LTC Optiskais internets – ekskluzīvi Notepad.lv

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas Raksti LTC Optiskais internets – ekskluzīvi Notepad.lv

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 21 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
  • #150953
    samurajs
    Participant

    [imgl]https://notepad.lv/userpix/28_opt_1.jpg[/imgl]2010. gads iezīmē to pagrieziena punktu, kas drīzumā ļaus lētu ātrgaitas optisko internetu saņemt praktiski visā valsts teritorijā. Kompānija Lattelecom jau ieguldījis tīkla izveidē 10 milj. Ls, un tikpat daudz plānots arī šogad. Tas ļaus ar “optiku” apgādāt 60% Rīgas un 100,000 mājokļu citās Latvijas pilsētās. Līdz gada beigām pavisam 300,000 dzīvokļos būs iespēja baudīt īpaši ātru internetu par demokrātiskām cenām.

    Optiskais internets vēl nemaz nav tik izplatīts arī attīstītajā Eiropā – kopumā to lieto vien 2 miljoni abonentu. Latvijā šobrīd tie būtu 19 tūkstoši reālu abonentu, bet Lattelecom var pieslēgt jau 150 tūkstošus. Par izmaksām arī grēks sūdzēties – ja Norvēģijā par optikas pakalpojumu jāmaksā 160 eiro mēnesī, tad Latvijā visātrākais 500 MBit/s “VIP” pieslēgums kopā ar Interaktīvo TV un telefonu nemaksā dārgāk par 80 eiro. 20 Mbit/s pieslēguma mēneša maksa nepārsniedz 7,90 Ls jeb 11 eiro.

    Par to, kāds titānisks darbs jāveic Lattelecom, un kādas ir optiskā interneta attīstības perspektīvas – Notepadam ieskatu sniedz Raivis Mackevičs, Lattelecom Optisko tehnoloģiju biznesa daļas direktors:

    “Š obrīd izbūve notiek Rīgā, Daugavpilī, Valmierā, Ventspilī, Jūrmalā un Salaspilī. Š ogad darbus plānots uzsākt gan Ogrē, Liepājā, Olainē, Rēzeknē, Tukumā, Aizkrauklē, Jēkabpilī, gan Rīgas mikrorajonos, kas līdz šim vēl nav bijuši ietverti optikas kartē – Zasulaukā, Juglā, Vecmīlgrāvī, Sarkandaugavā un Bolderājā.

    [img]https://content20-foto.inbox.lv/albums126837370/modjo/Apriilis-2009/riga.jpg[/img]

    Lattelecom, izvēršot savu optisko tīklu visā Latvijā, kā prioritāti ir noteicis infrastruktūras izbūvi vispirms daudzdzīvokļu mājās, kur koncentrējas lielāks potenciālo klientu loks. Š ī paša iemesla dēļ infrastruktūras izbūve vispirms uzsākta lielākajās Latvijas pilsētās.

    Veicot aprēķinus ir noskaidrots, pie kādas teritorijas apdzīvotības finansiāli atmaksājas, veidot pilnīgi jaunu infrastruktūru, un pie kādas apdzīvotības ieguldīt būs izdevīgi nedaudz vēlāk. Tendence rāda, ka cenas materiāliem un iekārtām krītas, līdz ar to arī tīkla izbūve ar laiku kļūs izdevīgāka gan Lattelecom, gan pašiem klientiem.

    Optiskā infrastruktūra sastāv no daudz iekārtām: „mezgla” iekārtas, kura komutē informācijas pārraidi no „maģistrāles” kabeļa, kas tiek ieguldīts no mezgla līdz konkrētai ģeogrāfiskai teritorijai, no „uzmavas” vietas, kur maģistrāles individuālās šķiedras tiek novirzītas uz katru no mājām, no „optikas kabeļiem” līdz mājai, no „iekārtām”, kas atrodas konkrētajā mājā, no „stāvvadiem”, kas tiek izvilkti katrā mājā un no „gala iekārtām”, kas tiek novietotas katrā dzīvoklī. Turklāt viss tīkls atrodas zem zemes, kas arī prasa ieguldāmos līdzekļus. Tādēļ šobrīd galvenā uzmanība tiek veltīta daudzdzīvokļu māju pievienošanai optiskajam tīklam.

    Mums ikviens klients ir svarīgs, tādēļ pēc individuāliem klientu lūgumiem izskatām arī privātmāju, ciematu un mazstāvu apbūves iedzīvotāju lūgumus pievilkt optisko tīklu visā Latvijas teritorijā.

    Izmantojot iespēju, gribu uzsvērt, ka iedzīvotājiem ir iespēja arī pašiem ietekmēt Lattelecom optikas izbūves plānus un drīzāk tikt pie ātrākā interneta Latvijā. To var izdarīt, Lattelecom mājas lapā https://optika.lattelecom.lv balsojot par konkrētām adresēm, kur nepieciešams tuvākajā laikā ierīkot optisko tīklu. Tiklīdz kāda adrese ir sasniegusi noteiktu potenciālo klientu skaitu, mēs izvērtējam iespēju optisko tīklu tajā izbūvēt ātrākā termiņā. Jau vairāk nekā 15 000 unikālo lietotāju šādi ir balsojuši par savas mājas pievienošanu Lattelecom optiskajam tīklam. Balstoties uz iedzīvotāju aktivitāti, plānos esam iekļāvuši gandrīz 50 jaunas mājas.

    Otra iespēja ir klientiem iesniegt kolektīvos pieteikumus, kas būtiski var paātrināt mājas pievienošanu tīklam. Kolektīvais pieteikums, protams, ir daudz spēcīgāks un ietekmīgāks instruments, turklāt, ja pieteikums tiek apstiprināts, klienti saņem atlaidi interneta abonēšanas maksai. Tam gan nepieciešams viens aktīvists, kurš noskaidro kaimiņu vēlmi pēc Lattelecom optiskā interneta ierīkošanas. Turpmākais ir pietiekami vienkārši – ir jāaizpilda kolektīvā pieteikuma paraugs un pieteikums jānosūta Lattelecom. Tālāk tiek izvērtēts nepieciešamo investīciju lielums un potenciālo klientu daudzums. Kolektīvo pieteikumu var iesniegt, ja piesakās iedzīvotāji, kuri dzīvo mājās ar 30 un vairāk dzīvokļiem un interesentu skaits ir vismaz 20 % no visiem mājas iedzīvotājiem.

    Ciematu, mazstāvu un privātmāju pievienošanas izmaksas optiskajam tīklam uz vienu klientu, protams, ir daudz augstākas, tādēļ Lattelecom piedāvā izstrādāt individuālus projektus un aprēķināt iespējamo klienta līdzfinansējumu infrastruktūras ierīkošanai. Jebkurā gadījumā Lattelecom izskata visus iesniegumus, jo esam ieinteresēti vienoties par abpusēji izdevīgu risinājumu.”

    Pielikumi. Optiskā interneta stāvoklis pilsētās uz 2010. gada martu. Jāņem vērā, ka ar katru mēnesi zaļo kvadrātiņu skaits palielināsies:

    [img]https://content5-foto.inbox.lv/albums126837865/modjo/Apriilis-2009/Daugavpils.jpg[/img]

    [img]https://content5-foto.inbox.lv/albums126837868/modjo/Apriilis-2009/Jelgava.jpg[/img]

    [img]https://content5-foto.inbox.lv/albums126837871/modjo/Apriilis-2009/Jurmala.jpg[/img]

    [img]https://content5-foto.inbox.lv/albums126837874/modjo/Apriilis-2009/Rezekne.jpg[/img]

    [img]https://content5-foto.inbox.lv/albums126837877/modjo/Apriilis-2009/Salaspils.jpg[/img]

    [img]https://content5-foto.inbox.lv/albums126837880/modjo/Apriilis-2009/Valmiera.jpg[/img]

    [img]https://content5-foto.inbox.lv/albums126837883/modjo/Apriilis-2009/Ventspils.jpg[/img]

    #232519
    Wuu
    Participant

    Quote:

    Tēma: Youtube bremzē

    Sveiki!

    Ievēroju, ka īpaši vakaros youtube video ielādējas ļoti lēni, bieži bufferojas.

    Tā ir visiem? Ar iepriekšējo provaideru ielādējās daudz ātrāk.


    😀

    Samurai, aizmirsi pogu ielikti.

    [img]https://img.boot.lv/new/internets/btn_ltc_optika.jpg[/img]

    #232520
    Crow
    Participant

    A nafig vajag? Krāna garināšanai? O jā. Un tālāk?

    Lūk, datu centrus pieslēdziet tai ūberoptikai, katram sterverim pa 100-nieka šķiedrai, lai es arī kaut ko padarīt savā galā ar to pieslēgumu. Citādi man tā vien gribās ieslēgt torrentus un rātio kačāt, jo cita pielietojuma tiem 100+ nav.

    Visā šitajā pļerzā nekad nav pieminēts ārzemju kanāla ātrums. Jāāā, es zinu, ka to nevar garantēt un visi provi ar to “slimo”. Odnako, tas ir diezgan svarīgi un bieži… suboptimāli.

    #232521
    Foxsk8
    Participant

    Nu LTK affilitie notepadam ir nokavēta lieta, mazas atdeves, utt…, kaut ko jau var uzveidot priekš reklāmas.

    Kas attiecās uz tēmu, par tādiem LV nostūriem, kā mans gals, Liepājas rajons, šādas extras varbūt sagaidīsim tuvāko 10 gadu laikā, tas tā būtu tīri optimāli 🙂

    #232522
    makis30
    Participant

    foxsk8 wrote:

    Nu LTK affilitie notepadam ir nokavēta lieta, mazas atdeves, utt…, kaut ko jau var uzveidot priekš reklāmas.

    Kas attiecās uz tēmu, par tādiem LV nostūriem, kā mans gals, Liepājas rajons, šādas extras varbūt sagaidīsim tuvāko 10 gadu laikā, tas tā būtu tīri optimāli 🙂

    un dobelē pēc 20 😀

    #232523
    rajah
    Participant

    kas drīzumā ļaus lētu ātrgaitas optisko internetu saņemt praktiski visā valsts teritorijā.


    drīzumā = 10 gadi

    #232524
    aoma
    Participant

    sviests kaut kāds, ja vien, protams, ar jēdzienu ”Latvija” netiek uzskatīta Rīga un pāris lielākās pilsētas. Visā teritorijā normāls internets nebūs arī pēc 100 gadiem.

    #232525
    Wuu
    Participant

    makis30 wrote:


    un dobelē pēc 20 😀


    Nākoš’a gada beigās, būs 🙂

    #232526
    izredzētais
    Participant

    Es gadu gaidīju līdz arī man ievilka optiku, bet nejau dēļ tā mežonīgā interneta, bet gan vairāk dēļ tā ~6ls ietaupījuma katru mēnesi internetam, tv un telefonsarunām 🙂

    tiesa, ir ļoti patīkami daudz ātrāk ielādēt un augšuplādēt kādu failu 🙂

    #232527
    Aldis
    Participant

    Nu pa naktīm vien.. optikas ruļļus ved smagie daudz un dikti pa Rīga – Daugavpils šoseju, un kā no LTC iekšienes varu pareportēt ka ceļās un velkās pa visurieni tā optika diezgan iespaidīgos ātrumos. 🙂 Un kvalitāte internetam nav ne vainas – arī uz ārzemēm. [Š ajā gadījumā populārās lapas ies tiešām ar visiem 10mb/s uz leju], bet mazās lapas un visādu nostūru blogi var vērties tik pat ātri vaļā kā jau ierastajai DSL drātij! 🙂

    #232528
    marr
    Participant

    1) es ceru, ka ar vārdu “mezgls” ir domāts “hubs”, bet enīvej šis latviešu termins spārda.

    2)

    LTC wrote:


    Lattelecom, izvēršot savu optisko tīklu visā Latvijā, kā prioritāti ir noteicis infrastruktūras izbūvi vispirms daudzdzīvokļu mājās, kur koncentrējas lielāks potenciālo klientu loks. Š ī paša iemesla dēļ infrastruktūras izbūve vispirms uzsākta lielākajās Latvijas pilsētās.

    Veicot aprēķinus ir noskaidrots, pie kādas teritorijas apdzīvotības finansiāli atmaksājas, veidot pilnīgi jaunu infrastruktūru, un pie kādas apdzīvotības ieguldīt būs izdevīgi nedaudz vēlāk.


    ar šo vien man ir skaidrs, ka man šis nets nespīd kā savas ausis, jo dzīvojot privātmājā viņiem acīmredzot nav izdevīgi man šo netu ierīkot (jo ir izrēķinājuši, cik klientiem ir jābūt vienā mājā, lai būtu vērts vilkt), pat neskatoties uz to, ka teorētiski atrodos vienā no rajoniem, kas atzīmētas kartē kur ieviešana ir procesā. Tas nekas, ka pat šobrīd es maksāju vairāk kā minētos 7.90. Pat turpinot maksāt šībrīža maksu, bet saņemot, piemēram 20 MBit/s neticu, ka LTC pēkšņi būtu ar mieru mani “apgreidot”.

    Es nesaku, ka es nesaprotu viņu loģiku, jo loģika ir, vien es noteikti neatbalstu diskrimināciju balstoties uz dzīvesvietas atrašanās vietu jo īpaši viena mikrorajona ietvaros.

    #232529
    Foxsk8
    Participant

    Ko bļaujiet, es maksāju 19 Ls par 2 MBit/s netu, atrodos Liepājas rajonā, provaiders itkā mums te vietējais uzstellējies, (bet kopumā ir latnet) nets vismaz ir kaut kāds, darbam labi, ka sanāk.

    Varētu tie gudrie prāti izdomāt netu laist kā digitālo tv signālu, nebūtu vispār laukos nekādu poblēmu, teiksim, uzstellēju kaut ko līdzīgu šķivim, etc antenu un volā, Tā teikt specīgu Wifii pārklājumu, nebūtu nekādas vainas. Lab, neliels murgojums, bet nu tomēr. TV un mobilos sakarus var šādi, netu nevar? 😀

    #232530
    elvisburdajs
    Participant

    foxsk8, Ir tāds Wimax, ierīcēs čipus itkā liek.. Bet raidītāji maz kur ir ieviesti.. 😀

    #232531
    Aldis
    Participant

    Jup… ir Vīmaks, un tas pats strādā bezmaz kā LMT tornis.. 🙂 Jo lielaku reģionu aptver, jo vairāk lietotāji.. un jo vairāk lietotāju – jo lēnāka visa padarīšana… Optika šeit tomēr velkas iekšā tikai tāpēc lai būtu lielāks ātrums, jo tik pat labi LTC varētu turpināt dzīvot uz savām DSL drātīm, kas fiziski vairāk par 8mbit nevelk =]

    #232532
    usins
    Participant

    jau lietoju lēto elektrona optiku. Lētāk sanak nekā tāda paša ātruma ltk pakalpojumu (liepājā).

    #232533
    _Mo3_
    Participant

    Aldis wrote:

    jo tik pat labi LTC varētu turpināt dzīvot uz savām DSL drātīm, kas fiziski vairāk par 8mbit nevelk =]

    mana drāts 10Mbit/s velk dzīvojot 5km no Olaines. Pirms kāda laika bija izveidojusies tāda interesanta situācija, ka pasūtīju 10Mbit/s ātru internetu uz ko viņi man atbildēja, ka es dzīvojot pārāk tālu no centrāles un ka tādu ātrumu nevar nodrošināt, un uzlika 7Mbit/s ātrumu ar ko es arī nodzīvoju pus gadu. Tad te sāka parādīties Interaktīvā Televīzija uz kuru gan es necerēju pēc viņu apgalvojumiem par to, ka viņi nevar nodrošināt man tik lielu ātrumu, jo kā jau mēs visi labi zinām, lai pieslēgtu Interaktīvo televīziju vajag 10Mbit/s ātru internetu, bet kad to pasūtīju, tad nezinu kādā brīnumainā veida, mana drāts tomēr spēja pavilkt 10Mbit/s

    #232534
    cracks
    Participant

    foxsk8 wrote:

    Ko bļaujiet, es maksāju 19 Ls par 2 MBit/s netu, atrodos Liepājas rajonā, provaiders itkā mums te vietējais uzstellējies, (bet kopumā ir latnet) nets vismaz ir kaut kāds, darbam labi, ka sanāk.

    Varētu tie gudrie prāti izdomāt netu laist kā digitālo tv signālu, nebūtu vispār laukos nekādu poblēmu, teiksim, uzstellēju kaut ko līdzīgu šķivim, etc antenu un volā, Tā teikt specīgu Wifii pārklājumu, nebūtu nekādas vainas. Lab, neliels murgojums, bet nu tomēr. TV un mobilos sakarus var šādi, netu nevar? 😀

    4G – coming soon ( about 2 years )

    #232535
    cracks
    Participant

    Aldis wrote:

    kas fiziski vairāk par 8mbit nevelk =]

    limits ir 10. cik esmu mērījis bija ~ 9,8, taču fiziski spēj vairāk. Uz augšu gan ir švakāk, kaut ko palielināt varot, bet ar to visu eksperimentē.

    #232536
    daGrevis
    Participant

    aoma wrote:

    sviests kaut kāds, ja vien, protams, ar jēdzienu ”Latvija” netiek uzskatīta Rīga un pāris lielākās pilsētas. Visā teritorijā normāls internets nebūs arī pēc 100 gadiem.

    Saderam?? :lala:

    #232537
    web33
    Participant

    Lattelecom lūdzu nodrošiniet savus solitos 10Mbit a to man tikai knapi 6 🙁 un tad piedāvājiet savus turbo quattro ātrumus kurus nemaz arī reāli nekad klients nesasniegs

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 21 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā