LTC Virszemes digitālā TV – aktuālā intervija

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas Raksti LTC Virszemes digitālā TV – aktuālā intervija

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 19 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
  • #150161
    samurajs
    Participant

    [imgl]https://notepad.lv/userpix/28_latt_1.jpg[/imgl]Lattelecom straujos tempos ievieš digitālo TV apraidi visas valsts teritorijā. Par pasākuma milzīgajiem mērogiem liecina tas, ka tiek būvēti pat jauni televīzijas torņi.

    Vispirms pats galvenais – ko no tehniskā viedokļa iegūs TV skatītājs (īpaši lauku rajonu iedzīvotājs) pēc pārejas no analogās uz digitālo televīziju?

    Patlaban ir tā, ka lai kvalitatīvi skatītos pārraides, uztveramajam signālam jābūt ievērojami stiprākam par ētera trokšņiem. Ja signāls ir vājš – attēls paliek graudains, bāls, un nebaudāms. Pilsētu iedzīvotāji ar personīgajām antenām bieži cieš no signāla parazītiskās atstarošanās no apkārtējiem namu kvartāliem, kā rezultātā uz ekrāna izveidojas “spoku bildes” – dubultkontūras. Tam visam vēl jāpievieno analogajai TV raksturīgo daudzkārtējo frekvenču pārveidošanu ceļā no studijas līdz televizoram. Katrs šāds etaps pievieno attēlam papildus kropļojumus, kā rezultātā “gala bilde” ievērojami atšķiras no tās, ko redz režisors uz studijas monitora.

    Digitālajā televīzijā nekas tāds nav iespējams: vai nu būs ideāls attēls, vai arī tā nebūs vispār. Pie jebkuriem pārveidojumiem vieninieks paliks vieninieks, un nulle – nulle.

    Notepad.lv digitālās TV ieviešanas sakarā uzdeva dažus jautājumus Lattelecom vadībai, uz kuriem šodien laipni atbildēja uzņēmuma komercdirektore Kerli Gabriloviča.

    -Cik tālu jau esat tikuši ar Virszemes TV ārpus Rīgas? Kad sāks testēt digitālo TV, piemēram, Liepājā?

    -Š obrīd Virszemes TV darbojas 70 kilometru rādiusā ap Rīgu, bet jau pēc pāris nedēļām testa apraide sāksies arī pārējā Latvijā. Liepājas pusē signāls būs pieejams janvārī, jo, lai noklātu šo reģionu Latvijas valsts radio un televīzijas centrs speciāli būvē jaunu torni.

    -Ja LNT un TV3 nolems kļūt par maksas kanāliem, tad LTC tos 100% apraidīs vismaz kādā maksas paketē?

    -Š odien, 9.decembrī noslēgta vienošanās ar LNT par šī kanāla iekļaušanu bezmaksas pakā. Ar TV3 pagaidām nekāda vienošanās nav noslēgta, taču Nacionālā Radio un televīzijas padome ir devusi komerckanāliem laiku līdz 15.decembrim izlemt kādā statusā tie turpmāk darbosies – kļūs par maksas kanāliem vai turpinās bezmaksas apraidi.

    (Notepad piezīme: Pēc jaunākajām ziņām – TV3 izvēlējušies vēl nepāriet uz digitālo apraidi un visu 2010. gadu raidīt analogajā formātā.)

    Patlaban Lattelecom ir līgums ar LTV par apraidi ciparu formātā bezmaksas pakā. LTV7 uz pilnīgu ciparu apraidi pāries jau 2010. gada 1.martā. Tiem TV skatītājiem, kas izmanto istabas vai jumta antenas, būs nepieciešams dekoders, lai turpinātu skatīties LTV7 un arī pārējos kanālus, kas pāries uz ciparu apraidi.

    -Kāpēc dekoderi vēl nav nopērkami Liepājas RD Electronics veikalā, kā to reklamēja LTC? Būšot tik pēc Jaungada. Bet tad akcija būs beigusies.

    -Š obrīd ar partneriem notiek sarunas par dekoderu tirgošanu arī pārējā Latvijas teritorijā, ārpus pašreizējās apraides zonas.

    Taču līdz tam iedzīvotāji no jebkuras Latvijas vietas dekoderu var iegādāties, pasūtot to internetā (http://www.lattelecom.lv sadaļā Virszzemes TV) vai zvanot pa klientu servisa tālruni 177.

    Š obrīd norit pārrunas arī ar citiem partneriem, lai paplašinātu to mazumtirdzniecības punktu skaitu, kur iedzīvotāji var iegādāties dekoderus.

    -Maksas kanālu viedkartes akcijas periodā: vai 30 dienu bezmaksas skatīšanās tiks pieslēgta un būs jāizlieto visiem rajonā vienlaicīgi, vai katram būs izvēle (piem. nopērku komplektu tagad, bet savas 30 dienas izmantoju no 2010. gada 1. – 30. martam)?

    -Viedkarte ar tajā iekļauto 30 dienu piekļuvi kodētajiem kanāliem sāk darboties brīdī, kad tā ievietota dekoderī un tiek uztverts kodētais TV signāls. Karte atpazīst signālu un sākas 30 dienu atskaite. Ja konkrētā teritorijā „gaisā” nav kodēto kanālu signāla, viedkarte netiek aktivizēta.

    Katrs lietotājs pats izvēlas, kurā brīdī aktivizēt savu karti.

    Š obrīd ir ļoti izdevīgi pirkt dekoderu, jo līdz pat 15.janvārim tam līdzi bez maksas tiek pievienota arī viedkarte ar 30 dienu piekļuvi maksas kanāliem – ietaupījums ir 6 Ls par viedkarti un viena mēneša abonēšanas maksa. Tas nozīmē, ka arī iedzīvotāji reģionos dekoderu var pirkt jau šodien sev vai tuviniekiem kā Ziemassvētku dāvanu, bet karti aktivizēt tad, kad visā Latvijā sāksies maksas kanālu apraide.

    -Kādus DVB-T uztvērējus jeb dekoderus bez vienīgā tirgotā modeļa vēl varēs lietot? LTC savā mājaslapā piedāvā vienu vienīgu ļoti vienkāršu DVB-T uztvērēju/dekoderu TV Star T6 SD CX par 39 Ls. Eiropā to sortiments savukārt ir ievērojams. Vai ir sertificēto ierīču saraksts, kuras varēs lietot kopā ar LTC Virszemes TV?

    -Dekoderu iepirkuma konkursa uzdevums bija nodrošināt šo iekārtu pieejamību iedzīvotājiem par iespējami zemāko cenu, lai tos varētu atļauties iegādāties ikviens. Tāpēc piedāvātais dekoders ir ekonomiskās klases iekārta. Tajā pašā laikā, Lattelecom kas realizē valsts pāreju no analogās uz ciparu TV apraidi, drīkst rekomendēt un tirgot tikai tādas iekārtas, kas ir izgājušas stingrus un rūpīgus testus un atzītas par atbilstošām starptautiskiem DVB-T standartiem un Latvijas prasībām.

    Pa šo laiku virkne dekoderu ir notestēti neatkarīgā Lielbritānijas laboratorijā Digital TV Labs. Uz šodienu testus veiksmīgi izgājuši divi standarta izšķirtspējas dekoderu modeļi. Vienu no tiem – TV Star T6 SD CX – mēs piedāvājam klientiem, ar otru ražotāju norisinās komercpārrunas. Ir uzsākta arī HD (augstas izšķirtspējas) dekoderu testēšana.

    Daudziem dekoderiem ir neatbilstības, kas tiek atklātas un pakāpeniski novērstas testēšanas gaitā. Tādēļ rekomendējam iedzīvotājiem dekoderus iegādāties Lattelecom klientu apkalpošanas centros Rīgā, Daugvapilī un Valmierā, kā arī mūsu partneru RD Electronics un Elkor veikalos Rīgā, Bauskā, Dobelē, Jelgavā, Jūrmalā, Ogrē un Tukumā. Partneru loks tiks arvien paplašināts, lai nodrošinātu iedzīvotājiem vēl lielākas iespējas iegādāties dekoderus.

    Būtiski ir atcerēties, ka Latvijā virszemes ciparu signāla uztveršanai ir nepieciešams MPEG- 4 dekoders. Lattelecom piedāvātais MPEG-4 uztvērējs šobrīd ir lētākais šī formāta uztvērējs tirgū, tas maksā 39 Ls, tāpat Lattelecom to piedāvā īrēt par 1,98 Ls mēnesī.

    -Paldies par interviju!

    Attēls 1: Digitālās apraides karte 2010. gada sākumā

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_apraides_karte_sakot_ar_2010_sakumu_1.gif[/img]

    Attēls 2: Digitālās apraides shēma

    [img]https://content20-foto.inbox.lv/albums116577335/modjo/oktobris-2009/Att-ls1.jpg[/img]

    #220932
    ob1
    Participant

    Aha, viens pats lētākais dekoders… tas dekoders, kas darbojas ar Lattelekom interneta TV nenormāli gļuko… kāds atkal labi uzvārījās taisot konkursu… zagļu zeme 🙁

    #220933
    drono
    Participant

    Quote:

    Digitālajā televīzijā nekas tāds nav iespējams: vai nu būs ideāls attēls, vai arī tā nebūs vispār.

    😀 Ja traucējumu dēļ 2 kadrus rādīs ideāli, bet pēc tam 5 kadri nebūs vispār, tad vai kopējā pārraide ir uzskatāma par ideālu, vai arī uzskatāms, ka tās nav vispār? 😀

    Un vispār, kur tad Liepājā būvē to torni?

    #220934
    samurajs
    Participant

    Np praktiskā viedokļa būtu prātīgi iepirkt kādu HDTV dekoderu, gan jau kādas šī standarta programmas ar laiku maksas paketēs būs. Nav īpaši dārgi – 99 €.

    https://www.amazon.de/Topfield-7700-HDTV-DVB-T-Receiver-silber/dp/B002W74LI6

    Drono: esmu pietiekami pētījis DVB-S. Ja kādi kadri izkrīt, tad uztvērējs rāda pēdējo stopkadru, līdz atjaunojas normāla pārraide. Tātad tādā gadījumā skaties bildītes 😀

    #220935
    WerNeo
    Participant

    Cik skaisti tas ir uz papīra. 🙂 Prakse (70km ap Rīgu) gan rāda citu, ja runājam par kvalitāti.

    #220936
    ob1
    Participant

    Kādi 70 km… kāda antena jāliek, lai Siguldā to uztvertu? hmm, sāku saprast kāpēc tas starpgalaktiskais sakaru centrs…

    #220937
    aoma
    Participant

    Viss sviests sākās ar to MPEG4 ieviešanu, būtu pilnībā pieticis ar MPEG2, tā vai tā nav tik daudz (un nebūs) labu kanālu ar ko to joslu aizpildīt, bet daudzi salīdzinoši jaunu TV īpašnieki (kā es) būtu varējuši skatīties bezmaksas kanālus nemaksājot neko, tur arī visa sāls.

    P.S. Nupat pasūtināju dekoderi muterītei, rīt kurjers būs klāt, tad arī ievērtēsim – dzīvoju tieši 70 km attālumā no Rīgas rādiusa robežā. Kad bija MPEG2, tad skatījos, redzēs, kā būs tagad.

    #220938
    elvisburdajs
    Participant

    Cik redzēju raidījumā ”kas notiek latvijā”, tad šī ir kārtējā naudas slaukšana, jeb korupcija.

    Lattelecom ir kkāda saistība ar kempmayer, kas kā zināms bija Š ķēles pavadā..

    aoma, Nja, manam krusttēvam ir Sharp Aquos televizors kuram ir iebūvēts MPEG2 uztvērējs, kad lattelecoms bija palaidis virszemes apraidi testa režīmā viss gāja ideāli, bet tagad ”akcijas” ietvaros nācās pirkt uztvērēju.

    #220939
    afigel
    Participant

    vareit ieverteet paslaik DTV darbiibaa :))))

    #220940
    aoma
    Participant

    Tātad saņēmu. (gan nevis ar kurjeru, bet pastniece atveda, jāmaksā uzreiz arī nebija – it kā pievienošot telefona rēķinam – tur īsti nesapratu kā būs, it kā biju pieteicies uz reklamēto bezmaksas dekoderi jau pirms 31. augusta). 5 brīvos kanālus rāda, pavisam atrada 42. Biju pasūtījis arī pamata paketi par 3.50, karte līdzi ir, bet pagaidām maksas kanāli vēl neesot pieejami, par to paziņošot vēlāk. Akcijas ietvaros viedkarte (6 Ls) par brīvu un arī vienu mēnesi visi kanāli būs par brīvu, lai varētu izvēlēties ko tad galu galā ņemt, kā arī brīdināja pagaidām to karti neievietot, lai nenotiktu aktivizācija un bezmaksas mēnesis neaizietu tu tū.

    Signāla stiprums normāls pat ar vecu puspuvušu poļu “režģi”, kvalitāte ideāla.

    #220941
    ob1
    Participant

    aoma, kur tas “Signāla stiprums normāls pat ar vecu puspuvušu poļu “režģi””? Pilsēta.

    #220942
    aoma
    Participant

    ob1, Kandavas novads.

    #220943
    ob1
    Participant

    Paldies, aoma. Hmm, tad jau Siguldā arī ir cerības…

    #220944
    aoma
    Participant

    nupat nomēriju – gaisa līnijā no manas mājas līdz Zaķusalai precīzi 72km 🙂

    #220945
    Aldis
    Participant

    Pēdējā laikā ar šo saskaros bieži! 😀 Jo nu ne tikai internets, vai klientiem kompji jālabo, bet arī jāpārzin TV lietas! Atkarīgs tas viss arī ir no antenas!

    Pavisam interesants variants, draugs dTV palaida bez problēmām ar kaut kādu antenu (vecu putnu biedēkli) bez problēmām! A vēl viens izsaukums bija kur tiešām normāla, jauna antena, iebūvētais mpeg2 – bet nekā neķer!

    #220946
    msh
    Participant

    Ko no tehniskā viedokļa iegūs TV skatītājs (īpaši lauku rajonu iedzīvotājs) pēc pārejas no analogās uz digitālo televīziju? Pareizā atbilde – būs vieglāk iet un vieglāk strādāt, jo kabatas būs tukšākas un tātad vieglākas 😀 Savādāk neko. Kaut kā nevaru ieraudzīt saredzamus analogās sistēmas mīnusus. Vecvecāki rucavā savulaik nomainot teliķi uzlika arī mudernāku antenu, vienīgi neuzliekot ekranizācijas režģī [tas tika pārgriezts uz pusēm un tiek izmantots gaļas kūpināšanai 😀 ] un mierīgi uztver četrus latvijas un sešus leišu kanālus. Kvalitāte normāla, piedevām var ierēkt par veco atmazku pārejai no SECAM uz PAL [iemesls – “labāka kvalitāte”], jo leiši, kas ilgāk palika pie SECAM, raida stipri kvalitatīvāk.

    #220947
    aoma
    Participant

    msh, tā nu gluži nav. Dzīvoju vietā, kur pat ar telefona zonām ir problēmas, tā saucamais “melnais caurums”, analogo TV daudzmaz normāli reti kad rādīja, parasti virsū snieģelis vai švīkas līda pāri, ar DTV nav problēmu.

    Jāpiebilst, ka salīdzināju ar Viasat uz FullHD teļļuka, tīri uz aci attēls liekas nedaudz košāks.

    Kā šī lieta sit pa visu mūsu kabatām, ir pavisam cits stāsts, kam normālā valstī vajadzētu būt KNAB dienas kārtībā.

    #220948
    Aldis
    Participant

    msh, ir atšķirība! To jau sapratu pirms pāris gadiem kad pārgāju uz lattelecom interaktīvo TV! Agrāk mocījos ar antenu, pēc katras vētras uz jumta esošā bij pakustējusies, rādīja pēc garastāvokļa, iekšējā antena arī līdzīgi + vēl švakāk!

    Digitālajai TV vismaz ir labums ka bilde tiešām skaidra!

    Labi, otrs jautājums ir par to, cik tas viss izmaksā parastam cilvēkam! Kautgan neuzskatu ka ir ļoti dārgi par 20 populārākajiem kanāliem 3ls samaksāt mēnesī! Var arī bezmaksas skatīt parastos LV kanālus! 🙂

    #220949
    samurajs
    Participant

    msh wrote:

    var ierēkt par veco atmazku pārejai no SECAM uz PAL [iemesls – “labāka kvalitāte”], jo leiši, kas ilgāk palika pie SECAM, raida stipri kvalitatīvāk.

    Neizrunājies par tēmu, kur esi NULLE! Esmu savulaik sataisījis kaudzi PAL dekoderu radiem un draugiem (TDA3510, TDA4510, TDA4565), zinu visu teoriju, un esmu daudz eksperimentējis.

    Ja signāls ir stiprs, PAL un SECAM kvalitāte atšķiras maz. PAL ir mazliet tīrākas krāsu pārejas (par 50% īsāks pārejas process).

    Bet ja signāls ir vājš – SECAM krāsas vairs nav, to vietā tikai zilas un sarkanas švīkas pa visu ekrānu. Turpretī PAL spēj pareizi dekodēt krāsas pat pie ļoti vājiem signāliem, kad bilde pavisam graudaina.

    Kāpēc vispār PSRS par standartu pieņēma SECAM, ja tai laikā jau bija izgudrots pārākais PAL standarts? Lai tādi komunisma cēlāji kā tu neskatītos ārzemju TV stacijas 😀 Tāpēc arī skaņas subfrekvence tika izvēlēta atšķirīga no Rietumiem (6,5 MHz pret 5,5 MHz).

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 19 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā