Lenovo ThinkPad T un X sērijas klēpjdatori ar AMD Ryzen – par 20% lētāki, bet vai sliktāki?

Pavisam svaigā atmiņā ir nesenie notikumi, kad aizvadītā gada otrajā pusē vairāku mēnešu garumā Intel nespēja nodrošināt pietiekamu ražošanas apjomu, lai ar saviem centrālajiem procesoriem spētu apgādāt visus interesentus. Tas noveda pie līdzvērtīgas panikas tai, kādu šīs desmitgades sākumā industrija piedzīvoja pēc plūdiem Āzijā, kuri noveda pie cieto disku deficīta un divkārša cenu pieauguma. Ar Intel procesoriem pērn bija līdzīgi – tos vai nu nevarēja dabūt vispār, vai cenas bija kāpušas līdz vēl nebijušiem apmēriem. Tas skāra ne tikai galddatoru procesorus, bet stipri iespaidoja arī mobilo procesoru sagādes termiņus lielajiem OEM ražotājiem, tostarp Lenovo.

Vairums galddatoru entuziastu jau bija dzirdējuši par AMD Ryzen, un, lai gan pēc mūsu novērojumiem zināma daļa interesentu nolēma atlikt datora iegādi līdz brīdim, kamēr uzlabosies Intel procesoru pieejamība un cenas, lielākais vairums atteicās gaidīt un ielēca AMD vagonā. Pēc viena no lielāko Vācijas tirgotāju mindfactory.de datiem, pērnā gada oktobrī pie viņiem tieši AMD procesori sastādīja vairāk kā 70% no kopēja pārdošanas apjoma. Savukārt Dateks.lv pārdošanas dati liecina, ka oktobrī un novembrī sadalījums bija 48/52 vēl par labu Intel, bet decembrī svaru kausi pirmo reizi nosvērās uz AMD pusi (53/47).

mindfactory.de dati par 2018. gadu (avots: imgur.com/a/7QIaIE0)

Kāpēc es šo visu stāstu? Jo pats Intel izpilddirektors nesen paziņojis, ka situācija ar 14 nanometru procesoru pieejamību 2019. gada otrajā kvartālā (aprīlis – jūnijs) atkal pasliktināsies un mēs varētu piedzīvot pērnā gada notikumiem līdzīgu scenāriju.

Ja stacionārajos datoros gan pēc veiktspējas, gan pārdošanas apmēriem AMD ir praktiski nostājies blakus Intel, tad klēpjdatoros joprojām novērojama iespaidīga Intel dominance. Lielu daļu atbildības jāuzņemas portatīvo datoru ražotājiem, kuru piedāvājumā ir ļoti limitēts produktu sortiments, kuros tiktu izmantoti AMD procesori. Bet vai tas ir cēlonis, jeb tikai sekas tam, ka reālie ierīču lietotāji joprojām baidās no AMD uzlīmes uz klēpjdatora? Vai tomēr arī klēpjdatoros AMD beidzot ir respektabls un spēj spēkoties ar Intel? To šoreiz centīšos noskaidrot.

Testa subjekti

Lenovo gudrie prāti ir reaģējuši uz Intel nedienām ar procesoru deficītu, metuši pie malas skepsi pret AMD un nolēmuši piedāvāt dažus no saviem populārākajiem ThinkPad līnijas modeļiem arī komplektācijā ar Ryzen procesoriem. Lai kliedētu (vai apstiprinātu) klientu bažas par to, vai AMD procesors klēpjdatorā automātiski nozīmē ziepes arī 2019. gadā, līdzīgi kā tas bija ar Turion un Athlon CPU gadus 10 atpakaļ, palūdzām Lenovo testēšanas nolūkiem atsūtīt pāris AMD un pāris specifikācijā līdzīgus Intel modeļus, lai godīgos apstākļos noskaidrotu, vai arī klēpjdatoros AMD Ryzen procesori ir spējīgi konkurēt ar Intel.

No Lenovo saņēmām pavisam četrus dažādus produktus no divām ražotāju produktu sērijām:

1. T sērijas 14″ modeli ThinkPad T480, kas uzskatāms par leģendārā IBM ThinkPad T sērijas tīrasiņu pēcteci, jo tā izstrādē tiek ievērotas labākās tradīcijas un augstākā kvalitātes kontrole ierīces uzbūvē, materiālu izvēlē, un izturībā. Šīs sērijas klēpjdatori izturējuši skarbos MIL-STD-810G testus. Identisks modelis ar AMD Ryzen procesoru tiek apzīmēts kā ThinkPad A485.

2. X sērijas 12.5″ modeli ThinkPad X280, kas arī atbilst MIL-STD-810G prasībām, tā korpuss izgatavots no oglekļa šķiedras, jeb karbona (tikai modeļos bez skārienekrāna) un tas īpaši piemērots cilvēkiem kustībā, jo sver nieka 1,15 kilogramus pat ar ietilpīgo 48 Wh akumulatoru. Ekvivalents ar AMD procesoru – ThinkPad A285.

ThinkPad T480 ThinkPad A485 ThinkPad X280 ThinkPad A285
Ekrāns 14″ IPS 14″ IPS 12.5″ IPS 12.5″ IPS
Ekrāna izšķirtspēja FHD (1920 x 1080) FHD (1920 x 1080) FHD (1920 x 1080) FHD (1920 x 1080)
Operatīvā atmiņa 8GB DDR4 8GB DDR4 8GB DDR4 8GB DDR4
SSD 256GB NVMe M.2 256GB NVMe M.2 256GB NVMe M.2 256GB NVMe M.2
Svars 1.656 kg 1.644 kg 1.148 kg 1.158 kg
Procesors Intel Core i5-8250U AMD Ryzen PRO 2500U Intel Core i5-8250U AMD Ryzen PRO 2500U
Cores / Threads 4 / 8 4 / 8 4 / 8 4 / 8
Base / Turbo clock 1.6 / 3.4 GHz 2.0 / 3.6 GHz 1.6 / 3.4 GHz 2.0 / 3.6 GHz
L3 kešatmiņa 6MB 4MB 6MB 4MB
Grafiskā karte Intel UHD Graphics 620 AMD Radeon Vega 8 Intel UHD Graphics 620 AMD Radeon Vega 8
Akumulators 48 Wh 48 Wh 48 Wh 48 Wh
Pieslēgvietas
  • MMC/SD card reader
  • 2 x USB 3.1 Gen 1
  • 1 x USB-C 3.1 Gen 1
  • 1 x USB-C 3.1 Gen 2 / Thunderbolt
  • HDMI 1.4b
  • Ethernet (RJ-45)
  • 3.5mm combo jack
  • side docking connector
  • Smart card reader
  • MMC/SD card reader
  • 1 x USB 3.1 Gen 1
  • 1 x USB 3.1 Gen 2
  • 2 x USB-C 3.1 Gen 2
  • HDMI 2.0
  • Ethernet (RJ-45)
  • 3.5mm combo jack
  • side docking connector
  • Smart card reader
  • 2 x USB 3.1 Gen 1
  • 1 x USB-C 3.1 Gen 1
  • 1 x USB-C 3.1 Gen 2 / Thunderbolt
  • HDMI 1.4b
  • Ethernet extension connector
  • 3.5mm combo jack
  • side docking connector
  • Smart card reader
  • 1 x USB 3.1 Gen 1
  • 1 x USB 3.1 Gen 2
  • 2 x USB-C 3.1 Gen 2
  • HDMI 2.0
  • Ethernet extension connector
  • 3.5mm combo jack
  • side docking connector
  • Smart card reader
Operētājsistēma Windows 10 Pro Windows 10 Pro Windows 10 Pro Windows 10 Pro
Dateks.lv cena
22.03.2019
1320 € 1085 € 1437 € 1159 €

No informācijas tabulā skaidrs, ka vienīgās būtiskās atšķirības starp T un X sērijas modeļu pāriem ir procesors un attiecīgi tajos iebūvētais grafiskais čips, Thunderbolt interfeisa neesamība AMD modeļos, kas ir pašsaprotami, jo tā ir Intel tehnoloģija. Bet vislielākā atšķirība novērojama cenā, kas datoriem ar AMD procesoru rupji noapaļojot ir vismaz par 20% zemāka kā Intel modeļiem.

Apstiprinu, ka korpuss, pieslēgvietu klāsts un izvietojums tiem ir absolūti identisks un vienīgās pazīmes pēc kurām atšķirt A485 no T480 un A285 no X280 ir AMD vai Intel uzlīme un modeļa numurs uz ekrāna apmales. Tieši tādēļ šim jautājumam šoreiz īpaši nepieķeršos. Koncentrēšos uz to, lai noskaidrotu, ko šie procesori spēj un vai AMD Radeon Vega 8 grafiskais risinājums tiešām ir labāks par Intel iebūvēto UHD Graphics 620.

Lenovo ThinkPad T sērija

T sērija – Lenovo augstākās raudzes klēpjdatori, kas radīti ar galveno uzdevumu būt maksimāli izturīgiem un praktiskiem, neatkarīgi no tā, vai jūsu darba vide ir birojs, cehs vai atrašanās nepārtrauktā kustībā. Ar šādu datoru jūs iegūsiet produktivitāti veicinošas funkcijas, iespaidīgu baterijas darbības laiku un stabilu veiktspēju, kas ļaus sasniegt visu iecerēto.

ThinkPad līnijas datori ir sevi pierādījuši Everesta virsotnē, okeāna dzīlēs un tropu mežu lapotnēs. To augsto kvalitāti novērtējusi arī NASA, jo ThinkPad datori pabijuši un sevi pierādījuši arī Mir orbitālajā stacijā un joprojām tiek aktīvi izmantoti Starptautiskajā kosmosa stacijā. ThinkPad T sērijas datoru atradīsiet pat modernās mākslas muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā Ņujorkā. Līdz šim Lenovo ir pārdevuši jau vairāk kā 100 miljonus šīs sērijas klēpjdatorus pateicoties lojāliem klientiem, kas spēj novērtēt kvalitāti vairāku gadu garumā.

Šiem ThinkPad datoriem jāiztur 12 militāro prasību testi, to ražošanas procesā tiek veiktas vairāk kā 200 dažādas kvalitātes pārbaudes, lai pārliecinātos par datoru darba spējām ekstremālos apstākļos. T sērijas iekārtai jūs varēsiet uzticēties kā arktiskajos plašumos, tā tuksneša smilšu vētrās un bezsvara stāvoklī. Tiem nekaitēs pat nejauša apliešana ar šķidrumu.

T sērijas modeļi joprojām sevī iekļauj klasisko skārienpaliktni ar trim augšpusē novietotām pogām, tajos atradīsiet arī TrackPoint – sarkano podziņu, kas zināmai lietotāju daļai ir neatsverams navigācijas instruments, kas aizvieto skārienpaliktni vai pat peli. Pateicoties 25 gadu pieredzei un regulāram kontaktam ar lietotājiem, šīs paaudzes ThinkPad klaviatūra ir atzīta par labāko un ērtāko kādu iespējams atrast klēpjdatoros. Apskatnieki rakstīšanu uz tās salīdzina ar spēlēšanu uz Stradivāri vijoles vai braukšanu ar Porsche.

Lenovo ThinkPad X sērija

Ar X sēriju Lenovo apzīmē vieglus un pārnēsājamus klēpjdatorus, kurus, pateicoties to augstajai uzbūves un materiālu kvalitātei, drošības līdzekļiem un uzticamībai, īpaši iecienījuši cilvēki, kuri atrodas nepārtrauktā kustībā. Šīs sērijas modeļi tiek izgatavoti no karbona (oglekļa šķiedras), kas ir lielisks materiāls, jo vienlaikus piedāvā augstu izturību un zemu svaru.

Mitrumizturīga klaviatūra, atbilstība MIL-STD-810G prasībām, diskrētā TPM 2.0 drošības mikroshēma, 48Wh akumulators ar Rapid Charge ātrās uzlādes atbalstu (80% vienas stundas laikā) sniedz drošības garantiju neatkarīgi no tā vai atrodies uz riteņiem, gaisā vai uz ūdens.

Lenovo ThinkPad A485 un T480

Testēšanas rīki

Visa datora kopējās veiktspējas pārbaudei izmantosim PCMark testu, kurš simulē dažādu lietojumprogrammu darbību. Ar šo pašu rīku veiksim testus, lai noskaidrotu ierīču autonomu darbības laiku no akumulatora pie kāda no testā iepriekš iestatītajiem scenārijiem (Home, Creative, Work, Storage, Applications).

Procesoru salīdzināšanai ņemsim talkā CineBench R15 un jaunāko R20 versiju, SSD disku varēšanu pārbaudīsim ar CrystalDiskMark, bet grafisko veiktspēju ar 3DMark Night Raid palīdzību.

Pirms testiem visi četri datori tika atjaunināti līdz aktuālajai Windows 10 versijai 1809, kā arī uzstādīts svaigākais BIOS, jaunākie čipseta un grafiskie draiveri, kas pēc iekārtu sērijas numuriem tika piedāvāti Lenovo atbalsta portālā.

Veiktspeja

PCMark 10

Pēc PCMark 10 rezultātiem redzams, ka šeit mazliet pārāki ir intelīgie ThinkPad T480 un X280 modeļi, kas aprīkoti ar Core i5-8250U četrkodolu procesoru. Iespējams, ka pārsvaru dod lielāks kešatmiņas apjoms, kas ir viena no būtiskākajām atšķirībām starp šiem procesoriem. Negatīvi pārsteidza relatīvi zemie ThinkPad A285 rezultāti, jo procesors un un pārējā klēpjdatora komplektācija ir tieši tāda pati kā A485 14″ modelī. Ir aizdomas, ka pie vainas varētu būt dzesēšanas sistēma, kas nav pietiekami efektīva un pēc ilgstošas slodzes noved pie thermal throttling – funkcijas, kas samazina procesora darbības frekvenci brīžos, kad temperatūra pārsniedz zināmu slieksni.

Testa laikā novēroju, ka skaļākais no visiem četriem datoriem ir mazais X280 ar Intel i5 procesoru. Ja būtu iespējams dvīņu brāļa A285 ventilatora apgriezienus noregulēt tādā pašā līmenī, esmu drošs, ka abu 12.5″ modeļu rezultāti būtu tuvāki viens otram. Diemžēl ne programmatūras, ne BIOS līmenī to konfigurēt nav iespējams.

CineBench R15 un R20


CineBench ir rīks, ar kura palīdzību iespējams noteikt datora spējas 3D ainas renderēšanā. To bieži savās produktu demonstrācijās izmanto paši procesoru ražotāji, jo tas sniedz gana objektīvu ieskatu mikroarhitektūras skaitļošanas spējās un ļauj prognozēt veiktspēju, kas būs novērojama arī citu pielietojumu ietvaros. Nu jau vecā R15 versija noveda pie ļoti likumsakarīgiem rezultātiem – viena kodola testā Intel Core i5-8250U ir aptuveni 5% ātrāks nekā AMD Ryzen 5 PRO 2500U, bet daudzkodolu režīmā Intel atrāviens sasniedz aptuveni 25%.

Pirmais, kas iekrita acīs pēc testa jaunākās R20 versijas pabeigšanas – šeit mazais A285 krietni atpaliek no pārējiem, kas apstiprina manas bažas par frekvenču samazināšanu. Viena kodola testā AMD Zen arhitektūra atpaliek pat mazāk kā R15 testā un konkurē ar Intel Kaby Lake R kā līdzīgs ar līdzīgu. Arī daudzkodolu režīmā Intel modeļu pārākums ir mazinājies, tomēr tie joprojām ir par aptuveni 20% ātrāki, ja salīdzinām T480 ar A485. Iespējams, ka Intel HyperThreading tehnoloģija, kurā pavisam nesen pētnieki atklāja jaunu PortSmash ievainojamību, ir pārāka par AMD SMT (Simultaneous multithreading). Varbūt zināmas korekcijas ievieš fakts, ka Ryzen 5 PRO 2500U iebūvēts mazāks kešatmiņas apjoms.

3DMark Night Raid

3DMark Night Raid ļauj noskaidrot grafisko veiktspēju un ir īpaši piemērots ierīcēm, kuras izmanto integrētos grafiskos risinājumus – mūsu situācijā Intel UHD Graphics 620 un AMD Radeon Vega 8. Kā redzams, šeit AMD spīd visā savā krāšņumā – Radeon Vega 8 jauda ievērojami pārspēj UHD 620, kas ļoti izteikti atspoguļojas tieši Graphics Score summā, tomēr kopējo AMD modeļu rezultātu uz leju pavelk vājāks CPU sniegums, kas atkal īpaši zems novērojams A285 gadījumā.

Nedaudz mulsina fakts, ka mazais X280 izrādījās ņiprāks par savu lielāko brāli T480 gan CPU, gan grafiskajā testā. Testu laidu vairākas reizes, bet gala iznākums bija vienāds un izskaidrojums paliek miglā tīts.

CrystalDiskMark

SSD testiem iesaku pieiet diezgan ieturēti, jo reti kurš klēpjdatoru ražotājs uzrāda, kāda tieši ražotāja un modeļa SSD tiek uzstādīti katrā modelī. Esam pieredzējuši, ka vienas sērijas ietvaros un dažreiz pat produktos ar identisku ražotāja kodu iespējams atrast dažādu modeļu SSD. Uzskatu, ka ražotājiem šajā jautājumā vajadzētu kļūt atklātākiem un neizlīdzēties tikai ar apjoma un tipa (SATA vai NVMe) norādīšanu.

 

Starp manā rīcībā nonākušajiem testa dalībniekiem pats žiperīgākais no SSD ir ticis A285 modelim – Samsung PM981. Intel dvīņubrālis X280 ieguvis Toshiba XG5 sērijas SSD, taču uzrādītais rezultāts rakstīšanas ātrumā praktiski 3 reizes atpaliek no ražotāja solītajiem 1050 MB/s. Lenovo ThinkPad A485 iemontēts Intel SSD PRO 7600p, kas datus nolasa un ieraksta ar ātrumu nedaudz virs 1000 MB/s.

Interesanti, ka arī ThinkPad T480 izmanto to pašu Samsung PM981 ko A285, bet uzrādītais lasīšanas ātrums ir teju divas reizes zemāks. Mans minējums, ka vaina nav diskā, bet T480 pamatplates M.2 ligzdā – vai nu tā nodrošina tikai divas PCI-Express 3.0 līnijas, vai arī četras PCI-E 2.0 līnijas, kas abos gadījumos teorētisko datu pārraides ātrumu ierobežo līdz 2000 MB/s.

PCMark 8

Ar PCMark 8 pārbaudīju iekārtu sniegumu mājas un darba pielietojumā ar iebūvētajiem Home un Work testiem. Mājas pielietojuma tests sevī iekļauj tīmekļa pārlūkošanu, dokumentu rakstīšanu, spēles, foto apstrādi un video čatu, bet darba testā tiek pārbaudīta veiktspēja tīmekļa pārlūkošanā, dokumentu rakstīšanā, darbā ar izklājlapām un video čatā.

Šie testi diezgan objektīvi ataino šāda tipa datoru veiktspēju reālas lietošanas scenārijā. Atšķirība ir neliela, bet piecu līdz desmit procentu robežās par labu Intel modeļiem.

Akumulators

PCMark 8 programma nodrošina arī akumulatora darbības pārbaudi, kas simulē intensīvu darbu ar web pārlūku, izklājlapām un visu pārējo, ko veic Work tests. Uzreiz jāpiebilst, ka neviens no Lenovo atsūtītajiem datoriem nebija absolūti jauns un mums nav zināms cik daudz katrs no tiem iepriekš ir lietots, cik reižu uzlādēts un citas nianses, kas ietekmē ierīces darbības laiku no akumulatora. Taču testu nosacījumi visiem bija vienādi – 100% uzlādes līmenis, 80% ekrāna spilgtums un Windows uzstādījumos Power Plan iestatīts vai nu Balanced (zilais stabiņš) vai High Performance (zaļais stabiņš) režīmā. Tests ir pilnībā automātisks, tas beidzas brīdī, kad akumulatora uzlādes līmenis nokrīt līdz 20% atzīmei.

Jāsaka, ka pirms testu veikšanas biju gatavojies lielākam Intel modeļu pārākumam šajā aspektā. Ražotājs savās datu lapās norādījis, ka T480 ar 48 vatstundu akumulatoru kalpo ap 14 stundām MobileMark 2014 testā, kamēr ar AMD aprīkotajam A485 sola vien nepilnas 11 stundas. 12.5″ collu modeļiem ražotājs sola vēl lielāku atšķirību – uz X280 iespējama autonoma darbība līdz 16,6 stundām, kamēr A285 ar pilnu uzlādi spējot nodrošināt tikai 10,5 stundas.

Ņemiet vērā, ka PCMark tests būtiski atšķiras no MobileMark 2014, tas ir daudz agresīvāks un cikliski simulē apjomīgas Excel operācijas, demonstrē video, veic foto apstrādes darbības, ko Homo sapiens nespēj darīt ar tik lielu intensitāti, tāpēc ir tik lielas atšķirības ražotāja uzrādītajā darbības laikā un šajā testā. Vienkāršos ikdienas uzdevumos tie noteikti kalpos savas 6-8 stundas vai pat vairāk.

Likumsakarīgi, ka 14 collu modeļu darbības laiks ir mazāks kā 12.5″, jo lielāka displeja iedegšanai nepieciešams vairāk enerģijas un tas atsaucas uz kopējo patēriņu. Atšķirība darbības laikā no tā, vai datorā iebūvēts Intel i5 vai AMD Ryzen 5 procesors ir visai neliela, turklāt ar augstas veiktspējas profilu AMD kalpo pat ilgāk. Neizslēdzu, ka ThinkPad A285 uzrādīja labāku rezultātu kā X280 dēļ tā iemesla, ka ilgstošās slodzes laikā tika samazināt procesora frekvence un arī tā patēriņš.

Troksnis un temperatūra

Tā kā mums nav ne attiecīgas telpas, ne atbilstošu mērinstrumentu trokšņa testu veikšanai, paļaušos uz novērojumiem, ko veica manas un kolēģu ausis. Zem slodzes visskaļākais no šīs četrotnes ir ThinkPad X280 – tā ventilators pie Prime95 testa sasniedz 6000 apgriezienus minūtē un ir ļoti labi dzirdams. Nākamais pēc trokšņa ir A285. Tā ventilators rotēja mazliet lēnāk (5400 rpm) un bija mazliet klusāks, taču par īpaši klusu pie ilgstošas slodzes no šiem datoriem nevarētu saukt nevienu.

T480 un A485 uz ausi ir vienlīdz klusi, tomēr par uzvarētāju pasludinu T480, kura ventilators pēc 60 minūšu Prime95 slodzes darbojas ar 3000 rpm, kas ir par 500 apgriezieniem mazāk nekā rotē A485 dzesēšanas sistēmas aktīvais elements, vienlaikus atzīstot, ka uz ausi saklausīt atšķirību starp abiem 14″ modeļiem nespēju.

Temperatūras rādītāji pēc stundu ilga testa Prime95 testa visiem datoriem ir līdzīgi, izņemot 14 collu A485 ar Ryzen 5, kas darbojas par nepilniem 10 grādiem zemāk. Saprotams, ka pie tik ilga un smaga testa dators ievērojami sakarst un procesori nav spējīgi darboties ar boost frekvencēm, tādēļ temperatūra atsevišķi neko nenozīmē un jāvērtē kontekstā ar takts frekvenci.

Šeit novērojams, ka 12.5″ modeļus tik ilgstoši turēt zem 100% slodzes nav veselīgi – X280 ar Core i5-8250U darbojas tikai nedaudz virs savas 1.6 GHz bāzes frekvences, kamēr ar AMD procesoru aprīkotais ThinkPad A285 augstās temperatūras dēļ vispār ir spiests palīst 400 megahercus zem bāzes frekvences – diviem gigaherciem. Ar 14″ modeļiem situācija ir pozitīvāka – A485 dzesēšana ļauj AMD XFR tehnoloģijai pat maķenīt (+150 MHz) pārsniegt base clock, bet T480 esošais i5-8250U jau pavisam skaisti darbojas ar stabiliem 2.8 GHz pat pēc stundu ilgas cepināšanas.

Zemāk pievienošu arī grafikus no HWiNFO programmas, kurā attēlota katra kodola darbības frekvence, procesora temperatūra un ventilatora apgriezieni CineBench R15 daudzkodola CPU testa laikā.

ThinkPad A285 un X280

CineBench R15 laikā ThinkPad A285 iebūvētais AMD procesors darbojas vidēji ar 2.5 GHz frekvenci pie 80-85 grādu temperatūras, bet X280 un Intel procesors pat pie mazliet zemākas temperatūras ir spējīgs strādāt ar 3.0 GHz takts frekvenci. Tomēr ir novērojama ļoti izteikta atšķirība procesora ventilatora rotācijas ātrumā – X280 nekautrējās to griezt pat ar 6000 apgriezieniem minūtē, kamēr AMD neuzdrīkstējās pārsniegt pat 5000 rpm slieksni. Atliek tikai minēt, kā būtu, ja abu modeļu dzesēšanas sistēma darbotos identiski, tomēr ticu, ka tādā scenārijā A285 daudz tuvāk mītu uz papēžiem X280.

ThinkPad A285 (sarkanā) un ThinkPad X280 (zaļā) takts frekvences CineBench R15 laikā
ThinkPad A285 (sarkanā) un ThinkPad X280 (zaļā) CPU temperatūra un ventilatora apgriezieni CineBench R15 laikā

ThinkPad A485 un T480

14 collu T sērijas modeļu duelī iznākums takts frekvenču rādītājos būtiski neatšķiras kā mazajos datoros – Intel modelis darbojas ar vidēji 3.1 GHz frekvenci, bet AMD starp 2.5 un 2.6 gigaherciem. Temperatūru jautājumā gan AMD lielāko testa daļu turējās 75 grādu zonā un tikai pēdējās sekundēs pārsniedza 80 grādus. Ventilatoru apgriezienu ziņā T480 testa laikā uzņēma 3800 rpm lielu ātrumu, bet AMD pietika ar vidēji 3000 apgriezieniem, lai saglabātu temperatūras drošā līmenī. Atkal jau varam tikai minēt cik augstu varētu pakāpties Ryzen frekvence, ja ventilators darbotos vismaz T480 līmenī, kas noteikti uzlabotu arī sniegumu testos.

ThinkPad A485 (sarkanā) un ThinkPad T480 (zaļā) takts frekvences CineBench R15 laikā
ThinkPad A485 (sarkanā) un ThinkPad T480 (zaļā) CPU temperatūra un ventilatora apgriezieni CineBench R15 laikā

Pārdomas

Kā jau pērnā gada augusta raksta “AMD Ryzen Mobile APU – klusie Intel slepkavas” ietvaros minēju, ka “AMD beidzot ir radījuši labu mobilo risinājumu, pateicoties konkurētspējīgai ātrdarbībai un termālajiem rādītājiem, kā arī krietni pārākai grafiskajai veiktspējai.“, šis tests to vairāk vai mazāk apstiprina. Grafiskās veiktspējas rādītājos jautājumu nav un Ryzen 5 ar iebūvēto Radeon Vega 8 GPU ir krietni pārāka par Intel i5 ar UHD 620 jebkurā spēlē un 3D testos.

Procesora skaitļošanas jaudas ziņā novērojama līdzīga aina kā galddatoros, kad salīdzinot AMD Zen un Intel 8. paaudzes kodolus, pie vienādiem apstākļiem AMD tomēr piekāpjas par 5, maksimums 10 procentiem. Ieskatoties konkrēti šo četru Lenovo ThinkPad biznesa klases modeļu sniegumā, secinu, ka pilnīgu objektivitāti rezultātos traucēja iegūt atšķirīgie dzesēšanas sistēmas uzstādījumi. Modeļi ar Intel atļaujas CPU dzesētāja ventilatoru darbināt ar augstākiem apgriezieniem, kas ļauj sasniegt un uzturēt augstāku procesora darbības frekvenci, novedot pie labākiem rezultātiem testos, vienlaikus gan augstāka trokšņa dēļ tiek ietekmēta lietotāja labsajūta. Iespējams, ka šo jautājumu Lenovo var risināt ar atjauninājumiem programmatūras vai BIOS līmenī.

Secinājumi

Vīlušies būs visi tie, kuri gaidīja, ka tagad paziņošu, kurš no šiem četriem klēpjdatoriem tad ir labākais. Tas nebija šo testu sākotnējais mērķis un, godīgi sakot, pēc visa procesa un rezultātu noskaidrošanas to izšķirt ir vēl sarežģītāk kā pirms tiem veroties tikai tehniskajā specifikācijā.

Ja tavs mērķis ir iegādāties uzticamu, vieglu, bet gana izturīgu instrumentu ikdienas uzdevumu veikšanai kā minimums tuvāko 3-5 gadu garumā, tad ThinkPad A285 ir ļoti viegls, praktisks, klasiska ThinkPad dizaina klēpjdators ar kvalitatīvu ekrānu, ilgu darbības laiku no akumulatora un iespaidīgi ātru SSD. Tomēr, ja gatavojies bieži izmantot datoru video apstrādei vai darbam ar CAD programmatūru, kur nepieciešama ilgstoša procesora noslodze tuvu maksimumam, tad A285 dzesēšanas sistēma pie pastāvīgas slodzes sāk ierobežot procesora potenciālu. Ja daudz laika pavadi satura radīšanas (content creation) uzdevumos un tavā saimniecībā ir arī kāds Thunderbolt gadžets, tad nenožēlosi, ja atvērsi maku mazliet plašāk, lai iegādātos ThinkPad X280 ar Intel Core i5-8250U vēderā. Nebaidies – tas nemaz nav tik skaļš ne interneta pārlūkā, ne Word vai Excel dokumentos, tomēr, uzsākot video faila renderēšanu vai veicot lielizmēra foto apstrādi, ventilatoru varēsi sadzirdēt gana labi. Kā saka – skaistums, jeb tieksme pēc plānuma un zemāka svara prasa upurus un smagākiem uzdevumiem jāskatās vai nu uz darbstaciju klases iekārtām, kā piemēram ThinkPad P sērijas modeļiem, bet itin labi tam der arī daudzie spēļu datori, kuri izmaksās krietni lētāk.

Salīdzinot abus Lenovo 14 collu skaistuļus ThinkPad A485 un T480, savā pirkumu grozā laikam liktu AMD risinājumu. Pie 20% zemākas cenas ThinkPad A485 piedāvā teju vienlīdzīgu CPU skaitļošanas jaudu, absolūti identisku korpusu, ekrānu un citas pamatlietas, kas raksturo slaveno ThinkPad T sēriju. Jā, tas varbūt nedaudz atpaliek akumulatora darbības laika ziņā un arī SSD patrāpījies mazliet lēnāks, tomēr krietni labāka grafiskā veiktspēja pateicoties Vega 8 GPU nodrošinās atzīstamu veiktspēju programmās ar 3D akselerāciju. Papildus tam uz šī klēpjdatora brīvajā laikā varēsi uzspēlēt arī kādu no šobrīd populārām spēlēm kā Fortnite, Rocket League, Counter-Strike: GO, League of Legends ar pietiekamu FPS, kas nebūs iespējams uz T480. Tomēr, ja tev ir alerģija pret AMD un/vai tava dzīve vairs nav iedomājam bez Thunderbolt savienojuma, tad neredzu šķēršļus, ThinkPad T480 modeļa iegādei.

Avots: Dateks.lv

Dalies :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

One Response

  1. Šajos testos ļoti uzskatāmi var redzēt, ka Lenovo pavirši pieiet pamatplates un pārējo komponenšu saskaņošanai. Ir gadījies vienā dienā instalēt Win uz Asus portatīvā datora ar Celeron procesoru un Lenovo ar i3. Sintētiskos testus neveicu, bet pēc izjūtām, kā startējas Win un pēc tam palaižas citas programmas, Asus ar Celeron bija nedaudz ātrāks. Arī kolēģis, palietojis Lenevo ar i5 sūdzējās, ka mājās esošais Acer ar vecākas paaudzes i3 šķiet veiklāks. Tad nu uzprasās jautājums, vai Lenovo vispār ir cienīgs, lai par to maksātu pāri par 1k €?

Atbildēt

Jaunākie apskati
Tev varētu interesēt