Digitālā TV: palīdzību sniegs Notepad.lv!

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas Raksti Digitālā TV: palīdzību sniegs Notepad.lv!

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 48 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
  • #150301
    samurajs
    Participant

    [imgl]https://notepad.lv/userpix/28_dvblogo_1.jpg[/imgl]Saskaroties ar Digitālās virszemes TV (DVB-T) ieviešanu Latvijā, ir nācies dzirdēt un lasīt tik daudz muļķību un aplamību, ka pilnīgi likumsakarīga ir vēlēšanās izdibināt visu līdz galam. Tas arī tika izdarīts, un Notepad lasītājiem sagatavoju populārzinātnisku ieskatu šajā jautājumā. Pats esmu pārgājis uz “cipariem”, un iesaku to visiem – bildītes kvalitāte ir vienkārši fantastiska!

    Tātad sāksim ar visu pēc kārtas.

    1. Priekš kam vispār bija vajadzīga pāreja uz digitālo TV?

    Atbildēšu uzreiz ar pretjautājumu – kāpēc nomira vidējo viļņu AM radio? Tāpēc, ka tā ir ārkārtīgi izšķērdīga lieta. Lai aptvertu kaut cik ievērojamu teritoriju, nācās sūknēt antenās milzīgas jaudas, un pie tam AM (amplitūdas modulācija) izrādījās galīgi neaizsargāta pret atmosfēras traucējumiem. To vislabāk varēja just negaisa laikā. Š ādu amplitūdas modulāciju lieto arī analogā TV. Lai attēla kvalitāte būtu daudzmaz līmenī, attiecībai “signāls/troksnis” uztverošajā antenā jābūt vismaz 40 dB – tas nozīmē, ka derīgā signāla spriegumam ir vismaz 100 reižu jāpārsniedz ētera trokšņu un traucējumu radīto spriegumu.

    Digitālajā apraidē šāda problēma nepastāv. Vairs nav vajadzība precīzi fiksēt “gaiši pelēku un tumši pelēku toni”; pietiek, ja var droši atdalīt vieninieku un nuļļu straumi no atmosfēras trokšņiem.

    Otrs faktors. Analogajā apraidē tiek pārraidīts milzīgi daudz liekas informācijas. Ik sekundi noraida 50 TV puskadru, kuri viens no otra atšķiras minimāli.

    Digitālajā apraidē, pateicoties MPEG kompresijai, liekās informācijas apjoms tiek pamatīgi ierobežots.

    Trešais faktors. Līdz šim viens raidītājs spēja translēt tikai vienu programmu.

    Digitālajā apraidē, pateicoties datu pakešu jaukšanai jeb multipleksēšanai, ar vienu raidītāju var apkalpot vairākas programmas (praksē – līdz 16). Līdz ar to apraides izmaksas samazinās.

    2. Kā tas darbojas?

    Parastā TV tehnika tiek papildināta ar digitālā signāla apstrādes bloku, kurš pārvērš analogo TV signālu no studijas atsevišķās video un audio ciparu plūsmās, miksē šīs plūsmas, un tad apstrādā atbilstoši MPEG-2 vai MPEG-4 algoritmiem. Sīkāk par šo procesu var izlasīt šeit. Beigās gatavo datu plūsmu atkal pārvērš analogā veidā un padod uz raidītāju.

    Jāpiebilst, ka datu paketes tiek papildus apstrādātas ar Rīda-Solomona kodu, kas radikāli paaugstina DVB-T traucējumnoturību. Katrā 188 baitu datu paketē drīkst būt līdz 8 bojātiem vai izkritušiem baitiem – tad paketi uztverošajā galā varēs izlabot un TV skatītājs neko nemanīs.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_640pxdvbt_tx_scheme_1.jpg[/img]

    3. Kā tas notiek Latvijā?

    Jau visā Latvijas teritorijā notiek brīvo kanālu (Free-to-air jeb FTA) digitālā apraide. Liepājā to patlaban ir 6. Rīgā testa režīmā var redzēt arī maksas kanālus. Pēc atsauksmēm Lattelecom forumā, ar pēdējiem vēl gan esot zināmas problēmas. Apraidei tiek lietots decimetru diapazona īsais gals, tātad varam aizmirst par lielajām, zarainajām metru viļņu antenām. Frekvenču tabula ir šāda:

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_frek_1.jpg[/img]

    4. Kā skatīties?

    Latvijā lieto jaunāko DVB-T versiju, kas paredz H.264/MPEG-4 AVC kodējumu. Kam ir 2009. gadā ražoti Full HD televizori – tajos šis standarts ir. Vecākos TV var būt tikai vecākais MPEG-2 dekoders, vai vispār nebūt digitālā kanāla.

    Tad mums vajadzēs digitālās TV uztvērēju, kuru nez kāpēc kļūdaini sauc par “dekoderi”. Latvijā pagaidām tiek izplatīts tikai viens sertificēts modelis TV STAR T6 SD CX. 39 Ls vērtais uztvērējs ir ekstrēmi vienkāršs, nesatur nekādus bling-bling, bet spēj apstrādāt gan MPEG-2, gan H.264 kodējumus.

    Komplektā ietilpst SCART kabelis, kas ir ieteicamais veids pieslēgšanai pie TV. Ir arī RCA “tulpītes”, no tām nākošo stereoskaņas signālu var pieslēgt mājas kinozālei vai mūzikas centram. Ir arī SPDIF un koaksiālā skaņas izejas.

    Caur antenas izeju pieslēgt televizoram ierīci nevar, videomodulators šai “lētucī” nav paredzēts. Antenas izeja domāta tikai, lai varētu lietot vienu antenu vairākiem TV.

    Tiem, kuri lieto Logitech Harmony tālvadības pultis, nāksies tās programmēt (apmācīt) pašiem. Uztvērējs TV STAR T6 SD CX ir ražots pēc īpaša pasūtījuma Baltijai, un Logitech datubāzē informācijas par to nav.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_p1035817_1.jpg[/img]

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_p1035819_1.jpg[/img]

    Tā viss ir latviski, gan ekrāna izvēlne, gan rokasgrāmata – nekādu problēmu ar uzstādīšanu nevajadzētu būt. Taisnība, pamācības tulkotāja leksika ir mazliet īpatnēja, bet tas nu tā… Kam nekad nav bijusi saskarne ar digitālo TV – būtu jāzin, ka meklētājs režīmā “Manual” meklēs programmas tikai viena norādītā kanāla ietvaros. Par to tas darbojas ātri.

    Ja savus kanālus nezinām – lietojam Automātisko režīmu. Tas prasīs pāris minūtes, bet tiks noskenēts viss ēters (kanāli 6.-12. un 21.-69.) un atrastas visas pieejamās programmas. Tai skaitā arī kodētās. Uz ekrāna parādīsies atrasto programmu saraksts.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_p1035821_1.jpg[/img]

    5. “Conax” un kodētās maksas programmas

    Lattelecom paredzējis arī 2 maksas programmu paketes, kuru atkodēšanai būs nepieciešama Conax sistēmas viedkarte. To par 6 Ls varēs iegādāties praktiski katrā sadzīves tehnikas veikalā.

    Karte vajadzīga tikai tad, ja signāls ir kodēts. Testa periodā sagaidāms, ka maksas kanāli vismaz daļēji būs brīvi skatāmi, tāpēc vajag vispirms izvērtēt, kurā brīdī iespraust viedkarti uztvērējā vai TV. Tikko karte uztvers kādu kodētu programmu, ieslēgsies skaitītājs un sākies 30 dienu trial perioda atskaite. Pēc tā, lai turpinātu skatīties maksas TV, nāksies slēgt līgumu.

    Attēlā: Conax sistēmas darbības princips

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_conax_solutions_1.jpg[/img]

    [img]https://affiliate.lattelecom.lv/affiliate/accounts/default1/banners/Virszemes-tv_584x180_LV.jpg[/img]

    #223488
    yozhis
    Participant

    Stulbākais šajā padarīšanā ir tas, ka ja man ir 5 teļļuki, tad vajag 5 dekoderus un dafigā vadus. Bet pietiek ar vienu antenu ja?

    #223489
    nevertell
    Participant

    Jēs, pietiek ar vienu antenu. A tev visi 5 ir veci bez em peg 4 dekodera ? Vai cik žēl, tas nozīmē būs 10 pultis.

    #223490
    Crow
    Participant

    Tas dekoderis nu tā melnā kastīte resīveris neiederās manā interjerā. Atlikt! Līdz būs dabūjams kāds jēdzīgāks modelis.

    #223491
    samurajs
    Participant

    Crow: ta ir dabūjams arī jēdzīgāks HDTV modelis par ~ 82 Ls 😀 Bet vai tā dēļ vērts lielu naudu tērēt? var taču pats nopūst teiksim, zaļu 😀

    https://www.tv-digital.lv/?op=dscr&p_id=70

    Un to lētuci par 39Ls var arī sudrabainu dabūt: https://www.tv-digital.lv/?op=dscr&p_id=71

    #223492
    Janhouse
    Participant

    Pats smieklīgākais, ka kvalitāte super un visi skrien kā traki, lai ieviestu, bet TV kanāli saturiski – nulle.

    Ja neskaita Panorāmu un pāris interesantus raidījumus pa LTV, Latvijā neko foršu uzķert nevar. (Arī ja lieto kautkādu Visasat satelītu.)

    Š is ir iemesls, kapēc es no tiku vaļā no televizora jau pirms kāda laika.

    #223493
    izredzētais
    Participant

    nepatikami pārsteidz, ka šiem uztvērjējiem nav HDMI izeja..

    #223494
    nevertell
    Participant

    Tapēc, ka pārsvarā visi TV, kuriem ir hdmi, ir ar em peg četri dekoders iekšā. Un samurajs jau teica, ka par 82 latiem var dabūt tādu, kam ir ar hdmi izeja.

    #223495
    samurajs
    Participant

    A ko dos HDMI, ja mūsu TV raida 576p izšķirtspējā? Veltīgi tēriņi… Esmu redzējis kā izskatās vācu programmas ar 1080p, bet šite jau pat uz 16:9 labi pēc 10 gadiem pāries.

    #223496
    Professor35
    Participant

    Cik tad Rīgā tagad būs bezmaksas programmas un kad pilnībā notiks pāreja uz digitālo TV ?

    #223497
    izredzētais
    Participant

    nevertell, ir arī ļoti daudz tv ar hdmi un mpeg2 (kur nezināmu iemeslu dēļ, mūsu idiotu banda nolēma paķert to kas ir pieejams mazākajai tautas daļai – nogrābjot lielāku piķi ar pārdotajiem uztvērējiem). ja nemaildos vairumā valstu tv tiek raidīts mpeg2 kompresijā un nekas viņ iem netrūkst. vai maz kāda šķirba cilvēku acij/ausij būs manāma? nemaz nerunājot par skatu, kur no skaista, plāna tv izvirpo vadi uz neglītu kasti. arī divas pultis nepriecē.

    samuraj, skaidrs, nezināju kādā izšķirtspējā raida dvb-t.. vilku paralēles ar LTC intaraktīvās tv dekoderiem..

    #223498
    Crow
    Participant

    samurajs wrote:

    A ko dos HDMI, ja mūsu TV raida 576p izšķirtspējā? Veltīgi tēriņi… Esmu redzējis kā izskatās vācu programmas ar 1080p, bet šite jau pat uz 16:9 labi pēc 10 gadiem pāries.

    Pieraksti šito atsevišķā punktā tur augšā. Tas bija manu pretenziju patiesais, bet slēptais iemesls. Tā jau domāju, ka te ir kāds riebīgs āķis 🙂

    #223499
    AlienZ
    Participant

    Ja uz brīdi piever acis uz papildus neieplānotiem tēriņiem šitā brīnuma iegādei, tad savi plusi jau ir. Lai arī pats TV jau teju kā 2 gadus praktiski nelietoju nemaz, senči laukos bija pārlaimīgi, kad ieraudzīja normālu bildi, ko ciparnieks piedāvā. Varbūt Rīgā tas nav aktuāls jautājums, bet laukos tik tiešām ir problēmas ar analogās TV kvalitāti – grozi antenu uz visām debess pusēm, lai kaut ko +/- sagrābstītu. Man mājās bija problēma, ka nekādīgi nevarēja TV3 un LNT vienlaicīgi normāli skatīties. Ar šito verķi viss iet kā smērēts un pat prieks skatīties. Bet rodas jautājums – mājās ir 2 televizori bez SCART ieejas, tā teikt – “vēl no Ulmaņlaikiem” ar tikai un vienīgi antenas caurumu. Ir kāda iespēja tikt pie ciparnieka ar šo pašu resīveri?

    #223500
    nevertell
    Participant

    Khem, mpeg2 ir ļoti nesaspiests, tapēc, lai raidītu 1080p materiālu, vajag ļoti ātru savienojumu un ar maz zudumiem, un tas ir pārāk dārgi.

    #223501
    m_janis
    Participant

    #Professor35: Pats saskaitīt nemāki? Brīvās ir LTV1, LTV2, LNT, TV3 (ēterā ir, interaktīvajā šie neļauj likt),TV5. Pāreja jau praktiski ir notikusi, šī gada laikā no ētera pazudīs visas (TV3 laikam pēdējie, gada beigās).

    #izredzētais: Varbūt, pirms kaut ko komentēt, tomēr vajadzētu pakustināt savu “pelēko vielu”, lai nenostādītu sevi smieklīgā lomā?

    Quote:

    vairumā valstu tv tiek raidīts mpeg2 kompresijā

    – Jautājums, kāpēc tu lieto XP, nevis sēdi uz win 95 ??? Tas ir tieši tas pats. Digitālā TV pasaulē tika ieviesta laikos, kad par mpeg4 vēl pat nedomāja. Arī vecas Eiropas valstis lēnām pāriet uz daudz kvalitatīvāko un plašākas iespējas paverošo mpeg4, bet ieviešot DVB-T no jauna, protams, nav saprātīgi lietot pagājušā gadsimta tehnoloģijas. MPEG 2 faktiski ir pagātne (tieši tāpat kā DVD, kas jau tas pats mpeg 2 vien ir) – mūsdienu kvalitātes attēlu ar šīm tehnoloģijām iegūt nevar.

    Cita lieta – nekā īpaši jēdzīga tajās paketēs nav – tas tiesa. Nu labi, Pro 7 laikam ir, bet kur ir SAT 1, 3SAT, RTL, vismaz pa kādam franču, itāļu, zviedru, norvēģu dāņu kanālam? Toties, nez kāpēc, kaudze Krievijas kanālu, kuru vispār varētu nebūt.

    #223502
    Professor35
    Participant

    m_janis

    interesanti kur lai saskaitu ja jau sen nelietoju televizoru

    protams visu jau var atrast googlē bet man likās vieglāk uzdot šeit jautājumu par tēmu

    #223503
    samurajs
    Participant

    m_janis wrote:


    Cita lieta – nekā īpaši jēdzīga tajās paketēs nav – tas tiesa. Nu labi, Pro 7 laikam ir, bet kur ir SAT 1, 3SAT, RTL, vismaz pa kādam franču, itāļu, zviedru, norvēģu dāņu kanālam? Toties, nez kāpēc, kaudze Krievijas kanālu, kuru vispār varētu nebūt.

    Lieta ir tāda, ka šitāds prokrievisks sortiments LV ir visur arī kabeļtīklos: Liepājā gan Ostkomā, gan Elektronā. Un cita nekā nav. Pamēģini nepilsonim izņemt no paketes kaut kādu REN TV – momentā ar to pilnas avīzes un sākas skandāls: lūk, atkal mūsu cilvēktiesības ierobežo! Un brūnais lācis kaimiņos tik priekā berzē rokas…

    A kas latvieši, bauru tauta, kādu vēl viņiem SAT1 vai PRO7? Lai sāk jau pierast pie pareizās valodas un pareizās TV politikas, ilgi vairs nebūs jāgaida…

    #223504
    bumbulis
    Participant

    yozhis wrote:

    Stulbākais šajā padarīšanā ir tas, ka ja man ir 5 teļļuki, tad vajag 5 dekoderus un dafigā vadus. Bet pietiek ar vienu antenu ja?


    Vot šis tiešām arī ir tas stulbākais.

    #223505
    shady
    Participant

    Es ar izmantoju šo virszemes TV un esmu diezgan apmierināts. Man neko vairāk par LNT un TV3 īpaši nevajag un visu pārējo var atrast internetā.

    #223506
    skirmish
    Participant

    Kādam kaut kas par šo ir sakāms?

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 48 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā