ASUS Zenbook OLED UX5401E apskats

Šoreiz pie mums uz apskatu ASUS ir atsūtījis ZenBook sērijas klēpjdatoru – ASUS Zenbook OLED UX5401.

Kopumā no pirmā acu skatiena dators būtiski vizuāli neatšķiras no citiem jau iepriekš apskatītajiem ZenBook sērijas klēpjdatoriem.

Tas joprojām ir pelēkajā tonī, izmēros mazs un kompakts. Pirmais, kas gan ir jūtams – tas ir nedaudz smagāks. Un tā arī ir, šis klēpjdators sver aptuveni 1,4 kg, kamēr daži iepriekšējie modeļi svēra par 300 gramiem mazāk. No tehniskā viedokļa klēpjdators ir aprīkots ar 11. paaudzes Intel i7 procesoru, 16 GB operatīvo atmiņu, 1 TB ātru SSD disku, un to darbina jaunākais Windows 11 Pro. Varbūt Jums rodas jautājums – ar ko tad šis ZenBook UX 5401 ir īpašāks vai citādāks par citiem ZenBook sērijas klēpjdatoriem? Tad atbilde slēpjas jau tā nosaukumā – OLED.

ASUS Zenbook OLED UX5401 ir viens no pirmajiem klēpjdatoriem, kas aprīkots ar 4K (3840 x 2400) izšķirtspējas OLED displeju, kas nodrošina 90Hz atsvaidzes intensitāti un 0,2ms reakcijas laiku. Uz apskatu mums gan nav tieši šāda aprīkojuma OLED displejs, bet gan ar 2,8K (2880 x 1800) izšķirtspēju, kas arī nodrošina 90Hz atsvaidzes intensitāti un 0,2ms reakcijas laiku.

Dizains

Kā jau minēju sākumā, klēpjdators ir ierastajā pelēkajā krāsā un no ārpuses tam nav citu būtisku vizuālu izmaiņu. Nodrošinot MIL-STD 810H militārā līmeņa standartu, tā korpusa kvalitāte un materiāli ir augstākajā līmenī. Visa kopējā uzbūve ir stingra un no metāla, izņemot korpusa apakšējās daļas vāku, kas ir veidots no plastmasas, bet tāpat ir pietiekami izturīgs un nelokās. Klēpjdatora vāka atvēršanu nodrošina ErgoLift 180 grādu eņģes. Atverot datoru, augšējā malā ir iebūvēta HD kamera. Rāmji ap displeju ir ļoti šauri.

Kā jau ierasts, ZenBook sērijas datori ir kompakti un UX5401 nav izņēmums. Klēpjdators ir nieka 15,9mm biezs, bet tā svars ir nedaudz lielāks kā tā priekštečiem.

Tastatūra šim klēpjdatora ir izgaismota baltā tonī ar iespēju to regulēt trīs spilgtuma līmeņos. Tā sniedzas no vienas datora malas līdz otrai un ir ērti izmantojama. Taustiņi ir pietiekoši lieli. Skārienpaliktnī ir iebūvēta LED ciparnīca, kuru var ieslēgt, uz skārienpaliktņa nospiežot labajā augšējā stūrī izvietoto skārienjutīgo pogu. Ciparnīcas izgaismojumam ir divi spilgtuma režīmi. Pats skārienpaliktnis ir diezgan liels un tas ir centrēts vidū starp abām klēpjdatora malām. Ieslēgšanas poga piedāvā pieteikšanos ar pirksta nospieduma sensoru.

Datoram ir visi ikdienā visbiežāk nepieciešamie porti. Kreisajā pusē izvietots viens HDMI ports un divi Thunderbol 4 USB-C porti. Savukārt labajā pusē novietots viens USB3.2 Gen 2 ports, audio ports un MicroSD karšu lasītājs. Abos klēpjdatora sānos ir dzesēšanas kanāli. Vēl viens USB ports būtu visai noderīgs, bet nevaram sagaidīt pilnīgi visu no tik kompakta klēpjdatora. Ja ikdienā izmantojat vairākus portus, portu adapteris būs visai parocīgs aksesuārs.

Tehniskā specifikācija

Procesors – Intel Core i7-1165G7 procesors 2.8 GHz (12M Cache, līdz 4.7 GHz, 4 kodoli);
RAM – 16 GB LPDDR4X;
Videokarte – Intel® Iris Xe Graphics;
Operētājsistēma – Windows 11 Pro;
Displejs – 14,0 collas, 2.8K (2880 x 1800) OLED 16:10 malu attiecība, 0,2 ms reakcijas laiks, 90 Hz atsvaidzes intensitāte, 550 nitu maksimālais spilgtums, 100% DCI-P3 krāsu gamma, 1 000 000 000 Displejs HDR0 TIFIVESA:1. , 1,07 miljardi krāsu, PANTONE apstiprināts, spīdīgs displejs, par 70% mazāk kaitīgas zilās gaismas, SGS Eye Care displejs, skārienekrāns, ar irbuli, ekrāna un korpusa attiecība: 92 %;
Atmiņa – 1 TB M.2 NVMe™ PCIe® 4.0;
Svars – 1.4 kg;
Izmērs – 311 x 221 x 15,9 mm;
Pieslēgvietas – 1x USB 3.2 Gen 2 Type-A, 2x Thunderbolt™ 4 atbalsta displeju/barošanas padevi, 1x HDMI 2.0b, 1x 3,5 mm Combo Audio Jack, Micro SD karšu lasītājs;
Papildus – Wi-Fi 6 (802.11ax), Bluetooth 5.0, 720p HD kamera, MIL-STD 810H militārā līmeņa standarts, izgaismota tastatūra, harman/kardon audio;
Akumulators – 63WH;
Krāsa – pelēks;
Cena –  aptuveni ap 1700 – 1800 Eur.

Displejs

Kā jau pie specifikācijām norādīts, UX5401 klēpjdators ir aprīkots ar 14,0 collu OLED displeju ar 2.8K (2880 x 1800) izšķirtspēju un 16:10 malu attiecību. Tas nodrošina ātru 0,2 ms reakcijas laiku un 90 Hz atsvaidzes intensitāti, kas pēc datiem jau līdzinās spēļu sērijas klēpjdatoriem. Displejs spēj nodrošināt 550 nitu maksimālo spilgtumu, tam ir 100% DCI-P3 krāsu gamma un 1,07 miljardi krāsu, kā arī tas ir PANTONE apstiprināts. Tas izstaro par 70% mazāk kaitīgas zilās gaismas un ir SGS Eye Care. Pats displejs ir skārienjutīgs un to var ērti pārvaldīt ar irbuli. Ekrāna un korpusa attiecība ir 92%.

Kādēļ izvēlēties ASUS klēpjdatoru ar OLED displeju? Kā apgalvo ražotājs, tad ASUS OLED displeja klēpjdatoriem ir savā klasē labākā krāsu gamma. Tie ataino krāsas ar izcilu reālās dzīves precizitāti profesionāla līmeņa vizuāliem attēliem, padarot tos lieliski piemērotus profesionālam un radošam darbam vai ikvienam, kurš vienkārši vēlas izbaudīt vislabāko krāsu precizitāti. OLED displeji to īpašo organisko gaismu izstarojošo savienojumu rakstura dēļ, salīdzinot ar LCD displejiem, var samazināt kaitīgo zilo gaismu līdz pat 70%, padarot tos īpaši saudzīgus acīm, lai samazinātu tīklenes bojājumu risku.

Pieci iemesli kāpēc izvēlēties ASUS klēpjdatorus, kas aprīkoti ar OLED displejiem:

  • 100% DCI-P3 savā klasē labākā krāsu gamma;
  • Par 70% mazāk kaitīgās zilās gaismas;
  • Skaidri attēli jebkādā spilgtumā;
  • 0,2 ms reakcijas laiks;
  • 90Hz atsvaidzes intensitāte.

Parastajos LCD displejos detaļu un krāsu kvalitāte parasti, samazinoties spilgtumam, krasi samazinās. Taču ASUS OLED klēpjdatori, pateicoties augstajam kontrastam un spējai saglabāt plašu krāsu gammu pie zema spilgtuma, spēj parādīt lieliskas detaļas arī pie zemākiem spilgtuma iestatījumiem. ASUS OLED klēpjdatori var uzturēt labu krāsu atveidi jebkurā spilgtuma līmenī, lai lietotāji varētu brīvi pielāgot ekrāna spilgtumu atbilstoši savai darba videi, vienlaikus baudot īpaši spilgtas krāsas.

Veiktspēja

Passmark

UserBenchmark

CineBench R20

CrystalDiskMark


Jaudas ASUS ZenBook UX5401 klēpjdatoram noteikti ir pietiekoši, lai veiktu dažādus darbus un arī atpūtas laikā spēlētu spēles.

Video spēles

Populāro League Of Legends video spēli vidējos grafikas iestatījumos būs iespējams spēlēt ar ~130 FPS. Bet augstākajos grafikas uzstādījumos vidēji ar 115 FPS. Varēsiet spēlēt arī prasīgākas AAA tipa video spēles, taču FPS rādītāji vairs nebūs tik augsti.

Galerija

Vērtējums

Patika 

  • Kvalitatīvs un izturīgs korpuss
  • Patīkams 90Hz OLED displejs ar 0,2ms reakcijas laiku
  • Pietiekams portu klāsts
  • Pietiekoši jaudīgs ikdienas izklaidei vai darbiem

Varēja būt labāk 

  • Smagāks par citiem ZenBook sērijas klēpjdatoriem
  • Augsta cena

Secinājumi

Manuprāt, šis ZenBook UX5401 ir viens no šobrīd labākajiem ZenBook sērijas klēpjdatoriem, kuru ir izdevies apskatīt un testēt. Liels pluss noteikti ir OLED displejs, kas likās ļoti spilgts ar izteiktām krāsām un labiem skatu leņķiem. Arī tehniskie parametri ir ļoti labi, lai veiktu dažādus darbus, sērfotu internetā un pat brīvajā laikā uzspēlētu kādu video spēli, kas noteikti būs patīkamāk, pateicoties displejam, kas nodrošina 90Hz atsvaidzes intensitāti un 0,2ms reakcijas laiku. Lai arī UX5401 modelis ir smagāks par citiem ZenBook sērijas klēpjdatoriem, 1,4kg svars nav liels, un to var ērti pārvietot sev līdzi, dodoties jebkur.

Šim klēpjdatoram ir 63Wh akumulators. Vidējais akumulatora darbības laiks, izmantojot to interneta pārlūkošanai vai video atskaņošanai, ir 8 līdz 11 stundas.

ZenBook UX5401 noteikti ir laba izvēle, ja meklējat klēpjdatoru ar izcilu uzbūves kvalitāti, labu veiktspēju, kompaktu izmēru un ar labu OLED displeju. Arī portu aprīkojums kopumā ir pietiekams. Šim klēpjdatoram ir visai augsta cena un tas varētu būt iemesls, kas daudzus varētu atturēt no tā iegādes.

Dalies :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Atbildēt

Jaunākie apskati
Tev varētu interesēt