Teju puse datorlietotāju pieslēgtu nezināmu USB zibatmiņu savam datoram

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas PR Teju puse datorlietotāju pieslēgtu nezināmu USB zibatmiņu savam datoram

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 13 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
  • #162123
    samurajs
    Participant

    Ja jūs atrastu USB zibatmiņu, vai pārbaudītu, kādi faili tajā atrodas? Visticamāk – jā. Nesen veiktais “Google” un Ilinoisas un Mičiganas universitāšu kopīgais eksperiments atklāj, ka gandrīz puse cilvēku, atraduši USB zibatmiņu, pieslēdz to savam datoram.

    Eksperimenta laikā Ilinoisas universitātes studentu pilsētiņā tika izmētātas ap 300 USB zibatmiņas un tika novērots, cik no tām tiks pieslēgtas studentu datoriem. 48% zibatmiņu tika pieslēgtas, bet tajās glabātie faili – atvērti. Taču “eScan” drošības eksperti norāda, ka šāda rīcība ir bīstama.

    “Sekojot ļaunprogrammatūru tendencēm, rodas iespaids, ka agrāk tik populārās caur USB zibatmiņām izplatošās ļaunatūras jau sen ir pagātnē, taču tā nebūt nav – to ir nedaudz mazāk, taču šīs ļaunatūras nekur nav pazudušas,” uzsver “eScan” antivīrusu programmas izplatītāja uzņēmuma “Baltimax” reģiona menedžeris Sergejs Romanovskis.

    Nedaudz mazāka studentu daļa – 32% bija piesardzīgāki un vispirms veica nepieciešamos drošības pasākumus. 16% no viņiem pārbaudīja atrasto USB zibatmiņu ar antivīrusu programmu, bet 8% paļāvās uz operētājsistēmas vai citas drošības programmatūras sniegto aizsardzību. Atlikušie 8%, cenšoties pasargāt savu personīgo datoru, izmantoja universitātes ierīces.

    Acīmredzami lielākā eksperimenta dalībnieku daļa jebkādā veidā centās atvērt atrasto USB zibatmiņu un pārbaudīt tajā esošos failus, tādējādi cerot noteikt zibatmiņas īpašnieku. Taču ir ne mazums piemēru tam, kādas negatīvas sekas var radīt šādi mēģinājumi. Domājams, ka ļaunprogrammatūra “Stuxnet”, kas uzbruka urāna bagātināšanas centrifūgām Irānā, sistēmā bija nokļuvusi tieši caur USB zibatmiņu. Savukārt pagājušajā mēnesī atomelektrostacijā Vācijā tika atrastas pat 18 USB zibatmiņas, kas bija inficētas ar vīrusu.

    “Kibernoziedznieku galvenā taktika ir paslēpt ļaundabīgo kodu USB zibatmiņā un kad tā tiek pievienota datoram, ļaunprogrammatūra instalē sevi datorā bez tā lietotāja ziņas. Visbiežāk ļaunprogrammatūras izplatās starp tīklā savienotiem datoriem un dod hakeriem pieeju upura datiem, vai arī izmanto pašas ierīces lielākam uzbrukumam,” skaidro “Baltimax” pārstāvis.

    Vairākas ļaunatūras, kas izplatās caur USB zibatmiņām, ir vēl bīstamākas, piemēram, “USB Killer” nokļūstot datorā var sadedzināt tā mātesplati (angl. motherboard). “eScan” drošības eksperti iesaka būt piesardzīgākiem un nepievienot nezināmas USB zibatmiņas savām ierīcēm, ja tās nav pasargātas ar antivīrusu programmu. Tāpat arī ieteicams neatvērt USB zibatmiņā esošos dokumentus.

    Video: USB Killer 2.0 test

    Par „eScan“

    „eScan” – viens no vadošajiem globālajiem zīmoliem, kas pazīstams ar īpašajiem drošības risinājumiem datoriem, viedtālruņiem, planšetdatoriem un serveriem. „eScan” antivīrusu programmas sniedz vispusīgu mākoņdatošanas tehnoloģijās balstītu aizsardzību tiešsaistē, kas ir augsti novērtēts arī ar prestižajām „AV-Comparatives”, „Virus Bulletin”, „AV-Test”, ICSA un „PCSL labs” balvām.

    Par „Baltimax“

    Baltimax ir progresīvs IT risinājumu izplatītājs, kurš piegādā novatoriskus un uzticamus produktus biznesa klientiem un mājas lietotājiem. Baltimax pārstāv pasaulē vadošus produktus, tādus kā eScan, Google, Blancco, BeAnywhere utt. Izstrādātajiem uzņēmums Baltimax piedāvā iespēju reprezentēt savus produktus, savukārt izplatītājiem — iespēju pievienoties visātrāk augošajam programmatūras izplatītāju tīklam. Baltimax vīzija ir kļūt par IT inovāciju globālo centru. Vairāk informācijas: http://www.baltimax.com

    #325701
    Aldis
    Participant

    Un taga paskaidrojiet ko man izdarīs dajebkāda sveša fleška, ja man norubīta ir Autorun fīča, un nekādu launčeri, vai autorun.inf vnk. nevar palaist?! 🙂 Kā arī bez admin tiesībām, kur kas man instalēsies? Raksts gandrīz vai ne ko lietotājam nepalīdz – tikai sabaida ar ļauniem zvēriem katrā fleškā, drīzāk – vērtīgāka būtu pamācība kā sakonfigurēt kompi (to var izdarīt bez jebkāda AV) lai šīs zarazas neinstalētos datorā… 🙂

    #325702
    viesic
    Participant
    #325703
    Aldis
    Participant

    Sapratu ideju. Paldies.

    Tas jau tikai ar nolūku dzelziski modificētai fleškai. Neesmu saskāries ar tādiem brīnumiem.

    Lai no šāda makana izvairītos, nedrīkst ļaut pieinstalēties svešam draiverim.

    btw.. Nu pat uztapināju USB-Destrojer 😀

    Māteni, labākajā gadījumā tikai pašu USB portu jau var nosvilināt tādā gadījumā pat ar šādu paštaisītu tūli.. Salaid uz īso, saliec visu kopā, un spraud nelabvēļa PC iekšā! 😀 Un šeit pat neviens antivīrus toč nepalīdzēs.. 😀

    [img]https://i.imgur.com/iW8oU6W.jpg[/img]

    #325704
    samurajs
    Participant

    Vecos kontrolierus tā varēja nokurināt, bet tagad parasti ir max strāvas aizsardzība: 500 mA un ne vairāk pie USB 2.0. Fleškām kaut reti, bet gadās saiet uz īso bet nebūtu labi dēļ tā nodedzināt visu kompi.

    #325705
    Aldis
    Participant

    Vajadzēt ta vajadzētu būt aizsardzībai, piekrītu. Ehh.. bet nav vēlēšanās praksē mēģināt pielietot. 🙂

    #325706
    shady
    Participant

    Es nesen atradu USB fleshku, pieslēdzu – nekas bijāts nav, pie tam 32GB.

    Un, nē, nekas netika man inficēts, jo diez vai fleshka uzlauztu manu root acc 😀 Iekšā bija kaut kāda mūzika, pārformatēju un tiek lietota ikdienā.

    #325707
    samurajs
    Participant

    Tu nesaprati – atslēgvārds #atrastazibatmiņa 😀 Iedomājies – ISIS kaujiniekiem vajag iznīcināt, teiksim VID. No rīta ap galveno ofisu padara atrodamus kādu pārsimt vizuāli smuku USB Killeru, kur virsū rakstīts 32GB un apakšā “VID īpašums”. Visiem zināms, ka VID’ā personālam ar datorzinībām ne īpaši… Par to ziņkārīgie garie deguni ir mākoņos, un fleška vēl ir “savējā”. Cik kompju izdzīvos? 😀

    A kas attiecas uz softu, ja zini ka fleška nav killers, Linux sistēmā jau to var mēģināt.

    Un Samurajs glupības nedrukā: šis teksts ir mums piesūtītā eScan preses relīze. Paretam interesantākās publicēju.

    #325708
    shady
    Participant

    Iedzer labāk kādu atvēsinātu valterīti un nepļurksti, savādāk vēl sirdstrieku saķersi no savas nervozēšanas.

    #325709
    shady
    Participant

    Nopietni? Gribu redzēt reakciju, kad uz ielas ir izbārstīti tās pārsimt fleškas ar “vid īpašums”. 😀

    Sanāktu labs realitātes šovs.

    #325710
    Lcs006
    Participant

    Nu no USB Killer neglābs pat šmaspersky. ARGHHhahahaha! Ļaunatūra USB killer!!

    Pēc analoģijas lauznis ir universāla parole koka durvīm!

    #325711
    Leichttraktor
    Participant

    Iedvesmojušies no Mr. Robot. Mhm.

    #325712
    shady
    Participant

    Tu būtu sasniedzis kaut 10.to daļu no tā ko es, būtu vismaz ar lielāku intelekta līmeni…. Bet, nu, ko var gribēt no vientuļa, veca alkoholiķa…

    Man pat tevis nav žēl. Es tādus esmu redzējis ne vienu vien. Domā, ka ir ar baigo pieredzi, bet nekā dzīvē svarīgāka par šņabīti un pudeļbrāļu kompāniju nav…Pazuduši cilvēki.

    Noteikti pat divus vadus kopā vairs nevari salodēt, rokas tak trīc, ne?

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 13 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā