Spectre labojumi pamatīgi samazina Intel ātrumu Linux 4.20 kernelī

 

Phoronix ir testu rezultāti. Core i9-7980XE izmanto 1.28 reizes vairāk laika, lai pabeigtu Rodinia 2.4 heterogenous compute benchmark suite. Ātrdarbīgums DeCapo etalonuzdevumā (V9.12-MR1) ir par ~33 procentiem zemāks. Ne visi testi bija tik slikti, dažos citos testos ātrdarbīguma zudums bija starp 5 un 8 procentiem.

 

Mihaelam Larabelam (Michael Larabel) bija aizdomas, ka to varētu radīt P-state kļūda vai netīša plānotāja (scheduler) izmaiņa un izmantoja kādu laiku pārbaudes veikšanai. Bet tie nebija vainīgi, vaininieks izrādījās STIBP (Single Thread Indirect Branch Predictor). Saskaņā ar Intel teikto, ir trīs veidi, kā izvairīties no branch target injection uzbrukumiem: Indirect Branch Restricted Speculation (IBRS), Single Thread Indirect Branch Predictors (STIBP), Indirect Branch Predictor Barrier (IBPB). IBRS ierobežo netiešu zaru spekulāciju (speculation of indirect branches) un visvairāk samazina ātrdarbīgumu. STIBP aprakstā ir teikts, ka tas novērš situāciju, kurā māsas HyperThread pavediens (thread) kontrolē netiešu zaru prognozēšanu (indirect branch prediction).

IBRS notīra zaru prognozēšanas kešatmiņu, mainot privilēģiju līmeņus (piemēram, kad procesors pārslēdzas no kerneļa uz lietotāja programmas režīmu) un izslēdz zaru prognozēšanu (branch prediction) uz māsas CPU pavediena. STIBP labojums zaru prognozēšanu izslēdz tikai uz HyperThread kodola. Ātrdarbīguma zudumi ir mainīgi, bet dažos gadījumos izskatās, ka labāk būtu vienkārši izslēgt Hyper-Threading.

Runājot par Windows lietotājiem, uz operētājsistēmu neattiecas visi rezultāti un starp ielāpiem ir atšķirības. Piemēram, Microsoft nesen paziņoja, ka adoptēs retpoline labojumu no Linux Spectre v2 labojumiem, tādā veidā uzlabojot kopējo ātrdarbīgumu daudzos uzdevumos. Nav zināms, vai Microsoft jau izlaida ielāpus jaunatklātajām ievainojamībām, vai tas notiks vēlāk. Nav pat skaidrs, vai šīs izmaiņas Linux ātrdarbīgumā ietekmēs citas operētājsistēmas.

Larabels arī ir uzrakstījis vēl vienu rakstu, kurā parāda kopējos Intel ātrdarbīguma zaudējumus no Spectre un Meltdown ielāpiem. Zaudēti ir 2 – 8 procenti dažos testos un 25 – 35 procenti citos. Ir pārliecinoši pierādījumi par to, ka Linux 4.20 kernelis ietekmē ātrdarbīgumu programmās, kur ātrdarbīgums netika ietekmēts iepriekšējos atjauninājumos. Daudzos testos pat kopējie zaudējumi ir pietiekami lieli, lai izvirzītu vadībā AMD, kur iepriekš Intel procesori bija spējīgāki. Analītiķi līdzīgās situācijās ir paredzējuši, ka jāpalielinās Intel pārdoto ierīču daudzumam, jo uzņēmumiem nepieciešams aizvietot serverus vai palielināt to skaitu. Ideja, ka šīs problēmas varētu piespiest vairāk uzņēmumu pāriet uz AMD ierīcēm, netiek apspriesta bieži un AMD nav paziņojis, ka šis ir nozīmīgs klientu iegūšanas veids.

Avots: extremetech.com

Dalies :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

One Response

Atbildēt

Jaunākie apskati
Tev varētu interesēt