Kā pareizi pieslēgties TV? (atjaunots)

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas Raksti Kā pareizi pieslēgties TV? (atjaunots)

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 50 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
  • #146114
    samurajs
    Participant

    [imgl]https://notepad.lv/bildes/atteli/20071026173453231.jpg[/imgl] Š ajā rakstā Notepad lietotāji iegūs zināšanas par dažādiem videosignāla pārraides veidiem, iemācīsies pareizi noteikt optimālo veidu, kā televizoram pieslēgt PC un dažādu sadzīves videotehniku: DVD, mājas kinozāles, SAT uztvērējus, videomagnetofonus u.c.

    Parasti mūsdienu TV ir vairākas pieslēgvietas jeb porti: SCART, S-video, RCA, HDTV utt. Jaunajiem LCD un plazmas TV mēdz būt arī HDMI un D-sub (VGA) porti. Bet sāksim par visu pēc kārtas.

    1. Antenas ieeja. Tas ir visvecākais un kvalitātes ziņā vissliktākais pieslēguma veids, bet vēl šad-tad tiek lietots. Tas notiek tā: antenas spraudni iesprauž pieslēdzamajā ierīcē (parasti tas ir VHS videomagnetofons vai SAT uztvērējs). No tā antenas izejas ar parasti klātpielikto vadu ierīci savieno ar televizora antenas ligzdu. Vads izskatās šādi:

    [img]https://notepad.lv/bildes/atteli/20071026173625637.jpg[/img]

    Lietojot šādu savienojumu, uz televizoru vienlaikus pienāk gan ētera TV signāli, gan signāls no pieslēgtās ierīces. Parasti tam izmanto kādu no decimetru kanāliem. Tā kā pieslēdzamajā videoierīcē tiek izmantots īpašs augstfrekvences videomodulators, jārēķinās ar tā radītajiem signāla kropļojumiem. Tie parasti ir ievērojami. Metode ir normāli lietojama televizoros ar nelieliem ekrāniem līdz 21″ un gadījumos, kad nepieciešams pieslēgt vairākas ierīces, bet videoieeja televizoram tikai viena.

    2. Kompleksā videosignāla ieeja. Tas visu laiku bija visplašāk lietotais savienojuma veids. Pa vadu tiek pārraidīts zemfrekvences kompleksais standarta videosignāls CVBS (Complex Video Broadcasting Signal). Signāls sastāv no spilgtuma komponentes, krāsu komponentes un sinhrosignāliem.

    Attēlos: VCBS test-signāls shematiski un tā oscillogramma

    [img]https://notepad.lv/bildes/atteli/20071026173651399.gif[/img]

    [img]https://notepad.lv/bildes/atteli/20071026173722472.jpg[/img]

    Š āds videosignāla pārraides veids ir ļoti ērts, pa labu kabeli var savienot visai attālas ierīces. Bet tam ir nopietns trūkums: spilgtuma un krāsainības komponenšu mijiedarbība pasliktina attēlu. It īpaši tas ievērojams, skatoties oriģinālos DVD diskus. Attēla smalkās detaļas izplūst un kļūst neskaidras. Bez tam šis PAL CVBS signāls SAT uztvērējos vai DVD atskaņotājos pats nerodas, bet tiek sintezēts. Tas ir vēl papildus kropļojumu avots.

    CVBS signālu pārraida gan ar RCA savienotāju palīdzību, gan tas ietilpst jebkura SCART savienotāja sastāvā.

    Attēlā: RCA kabelis (video= dzeltenais + 2 stereo audiokanāli)

    [img]https://notepad.lv/bildes/atteli/20071026173801895.jpg[/img]

    VCBS ietilpst arī vairāku PC videokaršu atbalstīto formātu klāstā. Ja jums ir tāda videokarte, tad ļoti viegli izgatavot vadu savienošanai ar TV:

    [img]https://notepad.lv/bildes/atteli/20071026173849448.jpg[/img]

    UZMANĪBU! Pirms spraužat šādu vadu, pārliecinieties, ka TV un PC ir izslēgti. Starp ieslēgtām ierīcēm ir liela potenciālu starpība, pastāv risks “izsist” videokarti!

    Ieteikumi lietošanai: CVBS pieslēgumu ieteicams lietot VHS videomagnetofonu, analogo SAT uztvērēju, DivX pleijeru pieslēgšanai, kā arī PC pieslēgšanai ar mērķi skatīties DivX filmas. Š im mērķim kvalitāte ir pietiekoša.

    3. S-video ir uzlabots CVBS, tanī ir atdalītas videosignāla spilgtuma un krāsainības komponentes. Attēla kvalitāte ir augstāka nekā CVBS. Š is standarts ir vispopulārākais PC un TV savienošanai, jo to atbalsta vairums videokaršu. Parasti videokartes ar apgādātas ar mini-DIN ligzdu:

    [img]https://notepad.lv/bildes/atteli/2007102617394168.jpg[/img]

    Ja tāda ligzda ir arī TV, tad tos var savienot ar standarta vadu:

    [img]https://notepad.lv/bildes/atteli/20071026174022761.JPG[/img]

    Ja TV nav šādas ligzdas, tad PC galā var apvienot spilgtuma un krāsainības signālus, un pārvērst S-video par parasto CVBS ar klasisko paņēmienu ( kondensators ir ļoti maza izmēra, to viegli iemontēt štekerī):

    [img]https://notepad.lv/bildes/atteli/20071026174056191.jpg[/img]

    UZMANĪBU! Pirms spraužat šādu vadu, pārliecinieties, ka TV un PC ir izslēgti. Starp ieslēgtām ierīcēm ir liela potenciālu starpība, pastāv risks “izsist” videokarti!

    Ar S-video nevarēs pilnvērtīgi aizstāt datora monitoru, bet skatīties DivX filmas varēs pieņemamā kvalitātē. Skaņu pa S-video nepārraida, tam vajadzīgs atsevišķs vads.

    4. SCART RGB komponentu savienojums ir mūsdienās visplašāk lietotais DVD, mājas kinozāļu, digitālo SAT uztvērēju pieslēgšanai televizoram. Katra krāsu komponente ir nodalīta (tādas tās iegūst digitālajās ierīcēs), un tās pievada “pa tiešo” TV videoprocesoram un tālāk videopastiprinātājiem. Nav nekādu parazītisko saišu starp signāliem, nekādu lieku pārveidojumu, līdz ar to perfekta attēla kvalitāte. Pieslēgšanai lieto pilno, 21-vada SCART kabeli, pa to pārraida arī skaņas stereokanālus.

    Attēlā: SCART unificētā montāžas shēma

    [img]https://notepad.lv/bildes/atteli/2007102617412361.jpg[/img]

    5. HDTV savienojums. Nosaukums runā pats par sevi, tas ir labākais no analogo signālu pārraides veidiem. Savienojums sastāv no 5 ekranētiem kabeļiem, pa kuriem uz TV nonāk spilgtuma signāls Y, 2 krāsainības signāli Pb/Cb un Pr/Cr, kā arī L un R skaņas stereosignāli. Katram vadam RCA štekeris ir savā, unificētā krāsā, kas novērš nepareizu pieslēgšanu. Tādas pat krāsas ir arī ligzdām:

    [img]https://notepad.lv/bildes/atteli/20071026174220272.jpg[/img]

    HDTV tāpat kā RGB SCART lieto DVD, mājas kinozālēm, digitālajiem SAT uztvērējiem. Attēla kvalitāte ir teicama.

    6. D-sub (VGA) savienojums Daudziem jaunajiem LCD un plazmas televizoriem ir paredzēta iespēja izmantot arī kā PC monitorus, tie ir apgādāti ar D-sub (VGA) ligzdu. Uz šāda aparāta var iegūt pilnvērtīgu attēlu no datora, spēlēt spēles augstā kvalitātē utt. Š ādu TV jāuztver kā parastu monitoru, un tam jāveic atbilstoši videokartes iestatījumi (izšķirtspēja, refresh frekvence).

    7. Digitālie savienojumi. Populārākie no tiem ir DVI (Digital Visual Interface) un HDMI (High-Definition Multimedia Interface) standarti; tie dod ideālu signāla pārraides kvalitāti.

    Abi standarti ir viegli savietojami. Mūsdienu videokartēm bieži ir universālie analog/digital DVI-I izejas termināļi:

    [img]https://notepad.lv/bildes/atteli/20071026174327172.JPG[/img]

    Tāpat mēdz būt videokartes ar HDMI izejām. Ja nepieciešams savienot datora DVI ar modernajiem televizoriem populāro HDMI, tad jāiegādājas pārejas vads:

    [img]https://notepad.lv/bildes/atteli/20071026174401508.jpg[/img]

    Avoti:

    https://www.3dnews.ru/video/tv-out2/

    https://www.thg.ru/howto/20051125/pc_interfaces_101-03.html

    #171442
    zhagis
    Participant
    #171443
    afigel
    Participant

    SCART – vai nu kompoziitais video signaals+skanja, vai arii RGB signāls(ja tv kaste atbalsta.)

    nav taada hdtv savienojuma.ir savienojumi, caur kuriem iet hdtv signaali – hdmi, komponentais.

    HDMI papildus augstas kvalitaates bildei paaraida arii liidz 7.1 skanju

    #171444
    samurajs
    Participant

    afigel: Tāpēc jau tas ir SCART, ka tur ir abi – kompozītu un RGB signāli vienlaikus (bildē tak tas konkrēti parādīts). Eksistē apgraizītie vadi, kur patiešām tikai viens no tiem. No pilnā SCART kabeļa TV kaste pati atradīs, kuru signālu izvēlēties. Dažreiz menu ir izvēles iespējas.

    HDTV analogais savienojums – ja tīri zinātniski, tas patiešām ir tirdzniecības nosaukums (nejaukt ar HDMI!)

    #171445
    afigel
    Participant

    Nu doma bija taada, ka SCART negarantee autmaatisku RGB signaalu, jo veel ir palikushi aparaati, kuriem nav taadas iespeejas sanjemt/nodot sho signaalu.

    un veel – RGB nav tas pats kas komponentais signaals.

    un tajaa bildiitee ar 6 banaaniem tikai triis attiecas uz komponento signaalu.

    Un saku veelreiz – nav taada HDTV savienojuma. Nu nav un viss. 8 gadus kraameejos ar sadziives elektrotehniku, nekad neemsu redzeejis. taa ir vienkaarshi tava interpetaacija.

    Korekti buutu – HDMI un komponentais savienojums, kursh nodroshina HD signaala paaraidi.

    et nu tas taa, veca kaskjiiga onkas viedoklis. 😀

    #171446
    samurajs
    Participant

    Nav jau gluži no pirksta izzīsts par HDTV: https://www.thg.ru/howto/20051125/ieee-firewire-ilink.html

    Par SCART: pats lietoju pilnos kabeļus (21 vads) un tajos tiešām ir visi signāli. Ja kāda veca TV kaste nesaprot RGB – pati vainīga 😀

    RGB- tas nav klasiskais komponenšu signāls, bet jau iepriekš sadalītas pamatkrāsas, kam tālāku dekodēšanu vairs nevajag.

    #171447
    rodgerz
    Participant

    njaa raksts noderiigs… lai vai kaa ar vadu svideo -> scart man neizdodas piedabuut televizoru kaut ko maz raadiit 🙁 bet tas taa… 🙂

    #171448
    preddetor
    Participant

    Un ko tad rāda, ka neko nerāda? :rofl: TV& PC nokonfigurēji? Man HVZ cik vecs TV pat rāda, tikai melnbaltu!

    #171449
    shady
    Participant

    Quote:


    Man HVZ cik vecs TV pat rāda, tikai melnbaltu!


    Ja tev TV nav melnbalts, tad tev nav salikti pareizi tie režīmi..tur kur tie PAL utt…paeksperimentē tur.

    #171450
    samurajs
    Participant

    rodgerz wrote:

    njaa raksts noderiigs… lai vai kaa ar vadu svideo -> scart man neizdodas piedabuut televizoru kaut ko maz raadiit 🙁 bet tas taa… 🙂

    S-video => SCART (saprotu vads tāds?) tev var nepalīdzēt, ja tavs TV nepazīst to S-video standartu. Vai arī pazīst, bet SCART mammā uz TV attiecīgie kontakti lietoti RGB signālam. Un tā visbiežāk arī ir.

    Ievēro – S-video ar RGB nav nekā kopīga!!!

    Ieteicu pašam samontēt vadu ar RCA banānu otrā galā pēc shēmas, kas 3.punktā – “S-video” parādīta.

    Ja TV ir tikai SCART, bet nav RCA ligzdu , tad ‘signal’ lodējam pie SCART papa 20. kājas, bet ekrānu (ground) – pie 17. kājas. Visas kājas ir numurētas.

    Pēc tam varam ķerties klāt videokartes settingiem.

    #171451
    rocky lv
    Participant

    oo paldies man lkjoti noderees!

    #171452
    preddetor
    Participant

    shady wrote:


    Ja tev TV nav melnbalts, tad tev nav salikti pareizi tie režīmi..tur kur tie PAL utt…paeksperimentē tur.


    Ēmmm… TV nav melnbalts, tikai jau kādu laiku nav pieejams! IZMESTS! :rofl: Tā kā nesanāks neko pārbaudīt, un jā… TV settingos nekā nebija par PAL u.t.t. PC nebija vainīgs, jo tika klāt pieslēgts DVD pleijeris, un jams arī bija melnbalts… Tagad ir cits… 😀

    #171453
    shady
    Participant

    preddetor – Tad tagad tev iet vai nē?

    #171454
    quizzical
    Participant

    iisti nesapratu kaadu tad man vadu vajag ja man ir geforce 7300 GT?

    [img]https://www.apitcomp.ru/catalog/svga/40585.jpg[/img]

    #171455
    preddetor
    Participant

    Negāja. Tagad ir cits TV!

    #171456
    samurajs
    Participant

    quizzical wrote:

    iisti nesapratu kaadu tad man vadu vajag ja man ir geforce 7300 GT?

    Tev tur redzu (no labās) S-Video, DVI-I un D-sub. Ja ir moderns LCD TV ar HDMI ieeju, tad protams jālieto DVI-I ar pārejas vadu. Parastajiem TV lieto S-video ligzdu. Tev vajadzēja arī TV ligzdas nobildēt un ielikt:)

    Visdrīzāk tev vajadzēs šo gatavo vadu ( + ar skaņu):

    https://www.argus.lv/product_info.php?cPath=546_548_1426&products_id=19184&osCsid=b09225b7f9b71171c5e630b65bf5094e

    [img]https://www.imagerabbit.com/images/product_thumb.jpg[/img]

    #171457
    quizzical
    Participant

    skaidrs. bet nu man tur kur kompis ir, televizors taac nav neko jauns 😀 kraasains ir, pat pults [!] ir! 😀 bet vareetu buut kaadus 3-4 gadus vecs. buus jaap[askataas kaadas vinjam taas ieejas.

    #171458
    Evert
    Participant

    Nu Probl. tāda – samsung LCD LE37S81B savienoju caur Scart ar Philips kinozāli , skatoties diskus ir viss OK, bet kad skatos TV ,tad skaņa spēlē tikai caur divām tumbiņām , domāju ka Scart izeja nenodrošina audio izeju uz visām tumbiņām. Vāl uz TV ir HDMI izeja , varbūt ir kāda pāreja no HDMI uz Scart ????

    P.S. 6metriigs Scart vads man jau ir izvilkts caur sienām tapēc negibētos citu vilkt…

    #171459
    samurajs
    Participant

    Evert: Diemžēl HDMI un SCART vienā maisā sabāzt nevarēs, jo viens ir digitālais, otrs – analogais. Pa SCART var pārvadīt skaņas stereosignālu L+R bet ne Dolby Digital 5.1.

    #171460
    Evert
    Participant

    Ehh…..ok, kaadi varianti???Vai ir pāreja no HDMI uz RCA ???Verbūt es varu izmantot Scart dzīslas un pielodēt abos galos HDMI štekerus, un vienā (pie kinozāles)iespraust pāreju uz RCA . ? :hmz:

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 50 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā