Iedzīvotāji dod priekšroku viedierīcēm, kas kalpo mājokļa drošībai un enerģijas taupīšanai

Mobilo sakaru operatora “Tele2” un pētījumu aģentūras “Norstat” veiktā aptauja, Latvijas iedzīvotāji visbiežāk savam mājoklim vēlētos iegādāties viedierīces, kas kalpo tā drošībai un uzraudzībai. Proti, gandrīz puse respondentu (46%) par noderīgāko viedierīci mājai atzīst novērošanas kameru, savukārt otrs populārākais viedpalīgs ir durvju videozvans (33%).

Kā vērtīgas un nepieciešamas viedierīces mājoklim aptaujātie norāda arī tās, kuras saistītas ar enerģijas taupīšanu un atvieglo saimniekošanu. Ceturtā daļa aptaujāto vēlētos iegādāties apkures regulēšanas ierīces, kas sniedz energoefektivitātes iespējas mājoklī. Savukārt 23% iedzīvotāju labprāt ierīkotu mājā gudrās rozetes, kurās elektrības padevi var ieslēgt vai izslēgt attālināti ar viedtālruņa palīdzību.

Turklāt novērojama proporcionāla attiecība starp vēlmi aprīkot mājokli ar gudrajām ierīcēm un cilvēku skaitu mājsaimniecībā. Jo lielāka ģimene, jo lielāka nepieciešamība pēc iespējām un ērtībām, ko sniedz viedās tehnoloģijas. Vajadzību pēc gudrās mājas risinājumiem vairāk izjūt ģimenes ar bērniem.

Dzīvojam digitalizācijas laikmetā un viedās tehnoloģijas arvien vairāk ienāk mūsu ikdienā, ļaujot optimizēt izmaksas, piemēram, par apkuri vai elektrību, kā arī atvieglo ikdienas darbu veikšanu un paaugstina drošību. Latvijā, salīdzinot ar ASV vai Rietumeiropas valstīm, viedās tehnoloģijas mājsaimniecībās ienāk ļoti pakāpeniski. Tas ir saistīts ar dažādiem aizspriedumiem par šo iekārtu funkcionalitāti un uzticēšanos tehnoloģijām, kā arī to, ka atsevišķas no viedierīcēm vēl neatpazīt latviešu valodu. Patiesībā gan daudzas no tām ir ļoti viegli darbināmas –nepieciešams tikai viedtelefons ar mobilo internetu,” stāsta Dace Škrabe, “Tele2” mazumtirdzniecības departamenta direktore.

Interesanti, ka tie cilvēki, kuriem ir mājdzīvnieki, ļoti novērtē arī viedierīces, kas palīdzētu par tiem rūpēties. Vienas no populārākajām aptaujā norādītajām lietām – mājdzīvnieku izsekošanas ierīces, kas ļauj noteikt suņa vai kaķa atrašanās vietu. Cits piemērs – digitāla dzīvnieku barotava, kas dotu iespēju par savu mīluļu pusdienām un vakariņām parūpēties attālināti, ja saimnieku nav mājās.

Par pētījumu
Aptauja tika veikta sadarbībā ar Norstat Latvija laika posmā no šī gada 5. līdz 13. februārim, kopumā aptaujājot 1033 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18–65 un vairāk gadiem.

Dalies :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Atbildēt

Jaunākie apskati
Tev varētu interesēt