Interneta radio – no DJ pults līdz klausītāja datoram

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas Raksti Interneta radio – no DJ pults līdz klausītāja datoram

  • This topic has 10 atbilde, 8 voices, and was last updated pirms 15 years by Anonīms.
Tiek skatīts 1 ieraksts (no 11 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
  • #147981
    Anonīms
    Neaktīvs

    [imgl]https://notepad.lv/userpix/726_untitled_1.png[/imgl] Domājams, daudzi Notepad.lv lasītāji kaut reizi dzīvē savos mājas vai darba datoros atskaņojuši kādu no interneta radiostacijām. To daudzums un pieejamība interneta vidē pēdējo gadu laikā neapšaubāmi ir augusi , radio kļūstot par aktuālu tēmu arī Latvijas interneta tīkla lietotājiem. Parasti interneta radio izšķir pēc diviem parametriem – FM translatora interneta straumējums un interneta radio straumējums. Ar ko tad šie divi varianti atšķiras? Galvenokārt, ar to, ka FM translātora ( piemēram, Latvijas Radio 2 ) straumējums ir papildinājums tieši FM translācijai, un ir radīts, tieši lai dotu iespēju FM radio klausītājiem atskaņot savu iemīļoto radio viņu personālajos datoros caur interneta savienojumu. Savukārt “tīrais” interneta radio tendēts tieši uz digitālā tīkla apraidi, proti, izmantojot internetu. Š oreiz aplūkosim tieši otro variantu – interneta radio.

    No kuras puses tad vējš pūš, jeb no kurienes nāk notis?

    Vispirms mūzika nonāk DJ pultī. Nē, šeit runa nebūt nav par fizisku instrumentu – klasisko DJ pulti ar dažnedažādiem regulatoriem, vadiem utt. Š oreiz runa ir par specializētu audio pārraides programmatūru. Viena no profesionālākajām pieejamajām programmatūram ir kompānijas Image Line Studio piedāvātā SAM Broadcaster līnija.

    [img]https://notepad.lv/userpix/726_sam_1.jpg[/img]

    Ko tad mēs šeit atrodam?

    Programmas galvenis logs satur deviņus mazākus – divas dekas :

    [img]https://notepad.lv/userpix/726_sam_2.jpg[/img]

    Balss un mikrofona kontroles :

    [img]https://notepad.lv/userpix/726_sam_1.png[/img]

    Atskaņošanas saraksta kontroles :

    [img]https://notepad.lv/userpix/726_sam_2.png[/img]

    Atskaņošanas rindas kontroles :

    [img]https://notepad.lv/userpix/726_sam_3.png[/img]

    Translācijas kontroles:

    [img]https://notepad.lv/userpix/726_sam_4.png[/img]

    Atskaņošanas vēsturi:

    [img]https://notepad.lv/userpix/726_sam_5.png[/img]

    Un visbeidzot, skaļuma un laika kontroles:

    [img]https://notepad.lv/userpix/726_sam_6.png[/img]

    Kas ir šis viss un ko ar to iesākt?

    Vispirms ķersimies pie svarīgākā – pie atskaņošanas saraksta, sauktu arī par mūzikas bibliotēku. Š eit mēs varam atrast visu par mūziku, kura jebkad tikusi atskaņota izmantojot SAMBC. Visas šīs dziesmas uzglabājas datu bāzē – Firebird, MySQL, PostgreSQL, vai citā, kuru jaizvēlas pie programmas instalācijas. Lai jūs nemulsinātu fakts, ka programma izmanto ārējo datu glabātuvi, iedomāsimies šādu situāciju – kāds cilvēks ilgāku laiku atpakaļ uz sava mājas datora izveido interneta radio. Viņam ļoti labi veicas, un nu jau šī persona var atļauties pārnest savu raidstaciju uz labākām un kvalitatīvākām telpām un serveriem, par kuriem runāsim vēlāk. Bet kā gan to izdarīt, ja visi dati noglabāti nezin kur un kādos servisos dziļi datorā? Savukārt ar MySQL, piemēram ir daudz vienkāršāk- eksportējam datu bāzi, importējam jaunajā serverī, un lieta darīta. Saprotams, šeit runa ir arī par datu apstrādes ātrumu – māc šaubas, vai programmatūras iekšējā datu bāze spētu nodrošināt tādu stabilitāti un ātrumu kā specializētā datu bāze, un vai tā spētu organizēt vairākus desmitus tūkstošu audio ierakstu, kāds ir vidējas raidstacijas muzikālās bibliotēkas apjoms. Attaisnojums ir arī tas, ka profesionāla līmeņa programmatūra, arī nav bezmaksas. Labi, pagaidām liksim datu bāzes un komercialitāti mierā.

    Ķersimies pie nākamā – pārraides kontrolēm . Š ajā kontrolē notiek un tiek pārvaldīts viss, kas vien jebkādā veidā saistīts ar audio pārraidi un tās kontroli. Netehnisku un interesantu lietu, par ko šeit stāstīt, ir samērā maz. Ja nu vienīgi tas, ka šī kontrole ir kā maza audio vadības rūpnīca – tā jebkuru audio skaņdarbu pārvērš tieši tajā formātā, kādā ir nepieciešams translēt. Izmainīta tiek arī bitrāža un audio skaņdarba “nesējfrekvence”. Esam nonākuši pie vienas no vissvarīgākajām kontrolēm- audio dekām, jeb, atskaņotājiem. Programmatūrai to ir veseli divi. Tas nepieciešams, lai viena skaņdarba atskaņošanas laikā jūs jau varētu gatavot nākamo. Nākamais – atskaņošanas rinda. Š ī tad ir tā vieta, kurā tiek kārtoti skaņdarbi tieši tādā kārtībā, kādā tie tiks translēti. Pedējais, bet ne mazsvarīgakais- laika un skaļuma kontroles. Jo kāda gan visam pārējam jēga, ja tu nezini, cikos kas notiek un ja neko pats nedzirdi. 🙂

    Augšup pa vadiem, jeb interneta radio sirds – serveris.

    Esam nonākuši pie vissvarīgākās interneta radio daļas – servera. Kas tad ir šis dīvainais zvērs- serveris? Tas ir dators, bet ar ievērojami lielāku jaudu un interneta pieslēguma ātrumu kā nepieciešams radio dīdžejam. Kāpēc? Vienkārša matemātika – faktiski katrs klausītājs standarta audio straumējumam ar kvalitāti 128 Kbps aizņem tikpat lielu servera interneta savienojuma daudzumu. Ja serverim būs mazs augšupejošā interneta savienojuma ātrums, piemēram, 512Kbps, tad šis serveris spēs nodrošināt apraidi tikai trim vai četriem klausītājiem. Nekādu perspektīvu. Par servera programmatūru – tā ir iespējama daudz un dažāda, bet mēs aplūkosim konkrēti populāru kompānijas Nullsoft piedāvāto risinājumu – Shoutcast server.

    [img]https://notepad.lv/userpix/726_sam_7.png[/img]

    Un tas ir viss? Jā, nekā sarežģīta. Atliek startēt servera programmu, pirmajā startēšanas reizē nokonfigurēt to… Un aizmirst par tās eksistenci!

    Bet ko tad šī servera programma dara? Serveris no DJ pults saņemto signālu sadala starp visiem klausītājiem, izmantojot .pls atskaņošanas sarakstus (tie norāda, no kuras interneta adreses jāņem straumējums). Interneta adrese parasti ir vienkārša IP adrese ar porta numuru un atskaņošanas saraksta nosaukumu formātā 255.255.255.00:8000/listen.pls . Nekā sarežģīta. Bet kāpēc šo dalīšanu nevarētu veikt pati DJ pults? Tapēc, ka katram kaut cik vērā ņemamam interneta radio ir vismaz 5-10 uz maiņām strādājoši DJ, un kas gan notiktu, tiklīdz mainītos ēterā esošais DJ, pieņemot ka katram DJ translācija tiek veikta no sava mājas servera? Mainītos straumējuma IP adrese, kas ir galēji nevēlami, jo tad katram klausītājam nāktos ik pa laikam par jaunu savienoties ar savu iemīļoto radiostaciju. Rastos pilnīga nesaprašanās, bet serveris ir tik laipns un šo problēmu atrisina, nodrošinot straumējumam statisku adresi.

    Bet kā tad skaņa nonāk klausītāja audio atskaņotājā? Š eit nu akurāt atkal iesaistās negantais serveris, kuram patīk visur iejaukties. Tas nodod pieprasīto audio signālu klausītājam. Un neko vairāk. Un visbeidzot, ķēdītes galā ir jūsu audio izvades ierīces. Tās būtu austiņas, datortumbiņas, vai arī profesionāla līmeņa vairāku kanālu audio sistēma, un no tā tad atskan pārraides un mūzika.

    Raksts veidots sadarbībā ar Latvijas Interneta Radio

    #189137
    samurajs
    Participant

    Izsmeļošs raksts, paldies autoram!

    Pieļauju, ka interneta radio tagad varētu kļūt par modes kliedzienu, vēl jo vairāk, ka ir arī bezmaksas programmatūra 😎 .

    Mūzika vien nav nekas, bet ja ik dienas zināmās stundās būtu tematiski raidījumi, piem. ziņu apskati un “Kas jauns IT portālos?” – tas varētu izraisīt nopietnu interesi.

    #189138
    Anonīms
    Neaktīvs

    Ir bezmaksas , bet no šeit apskatītajam , tikai Shoutcast server ir bezmaksas 😉 SAMBC maksā smuku naudiņu 😉

    #189139
    archeens
    Participant

    es 2 mēnešus ar viņu pārraidiju radio pievienojoties salvja radio serveriem no.lv programma bija laba, bet nevarēju pilnvērtīgi ar viņu pastrādāt, jo serveris bruka nost visu laiku un tas vairs nebija interesanti.

    #189140
    QueenZ
    Participant

    Mmm.. diezgan interesanti, man vienreiz bija doma viedot interneta radio ar visiem showiem un reklaamam un visu, gandriiz kaa EHR.. 🙂 Bet taa arii toreiz nekas nesanaaca.. Varbuut tagad vareetu ko pameiginaat, tikai buutu jaatrod iistie softi liidziigi sheit aprekstiitajiem, ja kaads zina shaadus softus Mac’iem buutu labi, vareetu arii meiginaat emuleet uz linuxa.. 🙂

    #189141
    deivs001
    Participant

    Queenz, tu ar savām idejām….

    Varbūt, ka vajag pa priekšu noskaidrot vajadzīgo summu, kas nepieciešama, lai tev vispār būtu tiesības atskaņot kāda autora dziesmas?

    #189142
    Jusis
    Participant

    A kā aprēķināt maximālo klausītāju skaitu? Tipa jādala savs bandwith ar bitrate?

    #189143
    Anonīms
    Neaktīvs

    Jap, tiesi tā – bandwidth / bitrate = klausitaji 🙂

    #189144
    Ernijs_E
    Participant

    Varbūt Morpheus vari izvedot pamācību kā visu konfigurēt utt.??

    #189145
    memorex
    Participant

    Lielākā daļa internet radio ir sūdīga kvalitāte… Ja grib pamācīties DJ pamatus un streamot tos citiem, tad VirtualDJ ir labs. Tur viss jau iekšā ir serveris,mixeris utt.

    #189146
    Anonīms
    Neaktīvs

    @Ernijs_E protams, kad būs brīvaks laiciņš izveidošu 😉


    @memorex
    “Lielākā daļa internet radio ir sūdīga kvalitāte… Ja grib pamācīties DJ pamatus un streamot tos citiem, tad VirtualDJ ir labs. Tur viss jau iekšā ir serveris,mixeris utt.”

    Kur tu virtual Dj esi redzējis streamcast serveri? 😀 😀 viņš var broadcastot uz jau esošu serveri bet VDJ nav serveris pats par sevi 😀 un katrā ziņā, VDJ ir domāts kam citam, ne interneta radio 😉 I-radio vadībai un uzturēšanai nepieciešama daudz dažāda specializēta programmatūra, monitorings, statistikas, etc 😉 Ar VDJ var straumēt tādā gadijumā, ja tev vajag palaist kāda party muziku no majam bet nu nejau i-radio 😉 vēl viens aspekts ir tas, ka SAM tomēr ir specializēta straumējuma programmatūra ar noteiktu mērķi, bet VDJ domāta kam citam 😉 vecumvecais mērfija likums – pilnībā funkcionēs lieta tikai ar vienu mērķi , multifunkcionalas ierīces pilniba nepildis neko no nepieciešamā 😉

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 11 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā