Apple izstrādā microLED displejus

Jau daudzus gadus Apple savām ierīcēm displejus pērk “no malas”. Apple Watch displeji nāk no LG Display, jaunajiem iPhone X tos iepirka no Samsung.   Ābolkompānija tikai mazliet pieregulē displejus labākam krāsu atveidojumam, un tas arī ir viss. Pēc Bloomberg informācijas Apple vienreiz nolēmusi, ka tai pietiek, un izšķīrusies investēt daļu no saviem 252 miljardiem oriģinālu ekrānu izstrādē. Un tiem jābūt tādiem, lai konkurentiem nepaliktu ne mazāko cerību. Tas nozīmē, ja jārada sava super-duper tehnoloģija, un tad tā pienācīgi jānopatentē. Jau klīst runas, ka Apples MicroLED displeji būs pirmā jaunā displeju tehnoloģija, kopš 2013. gadā ieviesa OLED.

Kas tad īsti ir microLED? Par pikseļiem tur izmanto nevis organiskās gaismdiodes, bet gan LED uz gallija nitrīda bāzes. To izmēri ir tik sīki, ka cilvēka mata diametrā microLED satilpst vairāk nekā desmit. Kad pirms gada parādījās nopietnas grūtības, Apple jau gandrīz projektu norakstīja, bet pa šo laiku inženieri raduši risinājumu, un tehnoloģija gandrīz gatava sērijveida ražošanai. Ja atkal neparādīsies zemūdens akmeņi, pēc pāris gadiem microLED jau izmantos pirmajās ierīcēs. Šobrīd jau notiek intensīvs darbs nelielā slepenā rūpnīcā (titulbildē) ar 5800 kv.m platību Santa Klaras pilsētā, 15 minūšu braucienā no Kupertīno.  Cehos strādā ap 300 inženieru. MicroLED displejiem jābūt ap 300 reižu spilgtākiem par OLED, jāpatērē mazāk enerģijas un jākalpo ilgāk. Viss tiek turēts milzīgā slepenībā, un pat Apples partneri Āzijā nav tikuši informēti.

Vēl jāpārvar milzums problēmu. Iekārtas sērijveida ražošanai vispirms jāizprojektē un jāizgatavo. Izmaksas mērāmas miljardos, kas beigu beigās var arī izkūpēt skurstenī, ja parādīsies problēmas vai kāds cits starplaikā izgudros vēl labāku displeju.  2017. gada beigās izdevies uzkonstruēt pilnvērtīgus microLED displejus Apple Watch viedpulksteņiem. Pēc aculiecinieka teiktā – tie bijuši daudz spilgtāki par līdzšinējiem OLED ekrāniem. Uz iPhone visdrīzāk mēs jaunumu tik drīz neredzēsim. Tā ir kompānijas galvenā “slaucamā govs”, un Apple riskēt neies. Jau ar iPhone X bija ne mazums problēmu. Tāpēc tieši Watch visticamāk būs pirmā ierīce, ar kuru microLED ienāks pasaulē.

 

Dalies :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

2 Responses

Atbildēt

Jaunākie apskati
Tev varētu interesēt