Politika: Latvija Šengenas zonā – kas mūs gaida?

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas Raksti Politika: Latvija Šengenas zonā – kas mūs gaida?

Tiek skatīts 4 ierakstu – 1 līdz 4 (no 4 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
  • #146198
    samurajs
    Participant

    [imgl]https://notepad.lv/bildes/atteli/20071117144804458.jpg[/imgl]

    Drīz mūs gaida lielas pārmaiņas, gan pozitīvas, gan negatīvas. Varēsim brīvi pārvietoties gandrīz kur gribēsim ES robežās, bet, no otras puses, likumpārkāpējiem arī dzīve kļūs stipri mierīgāka, vismaz sākuma periodā. Nedomāju, ka Latvijas policija ātri pārkārtosies, sevišķi pie līdzšinējām algām. Pārpublicēju oriģinālrakstu, no kura katrs pats varēs izdarīt secinājumus:

    Eiropas Savienības (ES) deviņas jaunās dalībvalstis, un tajā skaitā arī Latvija, Š engenas zonai iespējams pievienosies š.g. 21.decembrī.

    Par to 3.oktobrī paziņoja ES prezidējošā valsts Portugāle. Kipra ir lūgusi uz gadu atlikt tās uzņemšanu Š engenas zonā. Š engenas zonā neietilpst Lielbritānija un Īrija. ES 2007.gada sākumā uzņemtajai Rumānijai un Bulgārijai vēl jāizpilda daudzi drošības kritēriji, lai pievienotos Š engenas zonai.

    Latvija, iestājoties Eiropas Savienībā (ES), tāpat kā pārējās jaunās dalībvalstis ir apņēmusies pilnībā ieviest Š engenas konvenciju (turpmāk tekstā – Konvencija) un Š engenas Robežas kodeksu (turpmāk – Kodekss). Konvencijas un Kodeksa mērķis ir īstenot ES paredzēto brīvu personu un preču kustību, atceļot valstu iekšējās robežas.

    Latvija pievienojas Š engenas telpai

    Pēc novembrī notiekošās ES Tieslietu un iekšlietu padomes lēmuma Latvija un vēl 8 jaunās ES dalībvalstis visticamāk pievienosies Š engenas līguma valstu saimei jau šī gada 21.decembrī, kad ir plānota sauzemes un jūras robežu atvēršana. Savukārt, 2008.gada martā varētu tikt atcelta arī robežkontrole lidostās. Tas nozīmē, ka ar šo dienu Š engenas līguma teritorijā būs 24 valstis:

    ÄŒehija

    Igaunija

    Latvija

    Lietuva

    Malta

    Ungārija

    Polija

    Slovēnija

    Slovākija

    Austrija

    Beļģija

    Dānija

    Francija

    Grieķija

    Itālija

    Islande

    Luksemburga

    Nīderlande

    Norvēģija

    Portugāle

    Somija

    Spānija

    Vācija

    Zviedrija.

    Pēc pievienošanās Š engenas telpai iekšējas robežas starp šīm valstīm varēs šķērsot bez pasu pārbaudes un robežkontroles.

    Izmaiņas robežu sķērsošanā

    -Personu un transportlīdzekļu robežpārbaudes uz ES iekšējām robežām (ar Igauniju un Lietuvu, iekšējām prāmju un aviācijas līnijām) tiek atceltas.

    -Robežpārbaude tiek veikta visām personām, kuras ielido/izlido no/uz valstīm, kas nav Š engenas telpā).

    -Uz Latvijas – Igaunijas un Latvijas – Lietuvas robežas personu pārvietošanās pāri „zaļajai” robežai tiek atļauta jebkurā vietā.

    -Š ķēršļi (piemēram, robežkontroles barjeras, aizlieguma zīmes u.c.), kas traucē personu un preču kustībai uz iekšējām robežām, tiek likvidēti.

    -Lidostās un ostās pasažieru plūsma tiek sadalīta starp Š engenas un ne-Š engenas termināliem.

    -Personu pārbaude notiek Š engenas informatīvajā sistēmā (SIS) .

    -Tiek veiktas neregulāras imigrācijas pārbaudes pierobežas teritorijās gar iekšējām robežām.

    SIS ir vienotā datubāze, kur apkopota plaša informācija par meklējamām un pazudušām personām un objektiem, nozaudētiem un nederīgiem dokumentiem un ieročiem. Pēc 10 valstu pieslēgšanās tā būs pati lielākā informācijas sistēma pasaulē. Lai atbalstītu un pārraudzītu SIS, visās dalībvalstīs, arī Latvijā, ir izveidoti „SIRENE” nacionālie biroji, kuru uzdevums ir pārraudzīt, kā tiek ievadīti dati un kādā veidā šie dati tiek izmantoti, nodrošinot informācijas apmaiņu ar sistēmā esošajiem datiem, kad tiek konstatēta meklējamā/kontrolējamā persona vai objekts.

    Kompensējošie mehānismi

    -Kaut arī pievienošanās Š engenas zonai nozīmē pilnīgu pārbaudes atcelšanu uz Š engenas valstu iekšējām robežām, svarīgākie kontroles mehānismi tiks saglabāti:

    -Valsts robežsardzes Imigrācijas dienests veic regulāras imigrācijas pārbaudes visā valsts teritorijā.

    -Dalība kopējās operācijas ar Lietuvas un Igaunijas kompetentajām iestādēm uz jūras robežām un kopējas migrācijas pārbaudes pie iekšējām robežām;

    -Attīstās Latvijas – Lietuvas un Latvijas – Igaunijas robežsargu/policijas/muitas kontaktpunktu darbība;

    -Policisti/robežsargi un muitnieki, kas veic kādas personas novērošanu uzsākta kriminālprocesa ietvaros savas valsts teritorijā var turpināt šo novērošanu Lietuvas un Igaunijas teritorijā

    -Policisti/robežsargi un muitnieki, kas vajā kādu personu par izdarītu noziegumu savā valsts teritorijā var turpināt vajāšanu Lietuvas un Igaunijas teritorijā.

    -Saskaņā ar Valdības lēmumu Robežkontrole uz Eiropas Savienības iekšējām robežām var tikt atjaunota uz laiku;

    -Tiek palielināta Latvijas tiesībaizsardzības iestāžu dalība starptautiskajās misijās un FRONTEX un EUROPOL kopējos pasākumos.

    -Tiesībaizsardzības iestāžu darbinieki no 2007. gada 1. septembra izmanto SIS.

    Vīzas

    Pēc Latvijas pievienošanās Š engenas valstu saimei trešo valstu pilsoņi, kuri būs saņēmuši Š engenas vīzu, vai uzturēšanas atļauju varēs ar to ieceļot, un uzturēties arī Latvijas Republikā, kā arī šķērsot tas teritoriju tranzītā ar nosacījumu, ka viņu uzturēšanās laiks Š engenas teritorijā nepārsniegs 90 dienas pusgadā. Ja persona vēlēsies uzturēties Latvijā ilgāk, tai būs jāsaņem uzturēšanās atļauja . Š is nosacījums attieksies arī uz personām, kurām Š engenas vīza tiks izsniegta Latvijā.

    Latvijas nepilsoņi bez vīzas Š engenas teritorijā var ceļot jau kopš 2007. gada janvāra. Pēc mūsu valsts pievienošanās Š engenas zonai brīvi pārvietoties ES dalībvalstīs varēs arī tie citu valstu (piemēram, Krievijas) pilsoņi, kam ir Latvijas uzturēšanās atļaujas. Izņēmums ir Lielbritānija un Īrija, kas nav Š engenas līguma valstis, tāpēc Latvijas nepilsoņiem un trešo valstu pilsoņiem, lai ieceļotu šajās valstīs, joprojām nepieciešama vīza.

    #172220
    deivs001
    Participant

    Quote:

    -Š ķēršļi (piemēram, robežkontroles barjeras, aizlieguma zīmes u.c.), kas traucē personu un preču kustībai uz iekšējām robežām, tiek likvidēti.


    Gribētu dzirdēt tam atvēlēto summu. Visticamāk atkal kosmiska apmēra, par to vien lai izraktu, nogāztu, nodedzinātu barjeras un citus pribambasus.

    Quote:

    -Tiek veiktas neregulāras imigrācijas pārbaudes pierobežas teritorijās gar iekšējām robežām.


    Tad jau uz laikiem varu gaidīt kādu dienu robežsargus ciemos, jo mājas ir ~ 6 km attālumā no Lietuvas robežas.

    Vispār neredzu nekādu lielo labumu no tā. Izdevīgāk būtu bijis kād Baltijas sadarbību noslēgt, bet tas jau pēc iestāšanās ES neko nedotu. Bet ko gudri spries Latvija jau ir visur kur vien var ielīst.

    #172221
    Foxsk8
    Participant

    Saskatu vienu plusu. Varēsim vismaz bez bažām lētas matricas kaudzēm vest, cigaretes prom. Tagad pats taisos uz Vāciju braukt, viens cilvēks tik var 1 bloku smēķu vest, stūlbums.

    Mīnuss

    Kā tad varēs izkontrolēt kontrabandu, narkotiskās vielas ievešanu? Visi ceļi vaļā.

    Noziedziniekus droši vien Interpolam nāksies meklēt pa visu eiropu.

    #172222
    usins
    Participant

    Nu pirmkart fox- seko narkotikam nevis zagljiem 🙂

    Tur ta lieta, doma ka neesi uzskaite un mierigi ved narkotikas, bet menti jau narkotikas uzrauga no to iegushanas vietas, vnk gaida kad vares panjemt ciet izpilditajus.

    Talak, teksta drukas kljudas-

    kjipa ja valsts menti (nav noraditi kuras valsts) seko nnoziedziniekam, tad tikai lietuva un igaunija var turpinat sekot, vai tad ne pa visam Savienobas valstim??

    Ne ta ir norm, vienreiz kad biju vacija, lab sanaca no vacijas uz daniju un danijas uz vacijiu iet kaut vai 100x un nekas nebija 😀 pat ciemats ir uz robezhas, izvelies kura valsti dzivosi un kam nodokljus maksasi 😀

Tiek skatīts 4 ierakstu – 1 līdz 4 (no 4 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā