Lenovo: ja gribi Linux, no tehniskā atbalsta būs jāatsakās

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas Lenovo: ja gribi Linux, no tehniskā atbalsta būs jāatsakās

Tiek skatīts 6 ierakstu – 1 līdz 6 (no 6 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
  • #162505
    samurajs
    Participant

    Š ā gada septembrī parādījās informācija, ka uz jaunajiem Lenovo portatīvajiem datoriem neesot iespējams uzinstalēt Linux. Tiešām – izrādījās, ka ražotājs noslēdzis vienošanos ar Microsoft, ka uz atsevišķiem modeļiem tiks preinstalēts līdz šim nedzirdēts distributīvs Windows 10 Signature Edition, un neko citu šie datori neatbalstīs. Ja uz minētajiem PC mēģina instalēt Linux, tad pēdējais vienkārši neredz cieto disku.

    Pēc vētrainiem Linux komūnas protestiem Lenovo tomēr izlaida UEFI/BIOS atjauninājumu, kurā nu parādās AHCI režīms ar iespēju instalēt Linux. Bet savukārt lietotājs ar atjaunināto BIOS zaudē Windows 10 oficiālo atbalstu. Sākumā Lenovo tā arī pateica: mums ir slepens nolīgums ar Microsoft, ka uz Windows 10 datoriem tiks liegta iespēja lietot ko citu. Vēlāk tas tika noliegts un visa vaina uzvelta Intel, jo šis laicīgi neesot papildinājis Linux kodolu ar vajadzīgajiem draiveriem. Tas izdarīts tikai 21. oktobrī.

    Stāsts beidzās tā, ka tagad Linux uz zemāk norādītajiem PC modeļiem instalēt drīkst, bet šiem lietotājiem problēmu gadījumā ir aizliegts zvanīt uz “helpdesku”. Skaidrojums vienkāršs: linuksistu esot tik maz, ka supporta meitenes esot apmācītas atbildēt jautājumus vienīgi par Windows.

    Lenovo PC modeļu saraksts, uz kuriem ar Linux var būt problēmas:

    YOGA 900-13ISK2:

    YOGA 900-13ISK for BIZ

    YOGA 900S-12ISK

    Ideapad 710S Plus-13ISK

    Ideapad 710S-13IKB

    Ideapad 710S-13ISK

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_e63e9643cc6a46bdaaa01d433b80adba_1.jpg[/img]

    #327688
    Mr.Death
    Participant

    Risinaajums – draiveru rakstiisjanu dzelzim, turpmaak ir jaauztic OS razjotaajam, ar piebildi, ka dzelzju razjotaajs nodod OS razjotaajam visas instrukcijas (tehnisko manuaali), kaa kas straadaa. Kameer tas nenotiks, un dzelzju razjotaajs skruuvees draiverus, tikmeer sjaadi solji ir pat visai logjiski. Atsleegas jautaajums – vai tas vispaar ir iespeejams, un kaadas sekas tas radiitu?

    #327689
    ruukjis
    Participant

    Es noteikti negribētu dzīvot tavā utopijā – vietā, kur nekas nestrādā kā nākas… pat draiveri.

    #327690
    Aldis
    Participant

    Doma misteram nāvītei daļēji jau nav slikta.

    Vispār, jau vajadzētu ieviest kaut kādus atvērtus un standartizētus draiveru protokolus. Nu pieņemsim – USB flešus, klavas, peles, taču spraužam visādus ražojumus klāt, strādā viens universālais draiveris, vai ne tā? Tad kādēļ katrai webkamerai, printerim, skanerim, tīkla kartei nāk līdzi savs un bieži vien greizs tik cik var būt – kautgan f-ciju jau pilda vienu un to pašu, neatkarībā no ražotāja? Principā, vajadzētu OS-a līmenī būt standarta draiverim, pie kā arī jāpieturas būtu ražotājam.

    Labi, ar videokartēm ir cits stāsts, tur šķiet pa daudz atšķirību.

    #327691
    msh
    Participant

    Kādas sekas tas radītu? Tādas ka manā parakstā aprakstītā konfigurācija – divus gadus vecs dzelzis ar divpadsmit gadus vecu OS – vairs nebūtu iespējama, jo nebūtu draiveru…

    #327692
    ruukjis
    Participant

    Doma ir super slikta no daudziem aspektiem:

    1. OS versijas. Jau tagad MS spridžī, ka, lūk, Skylake zem Win7 nestrādāšot utt utjp, tagad iedomājies, kas notiks, ja viņu rokās atdos visu draiveru rakstīšanu. Kas viņiem traucētu reizi gadā izdot jaunu Win 10 Super-Puper-Edišen pa 600€? Tu vari nepirkt, bet tad savu jauno vidkarti varēsi integrēt sev āsrid.

    2. Situācija, kad, piemēram, Windblowā atrod super kritisku caurumu, bet tai pat laikā geimeru komūna sūdzas par to, ka jaunākie AAA grāvēji nestrādā uz junākajiem dzelžiem, jo bugs draiverī. Kam būs prioritāte – loģiski, ka caurumam. Tai pat laikā vesela patērētāju daļa paliks gribot. KO tu saki? Draiveru rakstītāji un Win lāpītāji būs dažādas komandas. Kāpēc, lai būtu? Tās ir liekas izmaksas. Un ja reiz MS parakstās uz liekām izmaksām kaut kā taču to vajag atpelnīt…(Un te mēs nonākam pie 3. punkta)

    3. Kas MS traucēs pateikt: “gribat lai Jūsu dzelzis strādā zem mūsu OS? Varam… pa trilions dolāriem gadā. Ä€ā nevarat samaksāt, nu tad bugus labosim, kad sanāks… ja sanāks.”

    Linux? MacOS? Tad kad viņiem būs kaut 25% tirgus daļas, tad arī padiskutēsim…

Tiek skatīts 6 ierakstu – 1 līdz 6 (no 6 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā