāds robots patiesi ir labs piemērs tam, ko vajadzētu iesākt ar nevajadzīgu elektroniku. Cerams, ka laika gaitā arvien vairāk uzņēmumu ņems piemēru no Apple un iesaistīsies šajā elektronikas otrreizējās pārstrādes procesā.

Avots: CNET

Dalies :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Atbildēt

Jaunākie apskati
Tev varētu interesēt