Šahs: Kramniks pret robotu (video)

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas Šahs: Kramniks pret robotu (video)

Tiek skatīts 7 ierakstu – 1 līdz 7 (no 7 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
  • #152702
    samurajs
    Participant

    [imgl]https://notepad.lv/userpix/28_robot_2.jpg[/imgl]Pagājušajā nedēļā Maskavā notika pasaules šaha ātrspēles čempionāts (World Blitz Championship), kurā lielu jautrību izraisīja bijušā pasaules čempiona, šaha lielmeistara Vladimira Kramnika mačs pret robotu. Š aha spēles programmas uz datoriem ir visai pierasta lieta, bet šeit tas tika apvienots ar robotu, kurš analizēja stāvokli uz galdiņa, prata nokautās figūras salikt kastītē, un vēl apkalpot šaha pulksteni. Vārdu sakot – tas viss tika pārvērsts interesantā šovā.

    Kā atzina norvēģis Magnus Carlsen, gados visjaunākais šaha lielmeistars FIDE sarakstos, Kramnikam bijis ļoti grūti tikt līdzi ātrajam robotam. Bet spēles rezultāts tomēr bija neizšķirts – situācija uz galdiņa beigās bija tāda, kad gājieni sāka atkārtoties. Tas izslēdza uzvaras iespēju kādam no spēlētājiem. Vienu brīdi robota stāvoklis bijis labāks, bet dzelzs roka tomēr neprata izmantot pārsvaru.

    [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=k5JXMBAFdSQ[/youtube]

    #253491
    Foxsk8
    Participant

    Š is labs, jāsaka, ka pāris gadus arī nogāju šaha klubā, nav nemaz tik viegla tā šaha spēle, meistars vai amatieris, nada dumaķ 😀

    #253492
    Daivana
    Participant

    Vispār ja spēlē pret datoru, tad ir tikai divi varianti, tu zaudē vai neizšķirts, man neticas, ka cilvēks varētu vinēt mašīnu, proti ja algorimts nav pilnvērtīgs tad cita lieta, bet pamatā ir tā, ka dators jau noanalizē esošo lauka statusu un to dara ik pec katras izmaiņas, bet vienmēr mēģina iegūt iznākumu lai vinētu, ja to pašu varētu cilvēks tad būtu vienmēr neizšķirts.

    #253493
    Crow
    Participant

    Daivana wrote:

    Vispār ja spēlē pret datoru, tad ir tikai divi varianti, tu zaudē vai neizšķirts, man neticas, ka cilvēks varētu vinēt mašīnu


    Kasparovs kaut kad baigi sen vinnēja pašu pirmo Deep Blue (kur vēl notika kašķis par cilvēku iejaukšanos spēlēs), vienreiz Deep Junior un kaut kad arī Fritz. Pārsvarā gan bija neizšķirti, bet tomēr 🙂

    #253494
    Brutto
    Participant

    Mjā, toreiz bija interesanti pavērot Kasparova spēli (1996.g.) pret Deep Blue. Pašu superkompi jau redzēt nevarēja un nekādas mehāniskās rokas jau arī nebija.

    Te vismaz pasmaidīt varēja par šovu.

    #253495
    Foxsk8
    Participant

    Daivana: Reāli cilvēkam ir lielāks potenciāls uzvarēt, kas un kāpēc, padomā pats 🙂 Tie kas ar šahu neaizraujās un nespēlē, to arī nesapratīs.

    #253496
    Daivana
    Participant

    foxsk8 wrote:

    Daivana: Reāli cilvēkam ir lielāks potenciāls uzvarēt, kas un kāpēc, padomā pats 🙂 Tie kas ar šahu neaizraujās un nespēlē, to arī nesapratīs.

    Es to iedomājos tā, ka dators izrēķina vismaz simts iespējamos gājienus uz priekšu pēc šaha lauka stāvokļa,

    varbūt jau cilvēks varētu tikpat un vairāk, bet datori mums palieks arvien jaudīgāki un kas būs ja tas spēs jau aprēķināt līdz pat tūkstots gājieniem uz priekšu.

    Varu piekost to, ka pēc metafiziskās puses kad cilvēks redz to lauka izklātni tas zemapziņā aprēķina pilnīgi visus iespējamos gājienus, bet tas būtu cits stāsts.

Tiek skatīts 7 ierakstu – 1 līdz 7 (no 7 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā