Kā profesionāļi atjauno datus no bojātiem HDD?

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas Raksti Kā profesionāļi atjauno datus no bojātiem HDD?

Tiek skatīts 9 ierakstu – 1 līdz 9 (no 9 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
  • #157249
    samurajs
    Participant

    Š īsdienas tēma – kādos gadījumos iespējams atgūt datus no bojātiem HDD laboratorijā un kad tas nav iespējams. Rakstā izmantoti materiāli no Krievijas specializētās kompānijas StoreLab, kuri oriģinālā publicēti šeit.

    Tātad vispirms: kad absolūti zūd cerības kaut ko atgūt? Pirmkārt jau tad, ja HDD speciāli iznīcināts ar īpašu iekārtu, ko lieto specdienesti:

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_s0_1.jpg[/img]

    Bez tam cerības kaut ko atgūt zūd arī tad, ja izmainīta magnētiskās ripas struktūra temperatūrās virs 450 grādiem vai HDD apliets ar sālsskābi. Ja agrāk mazas ietilpības HDD arī pēc pilnas pārrakstīšanas ar vieniniekiem un nullēm laboratorijā bija cerības atgūt iepriekšējos datus, tad mūsdienu terabaitu cietņos celiņi ir tik šauri un sekli, ka tas praktiski vairs nav iespējams.

    Nesam HDD uz datu atgūšanu

    Tātad vispirms speciālistiem obligāti jāzin, ka ar HDD noticis. Ja tas nokritis zemē – obligāti jāpasaka, tāpat gadījumos, kad cietnis iekļuvis ūdenī, nejauši formatēts utt. Arī par visiem mēģinājumiem patstāvīgi atgūt datus (ja tādi bijuši) profesionāļi vēlēsies zināt.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_s1_9.jpg[/img]

    Visas darbības notiek laboratorijā un sterilos boksos apstākļos, kādi ir parasti ir mikroshēmu ražotnēs. Tas ietver kondicionētu gaisu ar īpašiem pasākumiem pret putekļiem, antistatiskas sienas un galdus, īpašus sertificētus spectērpus personālam.

    Pirmais darbs ir katra HDD apskate zem mikroskopa. Pirms atvēršanas no vismazākajām spraudziņām tiek izsūkti putekļi. Tad novērtē ripu, galviņu u.c mehānismu stāvokli, un sagatavo vajadzīgo HDD-donoru skaitu. Jāpiezīmē, ka laboratorijā jābūt visu veidu un modeļu “rezerves” HDD kolekcijai.

    Nekādā gadījumā atnestos bojātos HDD uzreiz neslēdz pie sprieguma, jo bojātas galviņas var saskrāpēt ripas virsmu.

    Nereti vajadzīgs noņemt galviņu bloku – tam lieto Read Write Head Replacement Tool. Galviņu noņemšana notiek “parkošanās zonā” bez saskares ar magnētiskajām ripām. Ja nosprūdis dzinējs, bez galviņām jāņem nost arī magnētiskās ripas un tās jāpārliek uz “donora” HDD – līdz ar to visi dati būs tur.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_s2_5.jpg[/img]

    Izjaucamais un donora HDD tiek novietoti blakus speciālā stendā:

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_s3_5.jpg[/img]

    Lai bojāto HDD varētu pieslēgt datu nolasīšanas kompleksam PC-3000 Portable for Windows, tam ir jābūt pilnīgā kārtībā. Vajadzības gadījumā tiek remontēts vai nomainīts arī kontrollers. Visām šīm juvelieroperācijām izmanto atbilstošus instrumentus kā vakuuma pinceti Quick 381 ESD un lodēšanas staciju Quick 3112 ESD.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_s4_3.jpg[/img]

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_s5_1.jpg[/img]

    Tieši datu atgūšanai izmanto programmatūras kompleksus PC-3000 UDMA vai vienkāršāko un lēnāko PC-3000 Portable. Kompleksos ir speciāla plate ar detaļām PC-3000 UDMA, dažādas lietojumprogrammas, visu HDD datubāze, un savienotāju/pārejas spraudņu komplekts: ide-sata, micro sata-sata, slim sata-sata, zif — ide u.c. Programmatūra lieto Visual Basic Script, kas konkrētam HDD piemēro atbilstošos algoritmus, ko pēc tam pārtver utilītprogrammas.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_s6_1.jpg[/img]

    Ja HDD vaina ir softiska – formatēšanas kļūdas, tad lieto Data Extractor, kurš darbojas failsistēmās FAT, NFTS, HFS, EXT2, EXT3, UFS1, UFS2.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_s7_1.jpg[/img]

    Darbam ar RAID masīvos ietilpstošiem HDD kalpo koferītis Salvation DATA. Tas spēj darboties ar saskrāpētiem HDD, cietņiem, kuriem bojāti klasteri, nav kārtībā galviņu bloks, kā arī ar bojātu kešatmiņu (īpaši bieži Seagate Barracuda 7200.7 un 7200.11).

    No RAID masīviem tiek atbalstīti: RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 5E, RAID 5EE.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_s8_2.jpg[/img]

    Nobeigumā – universālā pamācība: Ja kaut kas aizdomīgs noticis ar jūsu PC cieto disku, un uz tā ir svarīgi dati – pēc iespējas mazāk ko dariet ar to un izslēdziet datoru. Tad cerības kaut ko atgūt būs lielākas. Protams, ja zināt, ko darāt – tad ir citādi!

    #290863
    alfons
    Participant

    Pārāk daudz gramatikas kļūdas.

    #290864
    samurajs
    Participant

    Atradi kļūdu? Paziņo man ar PM un izlabošu. Un neaizmirstam, ka šeit ir entuziastu forums, kur par darbu algu nesaņem, un filoloģijas maģistru šeit nav.

    #290865
    shadowmen
    Participant

    Jāpiemetina,ka aiznesot pie profesionāļiem veikt šo darbu vidējā cena ir ap 70ls…

    #290866
    Nelabojams
    Participant

    Khmmm. Mums reiz Lietuvā noplēsa vairākus simtus un tāpatās neko neizdarīja. Kaut gan diski it kā nebij sačakarēti un skābi arī neviens virsū lējis nebij… Bet no tā laika man kaukā maza uzticība šādām iespējām. Neskatoties uz maniem pastāvīgiem atgādinājumiem vēl pirms negadījuma, ka par datu drošību ir bišķīt arī jārūpējas, projektā par 2,4 miljoniem 70 latu priekš rezervēšanas HDD neatradās. Un vairāku gadu darbs aizgāja pa pieskari.

    #290867
    Andron MacBeton
    Participant

    Kam ir jums? Un kapēc Lietuvā? Kurā gadā, pie kā?

    #290868
    usins
    Participant

    Nu mumsi Liepājā ir savs stendiņš un koferīši HDD. bet nu par saskrāpētiem HDD ir pārspīlēts. Diemžēl tā sasodītā skramba nelaiž tālāk- nokauj galvas. Tad vajag vēl nopietnākas ierīces. Bet nu ir sanācis atdzīvināt mirušus hdd, kurus itkā BIOS neredz vai negrib vars pieņemt. Cietiem līdz galvu maiņa, citiem vienkārši pārsūt Firmware, citiem jāsakopj virsma nedaudz utt.

    #290869
    Nelabojams
    Participant

    Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāts. 2007.gadā. Kāpēc Lietuvā – hvz, priekšniecība izdomāja. Ja nopietni, viņiem tur ir spēcīga laboratorija, kas ar tādām un vispār visādām smalkām lietām nodarbojas… taču gribas teikt – it kā, ja jau reiz tāda pieredze.

    #290870
    LooNeY
    Participant

    😀 varēj jau ar pierakstīt cik tādi prieki maksā…. 😀 Noteikti 4 ciparos! 😉

Tiek skatīts 9 ierakstu – 1 līdz 9 (no 9 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā