Personīgie radiosakari – ko izvēlēties?

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas Raksti Personīgie radiosakari – ko izvēlēties?

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 15 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
  • #148990
    samurajs
    Participant

    [imgl]https://notepad.lv/userpix/28_portrec_1.jpg[/imgl]Itkā jau visur reklamē turpat 100% mobilo tīklu pārklājumu, bet lauku rajonos tas ir pavisam savādāk. Te jākāpj kokā, lai “noķertu”zonu, te jāmeklē pareizais stūris istabā, te miglas vai negaisa laikā mobilie sakari vispār nedarbojas. Bez tam – tas ir maksas pakalpojums.

    Izeja nav tālu jāmeklē: lai komunicētu savā starpā pagasta robežās, bieži pietiek ar legāli nopērkamām rācijām.

    Tās ir daudz mazāk kaprīzas par mobilajiem, daudzi modeļi nebaidās no ūdens, putekļiem, triecieniem, un par sakariem nav jāmaksā.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_128572_1.jpg[/img]

    Pirms iegādājamies rāciju komplektu – jāzin, kam mums tās vajadzēs. Ne mazumu nozīmē cena, arī iekārtu darbspēja un drošība dažādos apkārtnes reljefa un laika apstākļos. Nosacīti portatīvās radiostacijas var iedalīt 3 grupās:


  • “Rotaļu” rācijas
    ar 0,5-2 W jaudu noder sēņotājiem mežā vai kaimiņiem blakus mājās. Tās parasti nodrošina sakarus līdz puskilometra attālumā. Š ādas ierīces par lētu naudu nopērkamas praktiski katrā sadzīves tehnikas veikalā; modeļu skaits ir ļoti liels.

    Pusprofesionālās rācijas ar jaudu 2-4 W droši darbojas līdz 1-1,5 km attālumam, tās noderēs medniekiem, makšķerniekiem vai tūristiem.

    Profesionālās rācijas ar jaudu 5 W un vairāk nodrošina stabilus sakarus ap 5 km rādiusā laukos, pilsētās un kalnos.

  • Ja kāds dzirdējis, ka portatīvās radiosakaru ierīces varot “vilkt” simtiem kilometru, tad tās ir absolūtas muļķības. Var gan, ja sakaru trasē ir uzstādīti repīteri jeb signāla atkārtotāji, kas ir mobilo bāzes staciju ekvivalents. Š ādu risinājumu nereti lieto militāristi.

    Praksē lielākiem attālumiem parasti izmanto jaudīgas rācijas, stacionārus vai automobiļu barošanas avotus un efektīvas antenas.

    Katrai radiostacijai jāsaprogrammē sakaru kanāls un subkods. Lai tās varētu sazināties savā starpā – šiem parametriem jāsakrīt.

    Izmanto arī dažādas viltības, lai palielinātu sakaru attālumus un drošību. Piemēram, populāra ir MONI funkcija: katra rācija seko vairākiem kanāliem, tos skenējot. Ja kādā no šiem kanāliem parādās signāls, rācija to pastiprina un retranslē. Līdz ar to sistēmas kopīgais darbības rādiuss palielinās.

    Portatīvās sakaru tehnikas iestatīšanai izmanto speciālu programmatūru.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_128582_1.jpg[/img]

    1. Sākumlīmeņa rācijas

    Kā jau minēts – to ir visvairāk, un tās mēdz būt smieklīgi lētas. Š ī tehnika pat mūsu RIMI veikalos ir redzēta. Izkrāsotas šausminošos raibos toņos, ar daudzām papildfunkcijām, tās nereti pievērš pircēju uzmanību. LED-lukturītis, kompass un hronometrs ir labas lietas, bet runāt par drošiem sakariem šai gadījumā nekādi nevar.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_128573_1.jpg[/img]

    Š ādas radiostacijas parasti darbojas radioamatieriem atvēlētajā 433,075-434,775 MHz LPD (Low Power Device) diapazonā. Atkarībā no valsts, šādas aparatūras reģistrācija mēdz būt vienkāršota, tīri teorētiska, vai vispār nebūt. Darbības attālums nepārsniedz 3 km, reāli darbības traucējumi citām ierīcēm nav novērojami.

    Grupā atrodamās ierīces pamatā ir ar galīgi nefunkcionālu displeju, montētas parastā plastmasas korpusā, vadāmas ar 4-5 pogām. Tiek lietotas AA baterijas; jostas klipsis parasti ir nedrošs. Labākajā gadījumā gadīsies izturīgāks gumijots korpuss un ar gumiju apvilkta antena.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_sakum_1.jpg[/img]

    Zināmi plusi ir arī šādās ierīcēs. Piemēram – VOX funkcija ieslēdz raidītāju, tikko lietotājs sāk runāt mikrofonā. Parasti ir arī efektīvi trokšņu slāpētāji, kuri padara balsi tīrāku. Š ādas rācijas labi sevi pierādījušas sakaros uz šosejas starp vairākām automašīnām.

    Raksturīga pazīme: sākumlīmeņa rācijas vienmēr pārdod komplektā pa divām. Iegādājoties tās darbam tīklos, vispirms jāpievērš vērība dzelžiem un programmatūrai. Gadās, ka dažādu kompāniju ražojumi savā starpā nespēj sastrādāties.

    2. Pusprofesionālās rācijas

    Š is būs labs risinājums medniekiem, makšķerniekiem, ceļotāju grupām – visiem, kuri pārmērīgi neattālinās viens no otra. Grupas rācijas jau ir stipri solīdākas, galvenokārt uz alumīnija šasijas montētas. Korpuss ir no īpaši izturīgām plastmasām, pārsvarā ūdens šļakatu izturīgs. Pilnīgi hermētisku to izgatavot ir visai grūti bez izmēru un svara palielināšanas.

    Kompānijas, kuras ražo pusprofesionālās ierīces: Optim, Roger, Vector, Yaesu u.c.

    Parasti lieto lokanu noņemamo antenu, kas dod iespēju pievienot efektīvākas ārējās antenas. Rāciju svars bez baterijas parasti svārstās 150-190 g robežās.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_semipro_1.jpg[/img]

    Pusprofesionālā tehnika strādā Eiropā izplatītajā PMR (Personal Mobile Radio) diapazonā 446,00625-446,09375 MHz ar atvieglotu reģistrāciju, un ir ieguvusi plašu popularitāti. Bez tūristiem to lieto celtnieki, apsargi, ekspeditori – kravu pārvietotāji.

    Populārākais standarts: LPD un PMR frekvences vienā ierīcē.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_128583_1.jpg[/img]

    Lai lietošanu padarītu ērtāku un atbrīvotu rokas – pusprofesionālās rācijas bieži komplektē ar papildus skaļruni-mikrofonu. To jau sen iemācījušies novērtēt policisti.

    Uzsvars tiek likts uz mehānisko stiprību: ja mobilais pēc neveiksmīga kritiena uz grīdas parasti izjūk korpusa sastāvdaļās, tad rācijām tas nav pieļaujams – tām jādarbojas vienādi droši kā pirms, tā pēc “traumas”.

    3. Sakari «profiņiem»

    Populārākie ražotāji Motorola, Vector, Kenwood, Icom, Yaesu izmanto VHF 136-172 MHz diapazonu, kurā ietilpst arī t.s. “jūras diapazons” ar vismazākajiem zudumiem, kā arī UHF (420-473 ÐœHz). Sakari ir drošāki nekā cita veida rācijām – pilsētā tie sniedzas 5 km tālu, ārpus tās līdz 10 km.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_prof_1.jpg[/img]

    Š ai grupai raksturīga pilnizmēra DTMF-klaviatūra ar simbolu taustiņiem, daudzfunkciju teksta displejs, iespēja katrai rācijai piešķirt savu numuru, lai varētu to izsaukt, citiem nedzirdot. Profesionālajām rācijām bieži ir arī sarunu kodēšanas iespēja. Liela nozīme ir trokšņu slāpētājam, kas ļautu atdalīt balsi no apkārtējiem trokšņiem.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_128596_1.jpg[/img]

    Profesionālā tehnika pārsvarā tiek lietota darbā un tiek nēsāta visu darbdienu. Tāpēc ir nozīme arī valkāšanas ērtībām un lietošanas parocīgumam. Visām rācijām obligāts ir jostas stiprinājums. Skaļruņa-mikrofona garnitūru labāk iegādāties atsevišķu, ar īpašu akustisko caurulīti, kas ļautu runāt bez roku lietošanas. Š āda garnitūra pie tam ir neuzkrītoša un nepievērš apkārtējo uzmanību.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_128587_1.jpg[/img]

    Ir arī rācijas ar marķējumu “Military” – pats par sevi saprotams, ka tās ir īpaši izturīgas. Vēl ir triecien- un ūdensizturības klases, kas papildus nosaka ierīču drošību.

    4. Automobiļu rācijas

    Noslēgumā vēl īsumā par automobiļu radiostacijām. Tās ir jaudīgākas par portatīvajām, jo nav jaudas ierobežojumu bateriju dēļ. Tāpat ir iespējams uzstādīt efektīvāku antenu uz auto jumta.

    Tradicionālais auto diapazons ir CB (Citizen Band) jeb 26,965-27,855 Mhz. Tajā starp automašīnām nodrošināti sakari 10-15 km attālumā, un 2-8 km starp autoinstalācijām un portatīvajām rācijām.

    Labākās auto rācijas ražo kompānijas Alan, Megajet, Intek.

    Konstruktīvi automobiļu rācijas izgatavo līdzīgi radiouztvērējiem – metāla korpuss, alumīnija šasija un triecienizturīgas plastmasas panelis.

    Modernākajām rācijām papildus ir VHF (144-146 MHz) un UHF (430-434 MHz) diapazoni, to jauda sasniedz 40 W.

    Visām ir teksta displeji, kas rāda darba režīmu un izsaucošā abonenta nosaukumu.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_auto1_1.jpg[/img]

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_auto2_1.jpg[/img]

    Avots

#202278
Mr.Death
Participant

nu Samuraj 10 balles Tev 😀 tiešām interesanti bij palasīt 🙂

#202279
Evers
Participant

Mr.Death wrote:

nu Samuraj 10 balles Tev 😀 tiešām interesanti bij palasīt 🙂

gluži manas domas 🙂

#202280
Crow
Participant

Toč viens vērtīgs raksts.

Vairāk šitādus praktiski noderīgus rakstus varētu (nevis, piemēram, par iBiophone pašizmaksu) 😀

#202281
elvisburdajs
Participant

Visiem +1 Tiešām interesants un izsmeļošs raksts! 🙂

#202282
ob1
Participant

Raksts tiešām labs.

Dažus gadus atpakaļ paziņa man demonstrēja rāciju sistēmu, kas darbojas pa visu Latviju. Retranslatorus torņos bija salikuši. Nekādi nevaru atcerēties kā sauca to firmu. Ar to pat varēja piezvanīt uz parasto telefonu.

#202283
Athlons
Participant

wow… negaidīju… +1 Samurajam… 🙂

#202284
icenil
Participant

to OB1 to par ko tu dzirdeji sauc smart zona(Motorola)

negribu ieviest negatiivo, raxts ir labs cilvekiem galigi bez zinashanaam,

bet tai pashaa laikaa nekorekts un ar daudz kljuudaam (tehniskaam)

domaju ka varu ta apgalvot jo daudzus gadus stradaju shajaa sfeeraa

bet piekriitu ka vajadzeetu vairaak taada raxtura teemas

#202285
Anonīms
Neaktīvs

Ļoti interesants raks, paldies. Daudz ko uzzināju.

#202286
Mr.Death
Participant

icenil, tu jau vari droši ielikt arī savu artavu šeit, un Samuraju izlabot vai papildināt 🙂 aizsūti viņam caur PM, to kas tev šķiet maināms šai rakstā, un apakšā jau var pielikt atsauci uz to ka papildināts pēc taviem ieteikumiem.

#202287
Professor35
Participant

Būtu ideāli ja katram autobraucējam būtu mašīnā rācija kas noregulēta uz vienu kodētu kanālu un visi viens otram ziņotu par ceļa policistiem un citām riebeklībām uz ceļa.

#202288
aoma
Participant

Esmu ņēmies ar tādām diezgan pamatīgām kastēm – automašīnās liekamām, Topolj laikam bija nosaukums, savā starpā vilka kādu kilometru, bet ja augstākā vietā novietoja centralizētu antenu, tad visus 15-20 km varēja sarunāties.

#202289
ZalktiS
Participant

Mana radiostacija Harris Harris

un Radmors 🙂

#202290
Mr.Death
Participant

ZalktiS: militārists štoļe? :>

#202291
samurajs
Participant

icenil wrote:

negribu ieviest negatiivo, raxts ir labs cilvekiem galigi bez zinashanaam,

bet tai pashaa laikaa nekorekts un ar daudz kljuudaam (tehniskaam)

domaju ka varu ta apgalvot jo daudzus gadus stradaju shajaa sfeeraa

bet piekriitu ka vajadzeetu vairaak taada raxtura teemas

Patiešām – raksts nepretendē uz precīzām tehniskām detaļām, jo vēlējos tikai populāri iepazīstināt ar tiem zvēriem, kas tie ir un ko viņi ziemā ēd… 🙂

Interesenti Googlē var atrast teoriju un specifikācijas visos sīkumos.

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 15 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā