Internets Kubā – ne domādams neizdomāsi

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas Raksti Internets Kubā – ne domādams neizdomāsi

Tiek skatīts 4 ierakstu – 1 līdz 4 (no 4 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
  • #162324
    samurajs
    Participant

    Internets totalitārajos režīmos ir aizraujoša tēma visiem, izņemot tos, kuriem tur jādzīvo. Pirms kāda gada Notepad prezentēja pirmo publisko interneta pieejas punktu Kubā. Viss attīstās, un šobrīd šai valstiņā ir veseli 178 pieejas punkti. Tikai viens “bet” – viena stunda lēna interneta tur maksā 2 USD, bet par līdzīgu summu var nolīgt seksa pakalpojumus, bet par 10-20 USD var mēnesi dzīvot. Ir vēl mobilais internets, bet tas maksā 1 USD/MB. Interneta pieejas kartes var nopirkt tikai valsts sakaru punktos, uzrādot pasi. Ir arī interneta “melnais tirgus”, kur šīs pašas kartes var nopirkt anonīmi, bet ja pieķers – nāksies doties uz cietumu. Britu programmētājs John Graham-Cumming nesen pabijis “brīvības” zemē Cuba libre un stāsta nianses.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_0cuba1_1.jpg[/img]

    Jo vairāk kādu tautu apspiež, jo slīpētāki kļūst pilsoņi. Un arī Kubā izdomāts interneta surogāts, ko sauc par Sneakernet. Tas izskatās tā: Kubā ar interneta biznesu nodarbojas divi dīleri Denijs un Ali. Viņi katru nedēļu sagatavo ap 1 TB lielu jaunumu paku, ko sauc par El Paquete Semanal. Kā to dabū gatavu – tas tiek turēts noslēpumā, bet domā, ka no nomaskēta SAT interneta šķīvja, vai arī nelegāli ieved no ASV. Un šajās iknedēļas pakās ir viss: jaunākās pirātiskās filmas un seriāli, sporta pārraižu ieraksti, mūzika, videoklipi.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_0cuba2_1.jpg[/img]

    Īpašās mapēs atrodami antivīrusu Avast, AVG, Avira, BitDefender, ClamAV, Kaspersky, McAfee, Microsoft Security Essentials, ESET и Norton atjauninājumi. Ir Android un iOS lietotnes un to atjauninājumi. PDF failu veidā saņemami žurnāli Economist, Cosmopolitan, Bloomberg Businessweek, Maxim, New Scientist, The Week un daudz citu. Ir arī pilnībā lejuplādētas populārās mājaslapas. Kādā no El Paquete Semanal laidieniem atradās 4909 JPEG faili, 2334 MP3, 1804 MP4, 219 AVI un 74 MKV faili.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_0cuba3_1.jpg[/img]

    Visi šie El Paquete Semanal iknedēļas laidieni tiek ierakstīti ārējā HDD, un kurjeri ar sagrabējušiem auto vai ēzeļiem tos izvadā abonentiem pa visām pilsētām un ciematiem. Norunātajā laikā kurjers ierodas un visu saturu no HDD pārraksta abonenta datorā. Pakalpojuma izmaksas – 2 USD par katru laidienu (ABCnews gan min lielāku summu – 6.50 USD). Informācijas apjoms ir pietiekams, lai visu nākamo nedēļu visam ciematam būt ko studēt. Kā izsakās paši dīleri, varas iestādes viņus nevajā, jo izplata tikai tīru izklaides saturu – nekādas politikas vai pornogrāfijas.

    #326794
    Kualds
    Participant

    Par šito Vice nesen bija epizodi uztaisījuši savā HBO raidījumā.

    #326795
    Athlons
    Participant

    reizēm liekas, ka dzīvojam teju Leiputrijā, lai gan, patiesībā, nē…

    #326796
    richijs
    Participant

    Pašiem jau nebija labāk, kāds atceras LMT gprs tarifus 😀 1mb/90sant jeb pēc toreizējā kursa gandrīz 2 dolāri.

Tiek skatīts 4 ierakstu – 1 līdz 4 (no 4 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā