Filma: "Pretrunīgā vēsture"

Sākumlapa Forumi Citas tēmas Kino Jaunumi Filma: "Pretrunīgā vēsture"

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 15 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
  • #152571
    shady
    Participant

    [imgl]https://notepad.lv/userpix/29_filma__pretruniga_vesture_logo_1.jpg[/imgl] Trīs vīri. Latvietis, krievs un ebrejs. Trīs aizkustinoši stāsti. Viņu dažādās atmiņas par Otro Pasaules karu, pārdomas par Latvijas vēsturi un šodienas pārliecība ir savdabīgs Latvijas sabiedrības ‘’šķērsgriezums’’ mūsdienās. Veco vīru stāstus papildina dažādu tautību jaunieši, paužot savu skatījumu par Latvijas sabiedrību.

    No 5. novembra Valsts svētku programmas ietvaros filmu studija „DEVIŠ…I” sadarbībā ar kino „RĪGA” piedāvā dokumentālo filmu „Pretrunīgā vēsture” [2010].

    Dokumentālā filma „Pretrunīgā vēsture” ir stāsts par mums – Latvijas sabiedrību, dažādu tautību cilvēkiem ar atšķirīgu vēsturisko pieredzi, kuri dzīvo vienā valstī, taču viņu atmiņas, zināšanas un spriedumi par valsts vēsturi ir atšķirīgi un nereti pat pretrunīgi. Filmā tiek apskatīti vēstures notikumi, kuri risinājušies padomju un nacistu okupāciju laika posmā no 1940. līdz 1945. gadam. Latvietis Kurts Grīnups, ebrejs Edvards Anders un krievs Vitālijs Ļeonovs dalās savās atmiņās ar skatītāju par pieredzēto Rīgas Centrālcietumā, Š ķēdes kāpās pie Liepājas, Salaspils koncentrācijas nometnē un cietumā ‘’SMERŠ â€™â€™ Amatu ielā. Kāpēc datums, kuru viens no viņiem atzīmē ar patiesu cieņu, ir tajā pašā laikā dziļu sāpju un netaisnības simbols otram? Filma aicina dažādu Latvijas tautību pārstāvjus uz savstarpēju sapratni, kas šobrīd ir īpaši aktuāls jautājums arī Latvijas politikā.

    Filmas veidotāji ir režisore Ināra Kolmane un vēsturnieks Uldis Neiburgs, producents Jānis Juhņēvičs. Oriģinālmūziku sarakstījis komponists Ivars Makstnieks. Operatori Andrejs Verhoustinskis, Aivars Kalniņš, Renārs Vimba.

    Filmas veidošanu atbalstījis Nacionālais kino centrs, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Latvijas Aizsardzības ministrija, Rīgas Dome, Latviešu fonds un Latvijas Okupācijas muzejs, kā arī privātie ziedotāji. Filmas informatīvie atbalstītāji ir LTV1, LNT, DIENA, Jāņa Rozes grāmatnīca. Filmas mecenāti, bez kuru līdzdalības filma nebūtu pabeigta, ir Andris Grasmanis un Kaspars Viškints.

    Novembrī paredzēts filmu demonstrēt arī citviet Latvijā. Sadarbībā ar Liepājas pilsētas domi 10. novembrī filma tiks prezentēta liepājniekiem. Savukārt, no 19. novembra tā tiks iekļauta arī Liepājas kinoteātra „BALLE” repertuārā.

    [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=TD-UGRx67uU[/youtube]

    [img]https://notepad.lv/userpix/29_filma__pretruniga_vesture_1.jpg[/img]

    #252081
    Sid
    Participant

    Kad būs laiks – obligāti noskatīšos, paldies par informēšanu 🙂

    #252082
    zivs
    Participant

    Jā, paldies arī no manis par informāciju! Būs jārūpē rokā iespēja aizkulties līdz Rīgai, to noskatīt vaigā!

    P.S.

    Kāpēc mēs izmantojam slāvisko vārdu “ebrejs” (cēlies no vārda Еврей), nevis kā viņus pirms visiem kariem ir saukuši – par žīdiem?

    #252083
    Crow
    Participant

    zivs wrote:

    Kāpēc mēs izmantojam slāvisko vārdu “ebrejs” (cēlies no vārda Еврей), nevis kā viņus pirms visiem kariem ir saukuši – par žīdiem?


    Gather your facts first. Then you may distort them as you please. (kā teicis Marks Tvens)

    [spoil]

    https://en.wikipedia.org/wiki/Juden#Name_and_etymology

    https://en.wikipedia.org/wiki/Jew_%28word%29#Changes_in_use

    https://en.wikipedia.org/wiki/Hebrews#Etymology

    Quote:

    Filma aicina dažādu Latvijas tautību pārstāvjus uz savstarpēju sapratni.


    Nekā “slāviska” tur nav. Un tieši šī nemitīgā slāviskuma piesaukšana ir viens no iemesliem, kāpēc krievi un latvieši, nevaram sadzīvot mierīgi.

    [/spoil]

    Būs jāpaskatās.

    #252084
    zivs
    Participant

    Paga, paga, es saku ka vārda izvelsme ir slāviska, tāpat kā mums ir visādi citādi svešvārdi ievazāti. Latviešu valodā pirms kariņiem un kara laikā nebija tāda vārda kā ebrejs, bet gan žīds. Tas, ka tas vārds ieguva žīduprāt negatīvu nokrāsu ir cits stāsts, kas mani maz interesē. Žīdi paliek žīdi, nevis kaut kādi ēbreji un izraeļa bērni.

    Iz Tavas dārgās Vikipēdijas: “Pēc Otrā pasaules kara tiek lietots vārds “ebrejs”, jo “žīds” tika negatīvi izmantots nacistu antisemītiskajā propogandā un Holokaustā.” Tāpat arī vari izlasīt grāmatu “Pērkonkrusts pār Latviju”, kur arī daudz žīdu tēmas ir aprakstītas.

    #252085
    aoma
    Participant

    Ebreji ir tikai tie, kas dzīvo savā etniskajā dzimtenē Izraēlā, pārējie visi ir žīdi.

    Paskatoties uz filmas plakātu, nav pat jādomā, kurš ir kurš 🙂

    #252086
    Crow
    Participant

    Bet, kā redzi no manas dārgās vikipēdijas, vārda izcelsme nav vis slāviska. Ievazāts, manis pēc, var būt no krieviem kara laikā. Aber ja tevi maz interesē, kāpēc attiecīgais vārds ieguva negatīvu nokrāsu, tad nebrīnies, ka es ar tevi kasos par to. Tu netieši apgalvo, ka viņu vēsture un reliģiskā pārliecība (“kaut kādi ēbreji un izraeļa bērni”), kā arī holokausts (negatīvās nokrāsas iemesls) bija pupu mizas. Tas cilvēkus mēdz aizvainot. Un tad nav jābrīnās, ka dažādas tautības nevar sadzīvot.

    #252087
    zivs
    Participant

    Tu laikam nelasi ko es rakstu, vai ne?

    #252088
    Kon
    Participant

    Vasarā bija viens pasākums ar vēsturniekiem. Godīgi teikšu, ***, manuprāt abās dienās Es saklausīju vārdu “žīds” nu kādas reizes piecdesmit noteikti. Nekad nav bijušas antipātijas pret ēbreju/žīdu indivīdiem, pilnīgs ***, ka viņu ticība vēsta, ka viņi ir krutāki par citiem, pilnīgs *** par parex :>

    Filma kārtējais pierādījums, par citā topikā minēto problēmu ar latviešu potenciālu, *** entos gadus muļļāt vienu un to pašu tēmu? :'(

    #252089
    Crow
    Participant

    zivs wrote:

    Tu laikam nelasi ko es rakstu, vai ne?


    Š…ea. Nav vērts. Beigu beigās – kakaja razņica, cerkovj iļi bazņica. Tāpat arī ebrejs un žīds. EOF.

    #252090
    zivs
    Participant

    Tā jau likās, kārtējais vārnītis, kas tik savu paātrināto vēderu palaiž un tad nepamatojot savu kakas svarīgumu aizlido … 🙂

    Pēc tava sprieduma – kāda starpība – pareizticīgais vai katolis – abi sūdi! Tāpat arī ar žīdiem, vai ne? 🙂

    #252091
    Crow
    Participant

    Vārdam “ebrejs” nav slāviska izcelsme. Quod erat demonstrandum. Par pārējo man pajāt.

    Starp citu, ekur tev mans vārnas gļuka svarīguma pierādījums:

    https://dullais.sapnis.com/radi.php?id=756

    https://www.tvnet.lv/zinas/viedokli/293921-leo_dribins_ebreji_negaida_greksudzi

    #252092
    nevertell
    Participant

    Crow wrote:

    Offtopic ex offtopicum: starp reliģijām tiešām nav atšķirības – visi ticīgie ir ķerti.

    https://www.landoverbaptist.net/showthread.php?t=49703

    Eu klausies, tu gadījumā neesi kreilis ? 😀

    #252093
    Kon
    Participant

    nevertell, tavā linkā topika autoram trešais ordenis no kreisās .. EX MASTURBATOR :D:D:D

    pēdejais ordenis no kreisās .. FLAT EARTH .. psc .. galvenais viņi neizmirs nekad, jaunie bieži vien ir tupāki par vecajām tantiņām :/

    Citam ir Ex Gay … XD

    #252094
    nevertell
    Participant

    Bēidz, tā ir man tagad regulārā lasām viela. Es vēl aizvien nesaprotu, vai tā ir troļļu armija vai tie ir reāli cilvēki.

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 15 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā