Microsoft strādā pie jauna uz Chromium bāzēta pārlūka un plāno Edge laist pensijā

Kopš Microsoft Edge debijas 2015. gadā, tas tā arī nevar lepoties ar graujošu popularitāti lietotāju vidū. Uzbūvēts no pašiem pamatiem un ar jaunu renderēšanas dzini EdgeHTML, Microsoft Edge bija plānots kā ātrs, resursu saudzīgs un drošs pārlūks. Bet, kā tas nereti Microsoft izdodas, tautās tas tika palaists ar vairumu nopietnām nepilnībām, kas beidzās ar to, ka Edge vienīgais panākums bija lejupielāde Gooogle Chrome vai Firefox, pēc kā, tas tika atstāts tumšākajos Windows 10 Launcher nostūros.
Kopš tiem laikiem Edge tā arī nav spējis iemantot milzīgu lietotāju mīlestību, galvenokārt pateicoties arī turpmākajām tehniskajām nepilnībām relīzēs un nespēju ieklausīties lietotāju un galvenokārt web izstrādātāju viedokļos. Kā zināms, Edge ir ļoti konservatīvs jaunu web standartu ieviešanā, ko absolūti nevarētu teikt par Chrome un Firefox. Kā piemērs var kalpot Custom Elements un Shadow DOM īstenošana, kuru Edge apstiprināja tikai tagad, kamēr Chrome tie tiek atbalstīti no 53/54 versijas un Firefox no jaunākās 63. versijas. Starp citu, šeit jāsveic Firefox komanda ar pievienošanos Web Components pulciņam.

Šī iemesla dēļ, šķiet, ka Microsoft grasās mest plinti krūmos un vairs nemocīties, bet tā vietā pārkāpt pāri savam lepnumam un būvēt jaunu pārlūku uz atvērtā koda Chromium bāzes, kurš izmanto Blink dzini – to pašu, kurš darbina Google Chrome.
Nodēvēts par “Anaheim”, šis jaunais Windows 10 pārlūks aizvietos Edge un kļūs par noklusējuma pārlūku operētājsistēmā. Tā vismaz mēļo Redmondā.
Pašlaik nav zinām,s vai Anaheim izmantos Edge zīmolu vai iegūs sev jaunu, kā arī nav zināms, vai lietotāja interfeiss tiks mantots no Edge. Bet viena lieta ir pilnīgi droša, EdgeHTML dzinis iekš Windows 10 noklusējuma pārlūka būs miris.

Daudzi būs priecīgi dzirdēt, ka Microsoft beidzot plāno adaptēt citu renderēšanas dzini Windows 10 noklusējuma pārlūkā.
Izmantojot Chromium, mēs varam sagaidīt, ka mājas lapas jaunajā Windows 10 Anaheim pārlūkā darbosies identiski, kā tas tagad notiek Google Chrome un arī Opera pārlūkos. Šeit gan jāsaka, ka šampanieti dzers web izstrādātāji, jo beidzot viņu dzīve tiks būtiski atvieglota dēļ vieglāk izstrādājama un uzturama koda. Arī gala lietotāji būs pateicīgi, jo beidzot tiks atbrīvoti no dažādām Edge likstām, kā piemēram, pazaudētiem bookmarkiem vai jaudas problēmām, kuras nav retums šodienas Edge. Šis būs pirmais solis pretim Windows 10 iebūvētā pārlūka atjaunošanai gan uz personālajiem datoriem, gan mobilajām ierīcēm. Edge pārlūks iOS un Android platformās jau tagad izmanto šo platformu natīvos renderēšanas dziņus.

Piedevām, Microsoft inženieri nesen tika ievēroti komitojot kodu uz Chromium repozitoriju, lai palīdzētu Google Chrome sākt darboties uz ARM platformām. Iespējams, ka daļa no šī darba tiks izmantota arī, lai piedabūtu Anaheim darboties uz Windows 10 ARM.

Iespējams, Microsoft oficiāli iepazīstinās mūs ar Anaheim projektu 19H1 izstrādes ciklā, kuru Windows Insider jau testē Fast cikla ietvaros.
Katrā ziņā šīs ir ļoti labas ziņas, jo beidzot Microsoft pievienosies Chrome, Opera un Firefox pulciņam un spēs ar tiem pilnvērtīgi konkurēt par lietotāju un izstrādātāju sirdīm.

Bet neskatoties uz šo visu, te vēl ir daudz nezināmā par Anaheim un, iespējams, mēs dzirdēsim oficiālas ziņas no Microsoft tuvāko nedēļu laikā.

Šis raksts ir tulkots no WindowsCentral un daru to pirmo reizi, tādēļ lūdzu ar kritiku saudzīgi.

No savas puses pievienošu, ka:

Izskatās, ka Microsoft ar Satya Nadella priekšgalā tiešām vairs negrib būt tas Microsoft, par kuru mēs visi nereti vien smīkņājam un zobojamies.
Ja atceramies, tad pavisam nesen, Microsoft pievienojās Atvērto Inovāciju Tīklam (Open Invention Network) un atvēra tīkla biedriem piekļuvi 60 000 patentiem, lai tie spētu pilnvērtīgi pasargāt Linux no iespējamām tiesas prāvām.
Arī GitHub pirkums ir interesants solis.
Pēdējā laikā arī notika intensīvs darbs pie Web Components standartu apstiprināšanas un ieviešanas un turpinās darbs pie CSS Houdini projekta.
Visas šīs nianses vedina domāt, ka notiek intensīvs darbs pie web platformas pārvēršanaas par pilnvērtīgu ikdienas darba vidi. Vienu vārdu sakot – Cloud. Ja paskatāmies, arī tādu projektu kā AutoCad, kurš nesen sācis migrāciju uz web platformu, pateicoties Webassembly, tad kļūst skaidrs, ka web platformai ir pilns potenciāls kļūt par mūsu primāro darba vidi.
Arī priekš Microsoft, Windows un tai skaitā pārlūks vairs nav primārais ienākumu avots un, ja nemaldos, tad salīdzinoši nesen tika samazināta Windows izstrādātāju komanda.
Tādēļ arī Satya Nadella novirza resursus Cloud risinājumiem, jo tādiem kā AutoCad un arī daudz mazākiem būs nepieciešams visus savus SaaS kaut kur uzturēt.
Un, lai visi šie SaaS spētu pilnvērtīgi darboties un, lai tam pašam Azure būtu pilnvērtīgs noiets, ir nepieciešams, lai web platforma gala lietotājiem strādātu perfekti, un šeit vairs nav būtiski, kāds renderēšanas dzinis tiks izmantots. Visu lielo Cloud spēlētāju interesēs ir apvienot spēkus viena kopīga web standarta izstrādē, lai SaaS izstrādātājiem dzīve būtu maksimāli vienkārša un tie darītu to vien, kā ražotu jaunus SaaS risinājumus un hostētu tos Azure, AWS vai GCP. Un šī kooperēšanās jau tagad ir novērojama privātos izstrādātāju forumos un čatos. Un tā ir redzama dažādās publiskās aktivitātēs.

Tādēļ izskatās pilnīgi loģiski, ka esot tik kardināli atšķirīgam no pārējiem pārlūkiem, Edge tiek pamests vēsturei.

Vēl paliek jautājums, vai Google ir ieplānojusi revolūciju ar savu Fuchsia OS un tad jau nākotne turpmākajiem 10 gadiem būs vairāk vai mazāk skaidra.

Dalies :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

6 Responses

  1. Russo, paldies par rakstu!
    Par MS: Ja nestrādā, tad “taisa jaunu”. “Laba taktika”. Bet tas tāpat diez vai ko mainīs, ja procesu vadīs tie paši cilvēki.

  2. Nu ja dzini Google, Opera un Microsoft + vēl daži izstrādās kopīgi… tad pa lielam ar UI pusi, es domāju, mikromīkstie tiks galā. Galvenā problēma jau nebija UI bet tieši dēļ EdgeHTML dziņa.

  3. No lietotāja viedokļa Edžam tagad nav ne vainas. Sieva sāka lietot līdz ar tikšanu pie Windows 10, citu nemaz vairs negrib. Es esmu pasācis PDF failus Edžā vērt. Ātri un ērti.

  4. Microsoft varētu piestrādāt pie produktu reklāmas. Kāds pārlūks tev ir tas ir gaumes jautājums. Pārējais no lietotāju pieredzes atkarīgs, ja kaut kas met kļūdu tad drīz tiks salabots. Dažkārt Windows caurumi un labumi, tad nozīmē iedzer kafiju, update iznāk ātrāk lai samesti jaunumus.

Atbildēt

Jaunākie apskati
Tev varētu interesēt