E vai Akmens laikments?

Sākumlapa Forumi Citas tēmas Cilvēks un Sabiedrība E vai Akmens laikments?

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 19 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
  • #158736
    Foxsk8
    Participant

    Nolēmu izveidot tēmu apspriešanai, ko mēs daram tad, kad mums nav elektrības, pazūd internets, un citas lietas, kas saistītas ar tehnikas niķošanos, nestrādāšanu.

    Vakar sanāca interesanta situācija. Braucot mājas no Liepājas, pa ceļam izdomājām piestāt veikalā, ok domāts darīts. Sapērku pārtiku, visu nepieciešamo, samaksāju un dodos arā. Aiz manis paliek kaimiņš ar pirkumiem un te pēkšņi pazūd veikalam elektrība. Nu ok, stāvam gaidam, ar domu, ka noraustijās un tūlīt būs atpakaļ, jo kases aparāti nestrādā, veikalā tumš un reāli nevar nopirkt nevienu preci, ne skaidrā naudā, nedz arī ar bankas karti. Pagaidijām kādas 10 min, nekas nenotika, un kaimiņš reāli palika bez vakariņām, saviem ieplānotiem pārtikas produktiem. 🙁

    Nākošais interesantais vakara notikums sākās, kad atbraucu mājās. Ciems kā izmiris, arī šeit nav elektrības un tas nozīmē, ka arī mūsu apdzīvojamās vietas ūdens apgādes sistēma ir down, dzeramais ūdens netiek sūknēts, līdz ar to, ūdens krānā neko labu neieraudzīsi. So, arī nevar padzerties, vai izmantot ūdeni saimnieciskām darbībām. Labi, ka mums avotiņš ir netālu, tā nu sameklēju visas pudeles un devos uz avotiņu, iepildīt krājumus.

    Atgriežoties no avotiņa apmeklējuma, situācija nav uzlabojusies, elektrības pārrāvuma darbi no latvenergo puses tiek laboti. Nu ok, sēžam sveču gaismā un gaidam.

    Nākošā lieta, domāju tikmēr pakavēt laiku inetā izmantojot telefonu, bet tavu brīnumu, nevienam no mums “Bites klienti”, nebija nedz pieejams inets, nedz arī tīkla pārklājums, lai veiktu kādu parastu vai arī nedod dievs kādu ārkārtas zvanu uz speciāliem dienestiem.

    Tā kā bija plānots skatīties hokeja spēli, tad arī šis prieks izpalika un sākās nostaļģija par akmens laikmeta iestāšanos.

    Arī mājās viss darbojās uz elektrību, tai skaitā apgaismojums, ūdens boileris, gāzes plīts, sadzīves tehnika, utt… neko no šī visa nevarēju izmantot.

    Beigu beigās, elektrība atjaunojās bet ar lieliem pārrāvumiem, un kā zināms, tehnikai nav labi, ja elektrība visu laiku raustās, tad ir, tad nav, ir nav, ir nav.

    Vakara noslēgumā paņemu savus alus, kas bija ieplānoti pie hokeja spēles un klusībā, tumsība viņus piebeidzu un likos uz auss. 😀

    #301298
    Loading
    Participant

    Viss, kas tev pietrūka ir UPS!

    #301299
    Foxsk8
    Participant

    UPS, 😀 Tas jau tikai PC der pārsvarā, neturēsi taču 10 upšus pie katras no iekārtām, šeit mazākā bēda bija par PC, vairāk jau par TV un sadzīves tehnikas nespēju izmantot bez elektrības.

    #301300
    izluks
    Participant

    Nu laukos lielisks risinājums ir dīzeļdegvielas ģenerators…

    #301301
    Nelabojams
    Participant

    Oi, IMHO ļoti interesanta tēma.

    Vairumam cilvju tāds blackout’s ir pilnīgs pipec.

    Pagaidām mani sargā vienīgi UPS’is (un tas pats nosprāga; akumulatoru jāmaina – varbūt kāds var pateikt, kur var dabūt un cik tādi zvēri maksā priekš APC SmartUPS700?). Bez ūdens gluži nepalieku, jo akai bez sūkņa ir arī vecā, labā grieztuve, bet nu aka dziļa, kādi 12 m, nekas patīkams nebūtu.

    Nākotnē paredzēta centrālapkure un individuālās attīrīšanas iekārtas, kālab ir domāts arī par elektrodrošību. Jo, it īpaši, ja apkure paliek bez cirkulācijas (un granulu automāts arī prasa elektrību), tad ir ziepes. Glābiņš ir mazs 5 kW dīzeļģeneratoriņš; tāds principā nosedz visu mājsaimniecības pamata patēriņu, ieskaitot pat ūdens sildīšanu, kas atkrīt centrālapkures gadījumā. Gludināšanu, veļas mazgāšanu, telpu sildīšanu un citas rijīgas ekstras secīgi jāsabalansē. Ir verķi, kuriem var uzlikt automātisko palaišanu/apturēšanu – jāraugās tikai, lai tvertnītē būtu degviela iekšā vienmēr.

    Daudzdzīvokļu mājās ir ievērojami skarbāk – individuālo patēriņu vari nodrošināt, bet ūdens apgādi un apkuri – nu nekādi…

    Ilgākais blackout’s piedzīvots 2005.gada ziemā pēc lielās vētras – 2,5 diennaktis. Šªdens bij vienīgā reālā problēma. Citas nopietnas varētu sākties apmēram pēc 4 – 5 dienām.

    #301302
    msh
    Participant

    Tā kā es dzīvoju Nīcā, tad man ir pie kājas – elektrība var pazust ~1 reizi gadā max uz kādu dienu, ziemas beigās, niknas vētras laikā, ja arī tas notiek – telefons kādu tele2 bāzes staciju no liepājas noķers, māja atdziest pietiekami lēni, ūdenstornī ir ūdens un ja beigsies, katlumājas iemītnieki uz pārdesmit minūtēm piešķils ģeneratoru un uzsūknēs.

    #301303
    izluks
    Participant

    Nu laukos lielisks risinājums ir dīzeļdegvielas ģenerators…

    #301304
    aoma
    Participant

    Mja. Pēc 2005. gada vētras 2 nedēļas nācās pavadīt bez štroma, tad gan nožēloju, ka nebiju dīzeļģeneratoru sagādājis.

    Pēdējos gados gan ilgi pārrāvumi nav bijuši, (pēc Mērfija likuma tā arī jābūt, jo nu man ģeņģis ir), tik cik pavasari pāris dienas uz dažām stundām, kad kabeļus vilka, bet tam es biju gatavs. No elektrības esmu atkarīgs, tik cik apgaismojums un izklaide. Apkure un siltais ūdens ir no ar malku apkurināma katla, plītis ir trejādas: parastā, gāzes un elektrības. Protams, no tā cieš komforts, jo, lai tiktu pie siltā ūdens, jākurina centrālais katls vai speciāli jāsilda uz pečkas vai jātērē tā pati elektrība vai gāze, toties ūdeni no akas jebkurā laikā varu dabūt, un no otras puses, nosalt nevaru, jo centrālā darbojas uz cirkulācijas principa, un arī badā nebūs jāmirst dēļ tā, ka nevaru dieniško maltīti sasildīt.

    Varu tikai iedomāties, kads haoss sāktos pilsētās, ja rastos ilgstoši elektrības padeves pārrāvumi nopietnas kataklizmas gadījumā. Paldies, tāpēc nevaru sevi piedabūt pārcelties kaut vai uz tuvāko mazpilsētu vai miestu. Kopš pieejama satelīttelevīzija un mobilais nets, pēc pilsētas vairs nesēroju – kā dziesmiņā: “kas kaitēja nedzīvot’i diža meža maliņā” “:)

    Tikai atcerieties – mājā vienmēr jābūt trim lietām: sālij, petrolijai un sērkociņiem 😀

    #301305
    Andritz
    Participant

    Nu veikals ir lažains, jā… Ja kases aparātiem nau UPŠ i tad nu…

    A kas ta teu pa gāzes plīti, kura bez elektrības nedarbojas? Gāzi ar elektrību uzražo?

    Bites laža arī protams. Bāzes stacijās ir jābūt UPŠ iem. Arī tāpēc LMT ir dārgāks, viņiem ir auto ar ģeneratoru, ar ko braukāt apkārt un lādēt tos UPšus.

    Bet nu jā, varbūt apsver domu nevis pirkt kautkādus gaydgetus, bet gan iekrāt naudu kādam elektrības variantam? Saules baterijas + akumulatori, vai dīzeļa ģenerators (kuram nenopirksi degvielu ja DUSā nebūs elektrības 🙂

    #301306
    NPK
    Participant

    Kad manā ciemā pazūd vai noraustās elektrība, LMT arī “nodziest”.

    #301307
    Aldis
    Participant

    Var piemest motorollera aķi, ik pa laikam gan manuāli jāpalādē būs no parastā aķa lādētāju, bet izturēs ilgāk.

    #301308
    Foxsk8
    Participant

    Nu šī tēma vairāk bija domāta tam, ka reāli ja notiktu kaut kāda šaize, nekas patīkams tas nebūtu un reāli šāda viena, divas stundas neziņa var raisīt daudz daudz pārdomu no kā mēs visi esam šobrīd atkarīgi, lielākā vai mazākā mērā.

    Otrs, ģenerātors, okey, bet pastāsti man, kā es tipiskā dzīvoklī tev visu pieslēgšu pie viņa? Man vajadzēs vadus, pagarinātājus, utt.. dūmus jau istabā es neturēšu, plus pie skaititāja jau viņu es i neslēgšu, i nevarētu pieslēgt īsti, nu standarta ģenīšus. So, tāds ģenerātors īsti neko nedod, ok slēgšu ģeni lai kafiju uztaisītu?

    Gāzes plīts ir domāts ar elektrisko virsmu only.

    #301309
    garaisezis
    Participant

    ja pazuud elektriiba, varu izdziivot apmeeram 36h, bet taupiibas reziimaa arii vairaaak. Uz jumta staav saules paneli lai sildiitu uudeni, taa kaa no tiem var aiznemties elektriibu prieks laptopa un ruterim ir iebuuveets akiitis prieks 12h darba, peec tam sleedzam klaat pie ups. Vieniigaa probleema vareetu buut dzeramais uudens, ja pilseeta kaut kur pie uudens iekaartaam pazustu elektriiba. Apkure gaazes, taa kaa ziemaa silti. Lielaakaa probleema UK ir, kad uznaak miinusi un aizsakst trubas, jo te dauni visu santehniku velk pa maajas aarsienaam.

    #301310
    nhojder
    Participant

    Mazliet filozofijas.. ko mēs darītu, ja kosmiskas (kā lielas) magnētiskās vētras rezultātā liels EMI vilnis izsistu visu elektronisko iekārtu no ierindas? 😀

    Apdzīvotā pilsētnieku platībā vienīgais pieejamais pārtikas avots – kaimiņi un tirgoņi, ūdens – daugaviņa?

    Paldies autoram, Tas man atgādīnaja, ka jāizrok savs avotiņš 🙂 gribēju ar naudiņu žēloties

    #301311
    jurgenz
    Participant

    Par Biti nezinu, bet dīvaini, ka LMT nodziest (kas te to rakstīj). Viņiem lielākai daļai torņi “esot” 2 dažādas līnijas un visos ir upši + dīzeļģenerātori. Esot.

    #301312
    RicoPico
    Participant

    Revolution. Sci-Fi seriāls par šo tēmu.

    Quote:

    Post-apocalyptic world. 15 years after the start of a worldwide blackout

    Skatāmies, kamēr vēl pasaulē ir elektrība. :>

    #301313
    atlans
    Participant

    Sākās viss 3 dienas atpakaļ, kad lejā pa kalnu sāka tecēt siltais ūdens, bedri izraka un salaboja,

    no Rīta (2diena) pazuda viss ūdens un vakarā elektrība,

    trešajā dienā izraka bedri pie mājaas un nomainīja aukstā ūdens trubu un pieslēdza elektrību

    Siltais ūdens nav joprojām. Koridorā nav elektrības sākot ka majām atslēdza dēļ avārijas.

    Esmu jau pieradis ja problēma tad atslēdz elektrību. Gribi lai pieslēdz tev 25 lati!

    Mājai jau 21 gads trubas nav mainītas

    es dzīvoju Rīgas centrā.

    #301314
    RicoPico
    Participant

    Quote:

    Sākās viss 3 dienas atpakaļ, kad lejā pa kalnu sāka tecēt siltais ūdens, bedri izraka un salaboja

    Absolūts WTF. 😀 Spēcīgs dūms Tev bijis, puis.

    #301315
    shady
    Participant

    +1 Es ar kārtīgi izsmējos 😀

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 19 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā