Viss, kas jāzin par USB 3.0

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas Raksti Viss, kas jāzin par USB 3.0

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 17 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
  • #149614
    samurajs
    Participant

    [imgl]https://notepad.lv/userpix/28_supsp_1.jpg[/imgl]Tā kā “maisam gals ir vaļā”, un gaidāma strauja USB 3.0 jeb SuperSpeed USB standarta ieviešana praksē (uz 2013. gadu prognozē, ka jau 25% ierīču būs ar to apgādātas), Notepad pakavēsies pie dažām niansēm, ko vajadzētu zināt katram. Organizācija, kura nodarbojas ar standarta USB 3.0 USB-IF izstrādi un ieviešanu – USB Implementers Forum – paziņojusi, ka darbi ir pabeigti, un ražotāji ķērušies pie darba.

    1. Kas ir USB 3.0?

    USB 3.0 jeb “SuperSpeed USB” ir nākamā savienojuma paaudze starp datoru un perifēriju (digitālajām kamerām, telefoniem, mediapleijeriem, ārējiem HDD u.c.) Tam būs jānomaina vecais USB 2.0 jeb “Hi-Speed” standarts.

    No USB-IF apraksta: “SuperSpeed USB nes sevī daudzus uzlabojumus, bet vienlaicīgi saglabā savietojamību ar miljardiem veco standartu USB ierīču pasaules tirgū. Datu pārraides ātrums pieaug 10 reizes, un papildus pieaug energoefektivitāte.”

    2. Cik ātrs ir USB 3.0?

    Kā jau minēts, pēc specifikācijas jaunais standarts ir 10 reizes ātrāks. Ja USB 2.0 nodrošina maksimāli 480 Mbit/s ātrumu, tad turpmāk varam rēķināties ar līdz pat 5 Gbit/s.

    Salīdzinājums: 25 GB smaga Blu-Ray diska kopēšana ilgst:

  • USB 3.0 – 70 sek

    USB 2.0 – 14 min

    USB 1.1 – 9 h


  • Tātad SuperSpeed USB būs ideāls risinājums lielu datu masīvu pārsūtīšanai, kā arī rezerves kopēšanai uz ārējā datu nesēja.

    3. USB 3.0 ir ne tikai ātrs, bet arī divvirzienu

    Atšķirībā no vecajiem standartiem, kas vienā operācijā atbalstīja tikai datu sūtīšanu vienā virzienā, jaunais ļauj vienlaicīgi lasīt un rakstīt datus. Tas panākts, pievienojot 2 jaunas līnijas rakstīšanai un 2 – lasīšanai. Tātad pavisam USB 3.0 satur 8 vadu līnijas.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_142379_1.jpg[/img]

    4. USB 3.0 ir energoefektīvāks

    Maksimālā strāva līnijā tagad ir pacelta no 500 mA līdz 900 mA. Tas ļaus barot no datora ierīces ar lielāku strāvas patēriņu, kā arī USB-hubiem varēs būt vairāk izeju. Arī akumulatorus caur USB kabeli tagad varēs lādēt ātrāk.

    Veiktas izmaiņas kontrollerī, kas skar aptaujas protokolu. Tagad vairs nepārtraukti netiks sūtīti signāli uz visām ligzdām, meklējot, “vai kāds kaut ko negrib pārsūtīt”. Līdz ar to mazāk tiks patērēta enerģija. Perifērijas ierīces tagad pašas ziņos kontrolleram, ka gaidāma pārsūtīšanas operācija.

    5. USB 3.0 strādās kopā ar USB 2.0

    Neraugoties uz jaunu dzelžu bāzi un citādiem kabeļu savienojumiem, ir saglabāta apgrieztā savietojamība starp standartiem. Tas arī ietekmēja USB ligzdas konstrukciju. Tātad, ja mums ir PC ar jauno USB, tāda pat videokamera, un attiecīgie kabeļi – datu pārraides ātrums tuvosies 5 Gbit/s. Varam turpat pievienot ar vecāka modeļa kameru ar USB 2.0, tikai tad nāksies samierināties ar mazāku datu ātrumu.

    6. Kur tad ierīces?

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_142380_1.jpg[/img]

    Diemžēl veikalos tās vēl meklēt veltīgi. Viss mazumiņš, kas šobrīd ir saražots – bija apskatāms izstādē IDF-2009. Kompānija NEC sākusi ražot mikroshēmu – host-kontrolleru ar USB 3.0. Point Grey ražo HD-videokameru. Buffalo izlaidis HDD ar USB 3.0 atbalstu, Freecom – ārējo cietni Hard Drive XS 3.0. ASUS demonstrēja pirmo mātesplati ar jauno standartu. Tā kā sākums ir daudzsološs.

    Avots

#212246
ZalktiS
Participant

Nez firewire liekas buus tik un taa lielakais konkurents USB! Vienigi firewire nav plašāk pazīstams publikai kura nelieto mac vai liela apmēra video kameras.

#212247
krianba.acc
Participant

Priekš PSP tas USB 3.0 tiešām ļoti noderētu, jo ja grib ielikt jaunu spēli, tad drausmīgi ilgi jāgaida.

#212248
Rebellion
Participant

Tas pavērs iespēju arī ātrāku un ietilpīgāku arējo cieto disku ražošanai.

#212249
Kefīrs
Participant

Sen bija laiks nomainīt veco, ierūsējušo 2.0 🙂

#212250
usins
Participant

Emz FireWire ir beigts standarts, pat Apple to saprata un izņēma ārā no jaunajiem modeļiem. Jo usb 3.0 nodrošina visu nepieciešamo datu pārraides ātrumu.

#212251
Snorx
Participant

Galvenais, lai nesanāktu SATA2 variants, kad teorētiski ir iespējama pārraide līdz 3GB/s, bet prakse rāda ko citu tieši iekārtu bremzes pēc. Vēl joprojām neesmu turējis savās rokās pat flash, kas mācētu pilnībā izmantot USB 1.1 piedāvāto ātrumu, nerunājot par USB 2.0.

#212252
drono
Participant

Snorx wrote:

Vēl joprojām neesmu turējis savās rokās pat flash, kas mācētu pilnībā izmantot USB 1.1 piedāvāto ātrumu

Tad tu vai nu esi turējis rokās pārāk maz flash atmiņu, vai arī nezini, ka USB 1.1 max ātrums ir ap 1MB/s, uz ko nu gan ir spējīga jebkura flashatmiņa (parasti prakstiskais nolasīšanas ātrums ir vismaz 10 MB/s, atkarīgs, protams, no modeļa utt., ierakstīšanas ātrums parasti nedaudz mazāks).

[img]https://www.testfreaks.com/blog/wp-content/uploads/2008/12/windowslivewriterusbflashdrivecomparison21testedandcompar-11cdediskbench-xfer-rates-no-labels-2.jpg[/img]

#212253
drunk_lizard
Participant

Snorx wrote:

Galvenais, lai nesanāktu SATA2 variants, kad teorētiski ir iespējama pārraide līdz 3GB/s, bet prakse rāda ko citu tieši iekārtu bremzes pēc. Vēl joprojām neesmu turējis savās rokās pat flash, kas mācētu pilnībā izmantot USB 1.1 piedāvāto ātrumu, nerunājot par USB 2.0.


ko tu te murgo?

aaksts…

#212254
Snorx
Participant

NU Lai piedod man visi hardwares guru te Notepadā- ātrumus nemēru, bet ja iespraužot USB flash P3-866 kompītī ar USB1 un to pašu flashku Core 2 Quad ar Intel X38 chipsetu kopēšanas laiks neizmainās, tad ko? Caur manām rokām nemaz tik daudz viņi nav gājuši- ap 150 tik būs- sākot ar lētajām a-data un beidzot ar Corsair survivor, tā kā neticu es tiem grafikiem i vsjo. Ok- piekrītu, ka rakstīšanas ātrumi jūtami atšķiras, bet, ja man kopējot 1,4GB failu- kopēšanas laiks neizmainās, tad kur ir tā 40x lielākā caurlaidība starp USB1 un USB2.0? To grafiku sastādīšana vispār ir sviests- līdzīgi kā ar Volaris videokartēm savulaik- Ja paļautos tikai uz 3DMark testiem, tad viņas būtu katrā otrajā gamera kompītī. Tas nekas, ka tādu lietu kā kādu spēļuku uz viņas palaist bija praktiski bezcerīgi.

#212255
ob1
Participant

Snorx, pamaini roku izliekuma rādiusu…

Pirmo reizi dzirdu, ka USB 2.0 ātrums neatšķiras no USB1. Atšķiras, un kā vēl!

#212256
ruukjis
Participant

=>Snorx

Un tagad pastāsti kā tev izdevās nokaut savu Intel X38 plati – konkrēti USB kontrolieri, ja reiz neredzi ātruma atšķirību, kopējot datus (vienalga kurā virzienā), starp USB1.1 un USB 2.0

#212257
uldics
Participant

Tak ieej BIOSā un uzliec lai strādā kā USB 2, nevis 1.1.

#212258
Snorx
Participant

Es jau ar sākumā domāju, ka BIOSā ir pārslēgts standarts, bet cik nočekoju, tad viss itkā savās vietās. Plate pati nav Intel, bet Gigabyte ar Intel x38 chipsetu(GA-X38-DS4)- pirms pāris nedēļām aizgrūdu pa garantiju, šodien jābrauc pakaļ- kad saņemšu tad jau došu ziņu vai ir atšķirība… Uz pagaidu plates(P5Q Deluxe) pašlaik neesmu īpaši neko ķēpājies ar flashiem- vakarā jāpakaitina šī- ja būs atšķirība, tad vaina ir apmēram skaidra, un palikšu pie Asusa, jo tāpat tik drīz nevarēšu atļauties otru tādu video un tik jaudīgu barokli, lai to visu paceltu.

#212259
WerNeo
Participant

Snorx. Par tiem ātrumiem nu patiesi jautri sanāk.. 🙂 Pamēģini tos aļa 150 flešus pie kaut vai 5 dažādiem datoriem. 🙂

#212260
Snorx
Participant

Tā arī ir- uz tās MB ir gļuks. Uz Asusa viss notiek. Kārtējo reizi Acme parāda, cik viņai ir lielisks serviss- Gigabyte MB atnāca tieši tāda kā aizgāja- ar visu neejošo skaņu+ vēl gļukainu USB, ko es starp citu nebūtu piefiksējis 😀 Jau iepriekšējo reizi, kad saskāros ar jamo servisu bija skaidrs, ka tur nesēž īpaši apdāvināti “speciālisti”, nu bet tagad- darīšu kā šie ieteica- taisīšu vairumniekam atgrieztu preci. Un par tām 150 flashkām- tas ir pēdējā pusgada laikā kopā, ne jau es uz viņām visu laiku sēžu – es viņas tirgoju, un parasti vienkārši notestēju, lai zinātu, ka nav brāķis 😀 . Man ar vienu pietiek, kuru tāpat pietiekoši reti izmantoju 🙂

#212261
Tvinky
Participant

ZalktiS wrote:

Nez firewire liekas buus tik un taa lielakais konkurents USB! Vienigi firewire nav plašāk pazīstams publikai kura nelieto mac vai liela apmēra video kameras.

Ja nemaldos Mac sak pamazam atteikties no firewire.

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 17 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā