Fotolietas: asuma dziļums

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas Raksti Fotolietas: asuma dziļums

Tiek skatīts 9 ierakstu – 1 līdz 9 (no 9 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
  • #152124
    samurajs
    Participant

    [imgl]https://notepad.lv/userpix/28_logof_1.jpg[/imgl]Š o specifisko jēdzienu – asuma dziļums – noteikti zinās katrs, kas kādreiz fotografējis ar filmiņu aparātu. Tāpat tas mūsdienās aktuāls digitālajām spoguļkamerām un ultrazoom kamerām. Asuma dziļuma efekts praktiski neizpaužas “ziepjtraukiem” un mobilo telefonu kamerām to objektīvu un fotosensoru mazo ģeometrisko izmēru dēļ.

    Kā vienkāršiem vārdiem aprakstīt “asuma dziļumu”?

    :warn: Tas būs tā, ka bildē asi attēlosies tikai objekts, uz kuru iestādīts asums (jeb fokusēts). Viss, kas būs tuvāk, vai tālāk – būs izplūdis. Pievienotajā attēlā tas ir lieliski redzams.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_800pxdofshallowdepthoffield_1.jpg[/img]

    Š o fizikālo fenomenu vienlaicīgi var uzskatīt gan par defektu, gan arī efektu. Daudzos gadījumos nepieciešams, lai gan tuvi, gan tāli priekšmeti atainotos asi, bet citreiz fotogrāfi speciāli samazina asuma dziļumu, lai akcentētu skatītāja uzmanību tikai uz konkrētu objektu.

    Teorija šajā lauciņā ir visai sarežģīta, ar daudzām formulām. Jāapskata jēdzieni “hiperfokālais attālums” un “difrakcija”. Tas nav mūsu uzdevums, sīkāk izlasīt interesenti var Wikipēdijā.

    Pietiks zināt, ka asuma zona paplašinās, ja

  • * samazina objektīva diafragmas atvērumu

    * fotografē no lielāka attāluma

    * samazina fotouztvērēja (matrica, filma) izmērus


  • Vēl būtu jāzin, ka asuma dziļums vienmēr būs lielāks, fotografējot ar platleņķa objektīviem, vai ar minimālu zoom pielietošanu Ultrazoom kamerās.

    Kā pareizi manipulēt ar asuma dziļumu?

    Praksē šo efektu regulē ar diafragmas palīdzību, mākslīgi samazinot objektīva darbojošās lēcas lielumu. Jo vairāk diafragmēts objektīvs, jo asā zona būs plašāka. Visuzskatāmāk to var novērtēt bildē:

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_dof01_1.jpg[/img]

    Precīza asuma dziļuma zonas noteikšana

    Labiem objektīviem bieži ir iestrādāts gredzens ar asuma dziļuma skalu. Kā piemērs – skala uz kāda Nikon objektīva. Š eit redzam, ka fokuss iestādīts uz 5 m attālumu. Pie diafragmas 4 asi attēlosies tikai objekti, kas atradīsies apmēram no 4.5-8 m no objektīva. Savukārt, ja uzliekam diafragmu 16 – viss, sākot no 2.8 m līdz ∞ būs ass.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_00smf9116813584_1.jpg[/img]

    Vēlreiz atceramies, ka šīs lietas aktuālas tikai profesionālai tehnikai. Telefona kamerai 0.7 m – ∞ robežās jebkuros apstākļos visi objekti parasti sanāk asi.

#247119
tastins
Participant

Labs! kaa sauc tadus objektiivus, vai, piemeeram, nav kaads burts nosaukumaa klaat pie taas pashas Nikon leecas, ja ir taada ”asuma dziljuma skala” iestraadaata?

#247120
StyleZ
Participant

tastins wrote:

Labs! kaa sauc tadus objektiivus, vai, piemeeram, nav kaads burts nosaukumaa klaat pie taas pashas Nikon leecas, ja ir taada ”asuma dziljuma skala” iestraadaata?


Diemžēl, šādu fīču nekādīgi neapzīmē, to var pamanīt tikai tad, ja apskata pašu objektīvu bildēs vai aprakstā pamana vārdu”Distance Scale”. Un vēl vairāk to visu sarežģī, ka piemēram, Canon’iem tā josla nāk jau samērā lētiem objektīviem, savukārt ir dažas ļoti labas un dārgas Sigma’s lēcas, kurām šī iespēja nav vai ir ļoti vienkāršota 🙁

#247121
m_janis
Participant

Nekad neesmu lietojis šīs skalas iespējas, kaut gan fotografēju daudzus gadus un par foto/video darbu man algu maksā. Tā kā, izņemot pāris bērnības gadus, lietoju tikai spoguļkameras (sākot ar Zenit E ar Helios 44 stiklu) uzskatu, ka daudz precīzāku priekšstatu par to, kas īsti būs bildē, var iegūt, aizverot diafragmu līdz darba atvērumam (kas izdarāms ar vienu pogas spiedienu) un viss smuki redzams. Īpaši jau 6×6 filmas gadījumā, kur asuma dziļums daudz šaurākā diapazonā (bildēts gan ar Salut S, gan Kijev 6S). Nekādi aprēķini nekad nedos priekšstatu par to, kas un tieši cik neass būs fonā vai priekšplānā, līdz ar to ir pilnīgi bezjēdzīga lieta. Protams, ja nav SLR/DSLR, atliek tikai skatīties uz zīlēt kafijas biezumos.

#247122
WerNeo
Participant

Neesmu gan ne tuvu ar tik lielu pieredzi kā m_janis. Nopietni ar fotogrāfiju sācis strādāt esmu tikai pirms gadiem 2-3. Un ar to naudu nepelnu. Bet šādas skalas nepieciešamību neizjūtu. Visu taču var redzēt, mainot diafragmas atvērumu. Un ja netiek mainīti objektīvi kā zeķes, tad jau aptuveni zini, cik kuram no saviem objektīviem ir jāver ciet diafragma, lai panāktu vēlamo efektu.

#247123
Kualds
Participant

Ja tas izpaužas, kā parādīts tajā attēlā, kur tas teksts, tad es ar savu mobilo arī mierīgi varu tā nofotografēt!

#247124
WerNeo
Participant

Kualds. Bet vai tu ar savu mobilo no tā paša skatu punkta pēc tam vari notografēt bildi, lai mainās tās daļas platums, kur teksts ir skaidri salasāms?

#247125
Kualds
Participant

Nop!

#247126
WerNeo
Participant

Lūk… Par šo iespēju tieši ir šis raksts. 🙂

Tiek skatīts 9 ierakstu – 1 līdz 9 (no 9 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā