Datorspiegošana un programmas

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas Raksti Datorspiegošana un programmas

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 34 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
  • #148169
    samurajs
    Participant

    [imgl]https://notepad.lv/userpix/28_114298_1.jpg[/imgl]Lasītājs varbūt teiks – man uz datora nekādu noslēpumu nav, man šis temats neinteresē, jo tik un tā nav ko nozagt! Aplam! Ja kaut reizi ir lietota internetbanka, vai ar kredītkarti pasūtītas RyanAir aviobiļetes – zagļiem vairāk neko arī nevajag. Protams, iejaukties datora darbībā attālināti varētu būt pagrūti, aizsardzībai kalpo limitētie lietotāju konti, firewall, antivīrusu programmas.

    Bet parasti visretāk ņem vērā “cilvēcisko faktoru”: kamēr lietotājs uz 5 minūtēm pametis darba datoru, lai aizietu uzpīpēt vai iedzert kafiju, pieredzējis speciālists pa šo laiku izdabūs no PC jebkuru informāciju. Š im nolūkam kalpo īpašs programmnodrošinājums, kuru datorsistēmu administratori praksē plaši lieto darbinieku kontrolei. Protams, ar to šīs programmatūras pielietojums nebūt neaprobežojas.

    Apskatīsim dažas populārākās spiegošanas programmas.

    1. Power Spy 2009 (eMatrixSoft, 5 MB, shareware)

    Programma ir universāls spiegs un darīs visu, ko viņai liks: fiksēs darbības ar klaviatūru, uzņems ekrānattēlus, fiksēs atvērto web-lapu adreses, pārķers E-pastu, Skype, MSN utml., tāpat arī fiksēs login datus.

    Power Spy 2009 uz PC ir absolūti neredzama, tā neveido ne ikonas, ne zīmi indikatoru joslā, nedz arī ierakstu Start > Programmas izvēlnē, un pat instalācijas mape ir slēpta. “Saimnieks” var tikt klāt programmai ar īpašu taustiņu kombināciju.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_114299_1.jpg[/img]

    2. Real Spy Monitor 2.89 (ShareStar, 1,4 MB, shareware)

    Š ī programma spēj “apkalpot” vairākus lietotāja kontus uz PC, un to var “uzrīdīt” tikai vienam no lietotājiem. Var arī uzstādīt, lai programma ieslēdzas tikai pie konkrētas darbības veikšanas. Darbības rezultātā Real Spy Monitor veido atskaiti, kurā fiksētas apmeklātās web-lapas, lietotās programmas un faili (ar atvēršanas/aizvēršanas laika uzskaiti). Iespējams arī uzņemt ekrānattēlus ar zināmiem laika intervāliem, kā arī ierakstīt IM čatu. Atskaiti var izvadīt uz ekrāna ar īpašu taustiņu kombināciju.

    Programmā var ievadīt aizliegtās, vai tieši pretēji – atļautās web-lapas gan pēc nosaukuma, gan atslēgvārdiem. Tas lieti noder, ja mājās ir bērni.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_114300_1.gif[/img]

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_114302_1.jpg[/img]

    3. Maxapt QuickEye 2.8.8 (Maxapt, 5 MB, shareware)

    Š ī Krievijā izveidotā spiegprogramma ir “medusmaize” sisadminiem, jo ļauj vienuviet monitorēt un pārvaldīt vesela biroja datorparku. Pie tam var izsekot katra darbinieka rīcībai visas darbadienas garumā. Programma ir gudra – ja darbinieks vienkārši atvērs savu darba programmu, bet reāli nestrādās ar to – viss tiks fiksēts.

    Vairākas funkcijas, kā “Spēles” vai “Interneta čats” tiek īpaši uzskaitītas. Iespējams arī limitēt katram biroja līdzstrādniekam pieejamo programmu klāstu. Viss, ko katrs darbinieks ir izdarījis darbdienas laikā – izvadāms arī uzskatāma grafika veidā.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_114303_1.jpg[/img]

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_114304_1.jpg[/img]

    4. Mipko Employee Monitor 5.0.4 (ex KGB Keylogger) (Mipko, 4,8 MB, shareware)

    Arī šī Krievijā radītā programma arī ļoti piemērota sisadminiem, jo ļauj pārvaldīt datorparku attālināti. Pie tam iespējams to salāgot ar konkrētu antivīrusu.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_114305_1.gif[/img]

    Programma var darboties “trauksmes režīmā”, t.i. kamēr viss kārtībā, nekas nenotiek. bet, tiklīdz kāds lietotājs ievada fiksētos atslēgvārdus (piem. sex, porn, draugiem.lv) – sistēma paziņo attālinātajam sisadminam un pati pāriet aktīvajā sekošanas režīmā.

    Var arī noteikt, kuru darbinieku izspiegot, bet kuru ne.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_114306_1.gif[/img]

    5. Actual Spy 3.0 (Keylogger Actual Spy Software, 1,6 MB, shareware)

    Š ī programma pēc funkcijām darbojas līdzīgi Real Spy Monitor, bet tai ir daži trūkumi: uzinstalēta tā gan neveido ikonas “trejā” un darbvirsmā, bet Start izvēlnē parādās. Tātad ieraksts būs jānodzēš ar rokām. Fiksēt ievadi no tastatūras programma spēj tikai angļu izkārtojumā. Unikoda simboli pārvēršas rēbusā.

    Actual Spy demo versija darbojas 40 minūtes. Kādreiz arī ar to pietiek lai pieķertu, vai kāds nerakājas pa PC laikā, kamēr lietotājs pusdienās.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_114308_1.jpg[/img]

    6. NeoSpy 3.0 (MC-Soft Software, 2,7 MB, shareware)

    Š ī programma prot lieliski paslēpties, nezinātājam to atrast ir praktiski neiespējami. “Saimnieks” to var izsaukt ar attiecīgu komandu caur Start > Run…

    NeoSpy pamatmērķis ir izspiegot čatu. Pie tam tiek atbalstīti ne tikai populārākie IM softi, bet arī tādi, kā Qip, Miranda, Mail.ru Agent, &RQ, ICQ, SIM u.c.

    Bez tam NeoSpy prot veikt programmu un interneta monitoringu, sekot līdz darbam ar failiem, kā arī veikt keylogger funkcijas.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_114312_1.jpg[/img]

    7. Modem Spy 4.0 (SoftCab, 380 KB, shareware)

    Kā jau var noprast, šī programma darbojas tur, kur internets un telefons lieto vienus vadus. ModemSpy var kvalitatīvi ierakstīt telefona sarunas automātiskā režīmā, saglabāt tās mp3 vai wav formātā, un nosūtīt “sastrādāto” saimniekam pa E-pastu. Programmas intelekts ļauj korekti atpazīt telefona centrāles signālus, arī izgriezt garākas pauzes sarunas laikā, lai ietaupītu uz faila apjomu. Režīmā SuperSpy programma nekādi neizpaudīs savu klātbūtni.

    Par visiem ierakstiem tiek vests žurnāls.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_114313_1.gif[/img]

    8. WillingWebcam 4.7 (Willing Software, 4,6 MB, shareware)

    Pie datora bieži ir pieslēgta, vai arī tanī iemontēta web-kamera. Programma WillingWebcam liks tai nemanāmi novērot pie datora notiekošo, un fotografēt vai nu pēc zināmiem laika sprīžiem, vai arī pie fiksētas kustības. Rezultātus var nosūtīt pa E-mail vai uz FTP-serveri. Pie tam programma prot informēt “saimnieku” par jaunām bildēm ar SMS palīdzību, aktivējot kādu programmu vai nospēlējot melodiju.

    WillingWebcam var darboties pilnīgi nemanāmi, programmu izsauc ar taustiņu kombināciju.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_114314_1.jpg[/img]

    9. Elite Keylogger 4.1 (WideStep Security Software, 5,3 MB, shareware)

    Elite Keylogger 4.1 ir īpatnēja spiegošanas programma, kura darbojas sistēmas kodola līmenī, līdz ar to nebremzē Windows un ir nemanāma antivīrusiem. Vienīgi Kaspersky Internet Security 2009 radās vājas aizdomas par nesankcionēta draivera instalāciju.

    Programma paredzēta ilgai un sistemātiskai datora izspiegošanai, vieglākai orientācijai tanī iebūvēts kalendārs. Elite Keylogger atļauj definēt, kurus datora lietotājus izspiegot un kurus nē. Var izspiegot E-pastu, ICQ, MSN, AIM, AOL un Yahoo čatu, darbu ar failiem un programmām, printēšanas aktivitātes.

    Īpatnība: Elite Keylogger tā integrēta sistēmā, ka to atinstalēt neizdosies nedz caur “Add/Remove Programm”, nedz ar speciālu programmu – deinstalatoru palīdzību. Vienīgā iespēja – caur pašas programmas interfeisu sadaļā “Options”.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_114316_1.jpg[/img]

    Avots

    #191388
    Jaunzems
    Participant

    Grazie par rakstu, bet TU labāk uzraksti, kā no visas šitās lažas izsargājas!

    #191389
    samurajs
    Participant

    e.j. wrote:

    Grazie par rakstu, bet TU labāk uzraksti, kā no visas šitās lažas izsargājas!

    Elementāri: turi PC rotveilera suņubūdas tiešā tuvumā! 😀

    #191390
    devill
    Participant

    uhhh tuvakaja laika izmantoso sis progas paldies par rakstu 😀 🙂

    #191391
    drono
    Participant

    Power spy shareware versija nedaudz parāva rēku par to “…Power Spy 2009 uz PC ir absolūti neredzama…” un ekrāna augšpusē liels banneris. 😀

    Starp citu vismaz shareware versija nepārtraukti noslogo procesoru uz 25% un lasa cieto disku ar apmēram 1MB/s, kas jebkurā gadījumā nav pārāk nepamanāmi un agri vai vēlu kāds sāks skatīties.

    Un domājams, ka no process explorer nevar noslēpties neviena no šeit minētajām programmām. No Windows Task manager gan viena otra pamanās noslēpties.

    Lielākā daļa programmu arī parādās “msconfig” pie Startup programmām, tātad ir pavisam vienkārši atklājamas un atslēdzamas, protams, ja netiek izmantots Limited user.

    Pie tam daudzām programmām apraksti un ikonas arī nenāk par labu slepenībai. Ja tu, piemēram, atrodi kaut kādu pilnīgi nezināmu programmu, viens otrs varbūt uzreiz neizdzēsīs, varbūt kaut kas vajadzīgs. Bet ja tai programmai ikonā ir melns vīriņš ar platmali, ja uzspiežot Properties, parādās “This is the best spyware software…” utt, tad jau tas tomēr raisa nelielas aizdomas par nezināmās programmas patieso mērķi.

    #191392
    Foxsk8
    Participant

    Kaut kur redzēti softi 😀

    Eh, žēl ka Ghost radmin AV atpazīst 🙁

    #191393
    devill
    Participant

    drono ; pasaki vai tu task maneger redzi windows sleptas darbibas?vins jau visu tur neuzrada.

    #191394
    samurajs
    Participant

    drono: protams, ka trial versijas būs ar reklāmu, bet šaubos, ka “melnais vīriņš” būs full versijā – tad jau softs vnk zaudē jēgu!

    No Sysinternals process explorer nenoslēpsies, bet var jau darboties ar kādu nevainīgu vārdu, kas neizraisa aizdomas. Domājams vārds SPY tur vis nebūs 🙂 Un cik daudzi cilvēki zin par Sysinternals exploreri?

    CPU noslodze uz 25% – tas ir daudz, bet to var samazināt, ja sašaurinām spiegojamo funkciju loku. Ja mums vajag tikai klienta Skype trafiku, tad pārējo var nogriezt un ietaupīt resursus.

    #191395
    drunk_lizard
    Participant

    samurajs mani nebeidz paarsteigt…

    biju domaajis, ka tu esi pieaudzis un nobriedis cilveeks, bet peec sjitaa gaajiena, kad meerkakjim tiek iedota granaata, man vairs komentu nav

    nozjeelojami…

    #191396
    samurajs
    Participant

    d_l: neko gudrāku jau izdomāt nevarēji?:D

    Ja mēs zinām, kas mūs apdraud, tad varam izdomāt, kā aizsargāties.

    Visas pretenzijas, lūdzu, Сергей и Марина Бондаренко no 3dnews.ru, mans darbs – pārtulkot latviski.

    #191397
    ehex
    Participant

    e.j. wrote:

    Grazie par rakstu, bet TU labāk uzraksti, kā no visas šitās lažas izsargājas!

    Vienīgais man zināmais veids, kā no šādām lietām izsargāties ir šis:[img]https://www.boot.lv/forums/uploads/av-59783.jpg[/img]

    #191398
    drunk_lizard
    Participant

    neteelo pilniigu idiotu

    tu ljoti labi saprati, ko es domaaju

    kaada velna peec nenobriedusjiem idiotiem ir jaadod info par sjaada veida softiem?

    pats zini, ka sejieni apmeklee paarsvaraa infantili mazgadiigie, kuriem nu ar tavu sveetiibu paveras iespeeja “uzhakot” draugu profilus, emailus, etc.

    aizsargs, mljin…

    #191399
    normis_161
    Participant

    Hmm… Bet ja darbā tiek izmantotas šādas progammas, tad tas līgumā arī tiek minēts, ka tiks novērota jūsu darbība pie datora?

    #191400
    izredzētais
    Participant

    godīgi sakot arī es labprāt palasītu rakstu kā no visas šitās zarazas izsargāties..

    #191401
    redfred
    Participant

    Par šitādiem rakstiem vajadzētu stipri sist pa pirkstiem ar kaut ko smagu – tā lai vairāk negribētos tādus rakstus rakstīt. Tagad katrs šmurguls sāks lietot tādas programmas. Un ja tā padomā īsti tiesiski un pareizi tas nav. :devil:

    #191402
    redfred
    Participant

    samurajs wrote:

    d_l: neko gudrāku jau izdomāt nevarēji?:D

    Ja mēs zinām, kas mūs apdraud, tad varam izdomāt, kā aizsargāties.

    Tāpēc navajag par tādām lietām rakstīt. mazāk par to zinās mazāk vajadzēs domāt par aizsardzību no tādām programmām. Tagad krietns pulcinš noteikti pamēģinās tās uzskaitītās programmas darbībā.

    #191403
    samurajs
    Participant

    Cenzūra mūsu portālā nekad nav bijusi un nebūs (izņemot pretlikumīgas darbības). Un strausa politiku (iebāžam galvu smiltīs un izliekamies, ka problēmas nav) arī nepiekopjam. Rakstīsim par visu aktuālo IT pasaulē.

    Īstie žuļiki un advancēti cilvēki vienalga par šīm programmām zin, bet smurguļi ar demo versijām lielu ļaunumu nenodarīs.

    Pārējiem savukārt būs aizdomāties, ka ir stulbi no publiskajiem datorsalonu PC līst internetbankās utt.

    redfred: tavi pārmetumi ir tas pats, kas uzbraukt presei un TV par slepkavību un laupīšanu aprakstīšanu ik dienas. Tātad, ja par to nerakstīs, tad neviens nesitīs un nelaupīs vairs? Naivi…

    Starp citu – darbavietās šīs programmas tiek itin plaši lietotas darbinieku kontrolei.

    Ja kāds ar šāda tipa softu mēģinās iegūt internetbanku un citu maksājumu sistēmu paroles – tam paredzēts attiecīgs pantiņš:

    193.1 pants. Datu, programmatūras un iekārtu iegūšana, izgatavošana, izplatīšana, izmantošana un glabāšana nelikumīgām darbībām ar finanšu instrumentiem un maksāšanas līdzekļiem

    (1) Par tādu datu iegūšanu, izplatīšanu vai izmantošanu, kas dod iespēju nelikumīgi izmantot finanšu instrumentu vai maksāšanas līdzekli, —

    soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz sešiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

    (2) Par programmatūras vai iekārtas izgatavošanu vai pielāgošanu šā likuma 193.pantā paredzēto noziegumu izdarīšanai, kā arī par šādas programmatūras vai iekārtas iegūšanu, glabāšanu vai izplatīšanu tādā pašā nolūkā —

    soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

    (3) Par šā panta pirmajā vai otrajā daļā paredzētajām darbībām, ja tās izdarījusi organizēta grupa, —

    soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

    #191404
    Foxsk8
    Participant

    Samuraja raksts vēl ir ziediņi saistībā ar visu šo tēmu.

    #191405
    rihardsss
    Participant

    normis_161 wrote:

    Hmm… Bet ja darbā tiek izmantotas šādas progammas, tad tas līgumā arī tiek minēts, ka tiks novērota jūsu darbība pie datora?

    Domāju, ka darba līgumā var uzrakstīt tā, ka dziļāk neaizdomājoties tā arī nesapratīsi, ka apakšā stāv doma, ka kompānija ,piemēram, ar vārdiem “kompānija ir tiesīga kontrolēt darbinieka darbu” (nu kkas līdzīgs tikai vēl neitrālāks), īstenībā domā to, ka viņi ar šādām programmām kontrolē, nevis ik pēc 1h ienāks darbinieks un pārbauda kādas tev ir minimizētas porno lapas. 😀

    samurajs, labi, ka paliec pie nostājas “nebāzt galvu smiltīs”. Ja kāds gribēs no tādām datorzināšanām – māku ieiet draugos, kļūt par dižu hakeri, tad ar šito rakstu viņš neko daudz neiegūst. Te jau nav aprakstīts, kā ar viņām strādāt, šeit ir tikai dota informācija par to, ko šīs programmas spēj.

    #191406
    drunk_lizard
    Participant

    visus sjitos fufeljus normaals datorspecs izkjer ka nemetas, ko tur izsargaaties…

    90% no keilogeriem traumee latviesju valodas layout izkaartojumu un taa ir pirmaa pazime par keilogera eksistenci uz datora.

    ir taada lieta kaa HW keilogeri – luuk taa ir manta :>

    samurajs, tu vari taisiit kaadas otmazkas gribi, manaas aciis tu esi nobraucis taburetes liimenii :>

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 34 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā