No jūlija samazināsies viesabonēšanas tarifi

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas PR No jūlija samazināsies viesabonēšanas tarifi

Tiek skatīti 1 ieraksti – 1 līdz 1 (no 1 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
  • #156535
    shady
    Participant

    No šā gada jūlija, pārvietojoties ES robežās, mobilo tālruņu, viedtālruņu un planšešdatoru lietošana būs daudz lētāka — to paredz Eiropas Parlamenta apstiprinātā vienošanās ar dalībvalstīm. Jaunie noteikumi arī ļaus patērētājiem iegādāties viesabonēšanas pakalpojumus no cita operatora un padarīs tirgu pieejamāku jauniem operatoriem, kas palielinās konkurenci un veicinās cenu vēl lielāku samazināšanu.

    Noteikumi stāsies spēkā šā gada 1. jūlijā, aizvietojot 2007. gada regulu, kuras darbība beidzas 2012. gada 30. jūnijā.

    “Mobilo ierīču lietošana ārzemēs joprojām ir dārga, bet šogad vasaras atvaļinājumu laikā Eiropas iedzīvotāju varēs baudīt daudz izdevīgāku tarifu priekšrocības. Parlamentam ir izdevies panākt viesabonēšanas cenu samazināšanu patērētājiem, īpaši attiecībā uz datu pakalpojumu viesabonēšanu. No 2014. gada jūlija patērētāji varēs brīvi iegādāties viesabonēšanas pakalpojumus no citiem operatoriem, proti, viņiem nebūs pienākuma izmantot sava vietējo pakalpojumu nodrošinātāja piedāvātos tarifus. Jaunie noteikumi arī atvērs tirgu jaunienācējiem un tādējādi palielinās konkurenci”, plenārsesijas debatēs trešdien uzsvēra par noteikumiem atbildīgā deputāte Angelika Niebler (EPP, DE).

    Jauni viesabonēšanas cenu griesti

    Deputātiem izdevies panākt to, ka no 2012.gada 1.jūlija viena megabaita lejupielādes cena ES patērētājiem nevarēs pārsniegt 0,70 eiro. Līdz 2013.gadam tarifu griesti samazināsies līdz 0,45 eiro / MB,  līdz 2014.gadam — 0,20 eiro. Pašlaik nav nekādu ierobežojumu cenām, ko mobilo sakaru operatori var prasīt par datu pakalpojumu viesabonēšanu (skat. pievienoto tabulu).

    Jauni mazumtirdzniecības cenu griesti balss sarunām un īsziņām

    No 2012. gada 1. jūlija cena nepārsniegs 0,29 eiro par vienu sarunas minūti. No 2014. gada 1. jūlija maksa par minūti nedrīkstēs pārsniegt 0,19 eiro. Pašlaik noteiktie cenu griesti ir 0,35 eiro.

    Arī īsziņu sūtīšana būs lētāka — no pašreizējās maksimālās cenas 0,11 eiro tā šā gada 1. jūlijā samazinās līdz 0,90 eiro, savukārt 2014. gada 1. jūlijā tā būs vien 0,06 eiro.

    Konkurences palielināšana viesabonēšanas tirgū

    Jaunie noteikumi pirmoreiz paredz pasākumus konkurences palielināšanai viesabonēšanas tirgū. Klienti no 2014. gada 1. jūlija varēs iegādāties vietējos un viesabonēšanas pakalpojumus no atšķirīgiem operatoriem, saglabājot to pašu numuru un bez papildmaksas par cita operatora pakalpojumu izmantošanu. Vietējo sarunu nodrošinātājiem būs pienākums informēt patērētājus par viņa tiesībām šajā jomā.

    No 2012. gada 1. jūlija virtuālie operatori, t.i., mobilo sakaru nodrošinātāji, kam nav pašiem savas tīkla infrastruktūras, būs tiesīgi piekļūt citu operatoru tīkliem par vairumtirdzniecības cenām, lai nodrošinātu viesabonēšanas pakalpojumus. Tas iedrošinās vairāk operatoru sacensties viesabonēšanas pakalpojumu tirgū.

    Turpmākie soļi

    Jaunos noteikumus jūnijā apstiprinās Padome. Dalībvalstīm tie būs tieši jāpiemēro no 2012. gada 1. jūlija. Eiropas Komisijai līdz 2016. gada 30. jūnijam būs jāpārskata noteikumu darbība.

    Mazumtirdzniecības cenu griesti (cena patērētājiem) ar PVN

    [img]https://notepad.lv/userpix/29_mazumtirdzniecibas_cenas_01_1.png[/img]

    Vairumtirdzniecības cenu griesti (cena citiem operatoriem) bez PVN

    [img]https://notepad.lv/userpix/29_mazumtirdzniecibas_cenas_02_1.png[/img]

    Autors
    Ieraksti
Tiek skatīti 1 ieraksti – 1 līdz 1 (no 1 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā