Mandriva One 2009 Spring – vienkārši un eleganti

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas Raksti Mandriva One 2009 Spring – vienkārši un eleganti

Tiek skatīts 9 ierakstu – 1 līdz 9 (no 9 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
  • #148760
    samurajs
    Participant

    [imgl]https://notepad.lv/userpix/28_mandrivalogo_1.jpg[/imgl] Tā ir pieņemts, ka iesācēji Linux pasaulē parasti par savu pirmo distributīvu izvēlas Ubuntu. Loģiski, jo tur pietiek zināt tikai nedaudzas Linux komandas, gandrīz visu var sakonfigurēt grafiski. Un pie tam ir visai solīds “dzelžu” atbalsts.

    Š orīt uzdūros informācijai par jauno “franču drakonu” jeb Mandriva One 2009 Spring un nolēmu pamēģināt – tāpat joka pēc. Distributīvs, kurš iznācis bugains un lagains, bet nu novests līdz perfektai kondīcijai – patiešām varētu ieinteresēt. Vēl jāatceras, ka tieši Mandriva (Mandrake) pirms gadiem pieciem bija tas, ko ieteica iesācējiem.

    Nu tad sākam! Vispirms mums vajadzēs pašu Mandriva ISO atlējumu. Ejam šeit un izvēlamies GNOME un lejuplādi no LV servera. (Par versiju ar KDE4 lasīju sūdzības, tāpēc neņēmu). Serveris rūc godam, un pēc nedaudzām minūtēm 680 MB “smagais” fails mums ir rokā.

    Metam uz Virtualbox, vispirms palaižam kā Live CD, pēc tam instalējam. Viss tieši tāpat kā ar Ubuntu.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_m1_2.jpg[/img]

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_m2_2.jpg[/img]

    :warn: Instalācijas sākumā mums piedāvā izvākt tās pakas, kuras mūsu sistēmai nebūs vajadzīgas. Ļoti patīkami, nepiedrazosim sistēmu!

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_m3_2.jpg[/img]

    Instalācija neiet ilgi, minūtes 10 Virtualboxā. Pēc tam tiek piedāvāts izvēlēties un sakonfigurēt interneta pieslēgumu. Minēti visi iespējamie varianti.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_m4_1.jpg[/img]

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_m5_1.jpg[/img]

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_m6_1.jpg[/img]

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_m7_1.jpg[/img]

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_m8_1.jpg[/img]

    Vēl pēdējais solis – izveidojam lietotāju un saliekam paroles – un mūsu Mandriva Linux darbam gatavs!

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_m9_1.jpg[/img]

    :warn: Tagad laiks uzlikt Virtualbox draiverus. Kā vienmēr uzdabūju draiveru ISO uz desktopa, atrodu vajadzīgo paku, un konsolē rakstu (ar root tiesībām) “sh Linux-32bit-un_tā_tālāk.run”.

    Kā jau bieži gadās – sistēma lūdz vispirms uzlikt trūkstošās pakas – make, kompilatoru, kernel-headers. Kamēr apsvēru, kuras versijas likt, sistēmas atjauninātājs izķēra man darbu no rokām un uzinstalēja visu automātiski. Pēc restarta spiežu Ctrl+F: jā – bilde pa visu ekrānu, internets, skaņa ir, visi servisi darbojas!

    Sadarbība ar Virtualbox ideāla – neviena brīdinājuma, arī compiz efekti pieejami.

    Programmas

    Pēc instalācijas Mandrivai programmas ir apmēram kā Ubuntu – “pa vienai no katras sugas”. Katrā ziņā nekas netrūkst, klāsts plašāks kā Ubuntu, bet ja vēlamies uzinstalēt ko papildus, tad jālieto pakotņu pārvaldnieks rpmdrake, kas būtībā maz atšķiras no Synaptic Package Manager, un saucas vienkārši “Add/remove packages”.

    Bet ir izdomāta lieta, kas šo procesu vēl vairāk atvieglo, un tā saucas Easy-URPMI. Š ajā lapā lejuplādējam “Add Official Media”, lai pievienotu atvērtā koda programmatūras repozitorijus, un “Add PLF Media”, lai iegūtu īpašniekprogrammas (piemēram Opera). Klikšķinām uz šiem failiem, un pēc instalācijas programmu pievienošanas process notiks tā:

    Pieņemsim, ka mums vajag Opera un VLC pleijeri. Rakstām konsolē:

    Code:

    su
    urpmi opera vlc


    Apstiprinām Yes/no un tas arī viss. Lai noņemtu kādu programmu – lietojam komandu urpme.

    Vairāk par komandas urpmi lietošanu lasām šeit.

    Par kodekiem Mandrivā atbild servisprogramma Codeina, arī te viss notiek automātiski. Pat Firefoxam nekādus spraudņus ar rokām instalēt nenācās.

    [img]https://content9-foto.inbox.lv/albums99541150/modjo/Maijs-2009/Ekranattels-2.png[/img]

    :warn: Un noslēgumā vēl pāris patīkamu sīkumu: tradicionālo ekrānsaudzētāja “kustīgo ērmu” vietā lietots ļoti patīkams mākslas foto slaidšovs. Tagad arī sistēmas skaņām ir lietotāja izvēle no piecām pieejamām tēmām.

    Kas mazāk patīkami – jau divus gadus Mandrivai vairs nav latviešu valodas saskarnes. Turpretī lietuviešu un igauņu valodas ir.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_m10_1.jpg[/img]

    Secinājums. Mandriva One 2009 Spring atzīstams par ikdienas lietotājam, kā arī iesācējam piemērotu Linux. Nekādus negatīvus pārsteigumus tas nesagādā, testos ne reizi nenokārās ne sistēma, nedz grafiskā vide.

    #198734
    Evers
    Participant

    Latviešu valodas trūkums savā ziņā nemaz nav tik liels trūkums. Tiem kas meklē kā atrasināt kādu problēmu vai ko tml. , un dara to angliskās lapās, vieglāk ja arī saskarne ir angliski 🙂

    #198735
    Genādijs
    Participant

    “Loģiski, jo tur pietiek zināt tikai nedaudzas Linux komandas, gandrīz visu var sakonfigurēt grafiski”

    Nu šo citātu es atcerēšos uz ilgu laiku 😀 Samurajs, varbūt paskaidrosi kāda suņa pēc normālam lietotājam būtu jāzin vispār kautkādas consoles komandas?

    Protams mandriva kā distra ir ok, pats savulaik esmu izmantojis, bet … līdz normālam OS visām tām nix distrām vēl augt un augt. Sorijs par sarkasmu 🙂

    #198736
    aoma
    Participant

    Interesanti. 🙂 Kad tikšu pie kārtīga neta, iemēģināsim.

    #198737
    Professor35
    Participant

    Es ari biju nesen uz virtualbox palaidu Mandrivu tikai nevis One bet mandriva-2009-dvd-i586 kurai jau nak lidzi visi draiveri, kodaki, un softs – ari patika, viss lieliski aizgaja kaut kur pat gribetos pariet uz to, bet diemzel manas iemilotas programs uz ta neiet ka ari ir kaut kada prastuma piegarsa tapec palieku vien ar xp

    #198738
    samurajs
    Participant

    Genādijs wrote:

    Samurajs, varbūt paskaidrosi kāda suņa pēc normālam lietotājam būtu jāzin vispār kautkādas consoles komandas?

    Sarkasms pretī: Kāda suņa pēc normālam lietotājam tad vispār Linux vajadzīgs? 😀 Normāls lietotājs tomēr nav blondīne, bet gan domājošs radījums! Š ad un tad bez konsoles nevar iztikt, ko tad pie kaimiņu Fedjas skriesi pēc Help?

    #198739
    Holmss
    Participant

    Samuraj, kauna nav citiem rādīt piemērus ar četru simbolu parolēm?

    Savā laikā pusgadu nosēdēju uz mandrivas – patika!

    Turklāt atsaucība forumos bija krietni lielāka, nekā par ubuntu…

    #198740
    aoma
    Participant

    Uz virtualboxa vispār paroli nevajag, tā pārliekā drošība reizēm kaitina, it sevišķi, ja pat pie tīkla neesu pieslēdzies un neviens cits pie datora klāt nelien, nafig vēl tur ar parolēm ākstīties.

    Tā – novilkts ira, vakarā iemēģināšu.

    #198741
    samurajs
    Participant

    Holmss wrote:

    Samuraj, kauna nav citiem rādīt piemērus ar četru simbolu parolēm?

    Es tev pat varu pateikt paroli visam, kas man ir uz Virtualbox: 0000 😀 Tik nesaki to nevienam 😀

Tiek skatīts 9 ierakstu – 1 līdz 9 (no 9 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā