Google atsakās būt par proxy serveri

Googles infrastruktūra ir tāda, ka līdz šim bija iespējams lietot Google.com domēnu kā proxy serveri gadījumos, kad kāds serviss tiek bloķēts valdības līmenī. Kā ziņo pati Google, tā nav bijusi plānota funkcionalitāte, bet vienkārši  nejauša arhitektūras īpatnība. Tāpēc šo tehnoloģiju ar nosaukumu domain fronting varēja lietot visos gadījumos, kad bija nepieciešams apiet kādus aizliegumus. Ar domain fronting visi pieprasījumi no konkrētās valsts izskatījās kā nevainīgi pieprasījumi pēc Googles meklētāja. Tālāk tie tika redirektēti pēc nozīmējuma, bet jau šifrētā veidā – tātad visi gali ūdenī.

Plašāk zināmais domain fronting izmantošanas gadījums ir ar Edvarda Snoudena iecienīto mesendžeri Signal. 2016. gadā tā lietošanu nobloķēja Ēģiptes varas iestādes. Izstrādātājam Open Whisper Systems vajadzēja tikai pāris dienas, lai ieslēgtu Googles domain fronting visiem telefona numuriem, kas pieder Ēģiptei un AAE. Lai cīnītos pret šādu risinājumu, nekas cits neatliktu, kā nobloķēt visu Google.com domēna zonu, meklētāju ieskaitot.

Tagad Googles par hostingu un web aplikācijām atbildīgais dienests Google App Engine likvidējis šo spraugu. Tas gan bijis jau sen ieplānots vispārējās modernizācijas ietvaros. Kompānija gan neko neziņoja; pirmie izmaiņas Google arhitektūrā atklāja TOR izstrādātāji un pievērsa tām preses uzmanību.

Dalies :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

8 Responses

  1. Google dirš un pļūta. Pēc kremlinu un Roskompazor norādēm tā funkcija tika likvidēta. Muldēšana par plānoto modernizāciju un nejaušu šādu funkcionalitāti ir nožēlojama.

  2. Runājot par Googli, sūda Youtube sācis latviešiem liegt pieeju video ar fašistisku/nacistisku saturu.
    Nacistu Vācijas himna nobloķēta, pat Latviešu leģionāru dziesma “Zem mūsu kājām”.
    Nolāpītie žīdi.

    1. Tava paranoja uzņem apgriezienus…
      Es nezinu kā tu esi atradis bloķēto viģiku – normāli meklējot tas pat neparādas pirmajā lapā. Turklāt tevis atrastais ir Regional locked – tam nav sakara ar židismu un nacismu, bet gan ar autortiesībām. Meklējot googlē “nazi anthem” man nav neviena bloķēta viģika – youtube tik paprasa vai gribu skatīties minēto viģiku, jo tas esot flagots kā aizskarošs – viss.
      Iemācies lietot internetu.

        1. Nekas no tā ko tu mini, lielos vilcienos, nav bloķēts – ir bloķēti atsevišķi klipi no atsevišķiem lietotājiem. Ja nebūtu pirmo dienu internetā, tad būtu jau sen pamanījis, ka region locked saturs youtūbē nav nekas jauns – pat standarta popsņa bieži ir region locked.

Atbildēt

Jaunākie apskati
Tev varētu interesēt